Vitamine B6

Vitamine B6, de gelukspil?

Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat vitamine B6, ook wel ‘pyridoxine’ genoemd, een vitamine is die relatief onbekend is maar mooi werk doet in ons lichaam.

Pyridoxine speelt een rol in ons afweersysteem, zorgt dat vocht wordt afgedreven, is goed voor de huid, werkt positief in op ons zenuwstelsel en houdt de hormoonbalans op peil.

 Hormoonbalans

Met name de hormoonbalans werd tijdens mijn opleiding uitgebreid behandeld. Het ging om de bijzondere effecten die vitamine B6 heeft bij PMSklachten (=menstruatieklachten) en overgangsklachten. Het brengt namelijk niet alleen de hormoonhuishouding in rustiger vaarwater, het geeft stabiliteit van geest. Die zin bleef hangen bij mij. Dat fascineert mij dan meteen…

Dosering

“Maar” zei de docent, “nooit meer dan 100 mg per dag innemen, want anders ga je zeer, en ik bedoel zeer, levendig dromen”. Dit omdat het zenuwstelsel dan op hol zou slaan. Zo’n zin blijft dan ook hangen bij mij.
Ik als NLP-er weet immers wat er gebeurt als je tegen een mens zegt: “denk niet aan een blauwe olifant”. Ik heb direct in die week dagelijks 300 mg geslikt. De dromen waren immens. Nachtenlang trok ik als een vrouwelijke Napoleon door de Kinkerstraat om ten strijde te trekken tegen, ik weet eigenlijk niet wat. Badend in het zweet werd ik dan wakker en ik heb de dosis direct verlaagd naar de aangeraden 100 mg.

De menstruatiepijn die ik maandelijks had, was in no time verdwenen. Evenals de hoofdpijn, het ‘legaal gechagrijn’ en de buikkrampen. Heerlijk.

Vitamine B6

Praktijkvoorbeelden

Ik was geïnspireerd… En zo behandelde ik vrouwen met menstruatieklachten. De ene klacht nog heviger dan de andere. Er was bijvoorbeeld een vrouw die elke maand gedurende haar menstruatie twee dagen in bed lag. Ook was er een dame die zo’n last had van stemmingswisselingen dat ze haar man maandelijks te lijf wilde gaan. “Je snapt wel hoe zoiets gaat” zei ze nog verontschuldigend. Ik snapte dat niet helemaal maar ik ben vrij visueel ingesteld… Na een paar maanden waren deze vrouwen weer hun harmonieuze zelf en waren de ongemakken verdwenen.

Lief, jong pubermens

Ik heb vitamine B6 ook eens ingezet bij een lief, jong pubermens. Deze jongen had acne, vertelde zijn moeder aan de telefoon. “Erge acne”. En inderdaad, toen deze slungelige jonge hond zijn brommer midden op de stoep had geparkeerd en zijn helm afzette, had ik met hem te doen. Een mooi jong gezicht overladen met pukkels in allerlei vormen en kleuren. Ik dacht dat wellicht de B6 (in combinatie met nog wat andere supplementen) wat rust kon brengen in de hormoonspiegel en zo de acne kon laten verdwijnen. En inderdaad, het werkte en elke keer zag ik hem met een bredere lach langskomen. Zijn huid werd rustig, de pukkels verdwenen en hij kreeg een vriendin!

Bronnen

Goede bronnen van vitamine B6 zijn groene groenten, bananen, zeewier en aardappel maar ook vlees, eieren, vis, graanproducten en peulvruchten bevatten pyridoxine. Net als melk en kaas, die laatste echter in kleine hoeveelheden en er kleven voor een boel mensen bezwaren aan het gebruik van zuivel.

Gebruiksadvies

Naast goede Multi-vitaminen en mineralen en een vitamine C1000 kan vitamine B6 goed ingezet worden bij de hierboven beschreven klachten. Voor optimaal resultaat en een prettige nachtrust is de maximale dosis: 100 mg.

Hoog gedoseerde supplementen raad ik echter aan pas na kundig advies van je therapeut te gebruiken.

Verder nodig ik je van harte uit om hieronder je vragen te stellen.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

Download ons gratis e-Book

 

10 antwoorden
 1. Kyra
  Kyra zegt:

  Ik heb bij mijn 2e zwangerschap vit b6 bijgeslikt dit was nagenoeg het enige waardoor ik niet gek ben geworden.
  Hormonaal was ik zodanig van de kaart dat ik abortus overwoog terwijl ik bij mijn eerste zwangerschap nergens last van had.
  Door een vriendin die hetzelfde bij haar 3e zwangerschap had ben ik toen op pyridoxine gewezen.
  Mijn huisarts vond het maar onzin destijds maar bij de 2e dag was er al rust.

  Beantwoorden
 2. Myriam M
  Myriam M zegt:

  Vitamine B6 100 mg (zoals hierboven getoond op plaatje van een B6 supplement): vooral NIET doen zou ik zeggen. Eerst goed info inwinnen, google afstruinen via verschillende zoekopdrachten en bij ALLE voedingssupplementen en vitaminepreparaten kijken hoeveel B6 er in zit. Ik nam jaren L-Tryptofaan-400 van Orthica en zag pas recent: ”bevat vitamine B6 voor de gemoedsrust”. Ik nam L-Tryptofaan niet voor de gemoedsrust maar voor de ondersteuning bij het aanmaken van serotonine/melatonine en dus voor een goede nachtrust. Ik realiseerde me niet dat er in L-Tryptofaan ook vitamines zaten. En ik heb teveel B6 in mijn bloed waarvan ik niet wist waar het vandaan kwam maar dat vermoedelijk wel de oorzaak is van knellend gevoel en gevoel van doofheid aan mijn voeten. De maximale hoeveelheid vit B6 is is de USA 100mg, in Nl 25 mlg en volgens de Gezondheidsraad 1,5 mlg per dag. Zie o.a. een artikel in Volkskrant over topsporter schaatser Kramer die dankzij vit B6 zijn sport kon vergeten. Dat detoxacademy.nl nog reclame maakt voor Amerikaanse doses van B6 is dus jammer en onverantwoordelijk.

  Beantwoorden
 3. MaM
  MaM zegt:

  Teveel vit B6 veroorzaakt zenuwpijnen in armen en benen die moeilijk of nooit meer verdwijnen. Dit kan bij gezonde voeding al na 3 maanden dagelijks 100 mg vit B6 slikken

  Beantwoorden
 4. Robin
  Robin zegt:

  Al jaren heb ik last van acne. Ik ben nu bijna 23 en het blijft maar komen. Wat ik ook doe, niets helpt het te stoppen. Ik slik sinds een paar dagen vitamine b6 extra naast m’n multi vitaminen. Hoe veel tijd heeft het nodig tot die vitamine b6 zijn werk doet? Hoe lang zou het eventueel kunnen duren tot ik resultaat ga zien? Hoe snel was dat bij die jongen met acne? Kan het eerst ook erger worden?

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Beste Robin,

   Als ‘het probleem’ bij Vitamine B6 zou zitten, zou je binnen een week al resultaat kunnen verwachten. Indien je na een week nog geen resultaat hebt, dan heeft het geen effect voor jou en zul je verder moeten zoeken naar een andere, mogelijke oorzaak.
   Een individueel traject zou dan aan te bevelen zijn.

   Beantwoorden
 5. Marleen
  Marleen zegt:

  Ergens heb ik gelezen dat het beter is B-vitaminen gecombineerd te slikken. Dus niet alleen bijvoorbeeld B6. Kun je mij daar meer over vertellen?

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Marleen,

   In het algemeen kan ik zeggen dat dat klopt. Het is altijd beter om combinatie supplementen (mede) te nemen, maar het is en blijft natuurlijk afhankelijk van overige factoren, waaronder voeding en in het geval van vitamine B6 ook of je wel of niet lange periode de pil hebt gebruikt of nog steeds gebruikt.

   Beantwoorden
 6. Wilma Moes
  Wilma Moes zegt:

  Krijg van mijn huisarts 250 mg voorgeschreven ivm PMS. Heb het nog niet in huis maar hij zei Google maar eens even naar Vitamine B6 en postnatale depressie of pms. Op zich krijg ik te zien wat ik wil zien namelijk dat het helpt de hormoonhuishouding te kalmeren. Maar ook dat het bij langdurig gebruik van hoge dosering neuropathie kan veroorzaken. Daar ben ik dan weer huiverig voor. Ik kan niet tegen anticonceptie omdat ik dan depri wordt vandaar dat er gekozen is voor dit. Nu zit ik alleen met de hoge dosis. Vroeger dacht men dat het niet schadelijk zou zijn voor je nu dus misschien wel.

  Beantwoorden
 7. kimberley
  kimberley zegt:

  Ik vroeg mij iets af over vitamine B6. Ik ben ermee begonnen en heb ze bij de tuinen gekocht, nu hebben zij mij aangeraden om 2 weken voor mijn menstruatie te beginnen en tijdens ook door te gaan met 100 mg. Ook vertelde zij mij en dit staat ook op het etiket dat je inderdaad klachten als tintelingen en verdoofdheid etc kan krijgen bij langdurig gebruik…met langdurig dacht zij aan langer dan 2 jaar…kunt u mij hierover wat advies geven? alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Kimberley Schut

  Beantwoorden
  • Nancy Piebinga
   Nancy Piebinga zegt:

   Hallo Kimberley,

   Dank voor je reactie.

   Helaas werken er bij De Tuinen geen orthomoleculaire deskundigen. Daarbij komt dat wij in Nederland een vrij conservatief ‘beleid’ hebben wat betreft supplementen. Er wordt eigenlijk naar gekeken alsof het een medicijn is en de kennis schiet heel vaak tekort.

   Vitamine B6 kun je, net als andere supplementen, met een gerust hart jarenlang gebruiken zonder de klachten te krijgen die je beschrijft.
   Klachten krijg je enkel bij overdosering wat inhoudt dat je gedurende een lange periode te veel van het produkt neemt.
   Maar is dat niet met alles in het leven?

   Mochten er nog vragen zijn, mail gerust.

   Nancy Piebinga

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *