Vijftig Tinten Grijs

Vijftig Tinten Grijs. Heb je de film al gezien? Of ken je de boeken van schrijfster E.L. James (echte naam Erika Leonard) die tot nu toe zo’n $ 95 miljoen* binnenharkte met haar trilogie Fifty Shades of Grey?

Vandaag geven we de pen door aan dokter Miriam Grossman die als psychiater een niet mis te verstane boodschap over dit werk afgeeft. We zijn benieuwd naar jouw reactie hierop. Onderaan dit artikel kan je laten weten hoe jij vindt dat wij én onze kinderen naar de film moeten kijken.

* bron: Quote

Miriam Grossmann MD

Miriam Grossmann MD

Het bericht van een psychiater aan jonge mensen over Vijftig Tinten Grijs.

Door: Miriam Grossman MD
Vertaling: Gideon Slager

Februari 2015

Er bestaan geen Vijftig Tinten Grijs. Er bestaat alleen maar zwart.

Eerst een korte uitleg.

Ik help mensen die pijn lijden maar niet zoals dokters die röntgenfoto’s of bloedtesten gebruiken om te zien waar het aan mankeert. De kwalen van mijn patiënten liggen veel dieper verborgen. Ik vraag. En ik luister zorgvuldig naar de antwoorden. Zo ontdek ik waarom de persoon voor me, ‘leegbloedt’.

Jaren van zorgvuldig luisteren hebben me veel bijgebracht. Eén van de dingen die ik geleerd heb is dat jonge mensen compleet in de war zijn over de liefde. Hoe liefde te vinden is en hoe je die vasthoudt. Ze maken slechte keuzes en eindigen in grote pijn.

Ik wil niet dat jij lijdt zoals de mensen die ik in mijn praktijk zie en dus waarschuw ik je voor een film die nu in omloop is: Vijftig Tinten Grijs. Zelfs als je de film niet bekijkt is het goed om te weten dat de giftige inhoud ervan diep doorsijpelt in onze cultuur en gevaarlijke ideeën in je geest zou kunnen planten.

Vijftig Tinten Grijs, in het Engels Fifty Shades of Grey, is vlak voor Valentijnsdag in roulatie gegaan. Je zou dus kunnen denken dat het om een romantische film gaat. Trap daar niet in.  De film gaat feitelijk over een verdorven, gevaarlijke relatie boordevol misbruik. Zowel fysiek als emotioneel. De film lijkt vol betovering, de acteurs zien er geweldig uit, hebben exclusieve auto’s, vliegtuigen. Beyonce zingt. Je zou haast denken dat de hoofdpersonen, Anastasia en Christian, ‘cool’ zijn en dat hun relatie deugt.

Weiger je hierdoor te laten manipuleren. Achter de schermen zijn producenten uit op je geld zonder een boodschap te hebben aan jou of je dromen.

Misbruik is niet cool of betoverend en is nooit OK. Onder geen enkele omstandigheid.

Dit moet je weten over Vijftig Tinten Grijs. Als kind is Christian Grey ernstig verwaarloosd. Hij is verward over wat liefde is omdat hij het nooit aan den lijve heeft ervaren. In zijn beleving is liefde verstrengeld met akelige gevoelens zoals leed en schaamte.
Christian geniet ervan om vrouwen op bizarre wijze te pijnigen. Ana is een onvolwassen meisje dat valt voor Christians uitstraling en rijkdom. Ze gaat, dom genoeg, in op zijn verlangens.

In de echte wereld zou dit verhaal slecht aflopen. Met Christian in de cel en Ana in een blijf-van-mijn-lijfhuis of een mortuarium. Of Christian zou Ana voortdurend blijven mishandelen en zij zou dit alles lijdelijk ondergaan. Hoe dan ook, hun leven zou zeker geen sprookje zijn. Vertrouw mij daar maar in.

Als arts benadruk ik: ga NIET naar Fifty Shades of Grey. Laat je informeren, leer de feiten kennen en leg je vrienden uit waarom zij ook niet naar deze film moeten gaan.

Hier zijn een paar gevaarlijke ideeën die Vijftig Tinten Grijs promoot:

1. Meisjes willen jongens zoals Christian die ze commanderen en er vervolgens stevig tegenaan gaan.

Nee! Een psychisch gezonde vrouw vermijdt pijn. Ze wil zich veilig voelen, gerespecteerd en verzorgd worden door een man die ze kan vertrouwen. Ze droomt van een bruidsjurk en niet van boeien.

2. Jongens willen meisjes die net als Anastasia gedwee en onzeker zijn.

Fout! Een psychisch gezonde man wil een vrouw die voor zichzelf opkomt. Als hij over de scheef gaat, wil hij dat ze hem corrigeert.

3. Anastasia handelt uit vrije wil als ze ervoor kiest om gepijnigd te worden, dus niemand mag haar beslissing veroordelen.

Gebrekkige logica! Zeker, Anastasia had een vrije wil én ze heeft een slechte keuze gemaakt. Een zelfdestructieve beslissing is namelijk een slechte keuze.

4. Anastasia neemt haar besluiten ten aanzien van Christian weloverwogen.

Twijfelachtig! Christian voorziet Ana keer op keer van alcohol en beïnvloedt daarmee haar beslissingsvermogen. Ook is het zo dat Ana voor de allereerste keer seks heeft, met Christian. Het is haar ontmaagding. Dit vlak na hun ontmoeting.

Neurowetenschap legt uit dat de intimiteit die de twee hebben gedeeld een impuls geeft aan Ana’s gevoelens van hechting en vertrouwen, nog voor zij er zeker van kan zijn dat hij die verdient. 

Seks is een krachtige ervaring, in het bijzonder de eerste keer.

Ten slotte, Christian manipuleert Anastasia om een overeenkomst te tekenen die haar verbiedt met iemand te spreken over het aanhoudende misbruik.

Alcohol, seks, manipulatie – niet echt de ingrediënten voor een weloverwogen besluit.

5. Christians emotionele problemen kunnen geheeld worden door Anastasia’s liefde.

Alleen in een film! In de echte wereld zou Christian niet noemenswaardig veranderen. Als het Anastasia’s lotsbestemming was om psychisch gestoorde mensen te helpen, was ze sociaal werker of psychiater geworden.

6. Het is goed om met seks te experimenteren.

Wellicht voor volwassenen in een gezonde, langdurige, toegewijde, monogame relatie, ook wel bekend als ‘huwelijk’. Daarbuiten loop je een hoog risico op SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen), zwangerschap of seksueel ongewenst dan wel grensoverschrijdend gedrag. Het is verstandig om heel zorgvuldig om te gaan met wie je in je nabijheid toelaat. Zowel fysiek als emotioneel. Eén verkeerde ontmoeting kan je namelijk langdurig of zelfs permanent beschadigen.

Samengevat: de ideeën uit Vijftig Tinten Grijs zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot verwarring en het maken van slechte keuzen waar het over liefde gaat. Er bestaan enorme verschillen tussen gezonde en ongezonde relaties maar de film vlakt die grenzen uit zodat je je af gaat vragen: Wat is gezond in een relatie? Wat is ziek? Er bestaan zoveel tinten grijs… ik weet het niet meer zeker.

Luister, het is jouw toekomst waar we het hier over hebben. Er is géén ruimte voor twijfel. Een intieme relatie waar geweld een onderdeel van uitmaakt, met of zonder toestemming, is absoluut onbespreekbaar.

Dit staat zwart op wit. Er bestaan in dit opzicht geen grijstinten. Niet één.

Dr. Miriam Grossman is psychiater en je kan meer over haar werk lezen via http://www.miriamgrossmanmd.com/blog/ en via facebook  www.facebook.com/MiriamGrossmanMd
1 antwoord
 1. Peter Bosch-Jansen
  Peter Bosch-Jansen zegt:

  Ja al lezend bekroop met toch een naar onderbuik gevoel. Waarom is die mevrouw zo aan het waarschuwen? Waarom moet ze gebruik maken van haar titel om haar argumenten kracht bij te zetten?
  Dus toch maar gekeken op haar site en WordPresspagina. En ja hoor! Ze laat zich toejuichen door een professor in rechtswetenschappen die Amerikaanse Idealen propageert. Bestaan die? En wat zijn die dan? Oorlog? Mondiialisering voor multinationals? Orthodox Christendom? Segregatie? Nee, ze behoort bij de conservatieve amerikanen die jongeren waarschuwen tegen de gevaren voor alcohol en seks.
  Want het ideaal is voortplanting liefst binnen een huwelijk. Het eerste staat in haar ebook “Sense & Sexsualisty” en het tweede ideaal hier in dit stuk bij punt zes.
  De ideale seks is ook die tussen monogamie tussen man en vrouw. Ze suggereert de onthouding tot dat de ware Jacob zich aandient Anale seks is uit den boze. En Jacobien valt gewoonweg buiten haar blikveld. Hel en verdoemenis ontbreken maar onbezonnen terloopse seks leidt tot tal van geslachtsziekten, stress en onvruchtbaarheid.
  Waarom meet zij zichzelf de rol aan van beschermende alma mater?
  En als ze wil beschermen waarom wil ze dan mij angst in boezemen? door te dwepen met alle rampspoed.
  Kortom ze heeft zelf commerciële belangen bij deze film en de leefwijze die zij wil propageren. En haar angstzaaien is even giftig als de pijn die ze wil vermijden.
  Vanuit energetisch oogpunt ben ik ook niet zo’n fan van SM in welke vorm dan ook. Ik heb het uitgeprobeerd dus weet ik waar ik over praat. Mijn ding is het niet meer.
  Ja stoere mannen vind ik ekker om te zien. Een te sterk ontwikkelde eerste en tweede chakra leidt tot te veel agressie en lompheid dit ik niet meer zoek. Niet in de seks en ook niet in mijn leven.
  Liefde manifesteert voor niets vanuit je hart chakra. Dus vanuit jullie Detox ideaal zou ik zeggen hou seks liever licht en luchtig en gebruik je fantasie. De totale ervaring en intimiteit biedt langer bijdrage aan je stralende gezondheid in plaats van het kortdurende orgasme waarop je energetisch kunt leeglopen. Casual seks kan leuk zijn en het kan ook weer snel vervelen.
  Dat wordt dus Tantraen met zijn allen, hmm dan weer niet allemaal met elkaar tegelijk.
  Haha ik ben dan ook al weer 50+ wellicht geen rolmodel meer voor jongeren van nu.
  Wil ik toch positief eindigen; ik ondersteun haar opmerking over de manipulatie door de filmindustrie of zo je wil de hele media. Ook haar opmerking dat je het zelf in handen hebt. Dan wel als gevolg van wakker worden uit de collectieve droom die onze maatschappij aanbiedt.
  Groet, Peter.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *