Troostrijk voedsel

Troostrijk voedsel brengt valse troost

Wie worstelt met verslavingen, depressieve gevoelens of problemen heeft met de concentratie zou wel eens een exorfine-overbelasting kunnen hebben. Exorfines zijn morfine-achtige eiwitten die we vooral vinden in ‘troost-voedsel’.

Het kan dan verstandig zijn exorfine-houdende voedingsmiddelen een tijd uit het voedingspatroon te verbannen of in ieder geval zeer te verminderen.

Endorfines

Endorfines staan bekend om hun pijnonderdrukkend vermogen en het aansturen van ‘gevoelens van geluk en tevredenheid’. Toch gaat de werking van deze stof veel verder dan dat. Endorfine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij vele (herstel)processen in het lichaam. Het beschermt de huid tegen de zon, herstelt het DNA en zorgt er bij salamanders voor dat de staart weer aangroeit.

Het ‘endorfinesysteem’ is een systeem waarbij neurotransmitters, hormonen, enzymen, anti-kankerstoffen en andere eiwitten betrokken zijn. Het werkt door middel van receptoren in lichaamscellen waar de endorfinemoleculen op kunnen aanhechten waarna hun functie geactiveerd wordt. Uit onderzoek blijkt nu dat er allemaal andere stoffen op deze receptoren aanhechten, waardoor het oorspronkelijke endorfinesysteem ontregeld wordt. Ontregeling van dit systeem verstoort vele processen in het lichaam wat weer kan resulteren in ziektebeelden zoals AD(H)D, bipolaire stoornis, verslavingen, depressies etc.

Exorfines

Exorfines zijn stoffen die oneigenlijk gebruik maken van dit systeem doordat ze aanhechten op de receptoren van de endorfines. Het zijn morfine-achtige stofjes die in het lichaam komen door het consumeren van (tarwe)gluten, caseïne (uit melkproducten), soja, spinazie, smaakversterkers en suiker. We noemen voedingsmiddelen die rijk zijn aan exorfines ook wel troostvoedsel omdat het het endorfine/dopamine beloningssysteem direct aanspreekt. Door chronische activering (het veelvuldig eten van troostvoedsel) van het endorfinesysteem ontstaat er endorfineresistentie.

Normaalgesproken worden exorfines in het lichaam afgebroken door het DPP-IV enzym, maar door een aangeboren of later verworven slechte werking van dit enzym kan er een opstapeling van exorfines ontstaan. Niet iedereen heeft overigens gevoeligheid voor dezelfde exorfines. Het kan heel goed dat de één heel gevoelig is voor caseïne-exorfines en nauwelijks voor die van gluten en omgekeerd. Urine-onderzoek kan dan uitkomst bieden.

Een verantwoord dieet

Endorfine is de belangrijkste activator van het ‘beloningshormoon’ dopamine en speelt eveneens een rol bij de afgifte van serotonine en insuline. Als de gevoeligheid van endorfine afneemt, neemt ook de afgifte van dopamine af. Er ontstaat dan een probleem met het ervaren van genot, wat de gevoeligheid voor verslavingen in de hand werkt. Een vermindering van serotine kan depressieve gevoelens veroorzaken, te weinig insuline kan leiden tot diabetes type 2 en problemen met de gewichtsbeheersing.

Een dieet waaruit de exorfinehoudende stoffen zijn weg gelaten met eventueel als toevoeging een kwalitatief goed enzymrijk supplement voor een betere voedselvertering kan de werking van het endorfinesysteem verbeteren en zo bijdragen aan een algeheel gevoel van welbehagen. Daarbij kan het belangrijk zijn je spijsverteringssysteem te optimaliseren bijvoorbeeld met behulp van fytotherapeutica (509 Digest – zie onze webshop onder detoxproducten) en / of een enzymrijk supplement (onze RAW Meal bevat enzymen en pre- en probiotica – zie onze webshop).

Herinner je je nog de Bristol Stool Chart uit ons artikel “Wat is een goede spijsvertering” van 5 maart 2013? Hoe is het gesteld met jouw spijsvertering?

Martine te Kloese – natuurgeneeskundige en orthomoleculair therapeut

 

Bronnen:
www.de-poort.be
http://exendo-epigenomics.com/index.php/dpp-iv-en-exorfinen
http://exendo.be/wp-content/uploads/2013/03/Het-endorfinesysteem-en-ADHD.pdf

 

1 antwoord
 1. Karin Hogenboom
  Karin Hogenboom zegt:

  Ik ben zelf bezig met eten volgens Weston Price, veel dierlijke vetten uit vlees, orgaanvlees, rauwe melk en eieren. (van biologische grasgrazers). Ik ben nog maar 2 a 3 weken bezig, zit ook nog in een overgangsfase, maar merk duidelijk verschil. Ook merk ik het in mijn gewicht. Na drie zwangerschappen was mijn buik nooit meer de oude geworden, ondanks veel yoga en al een jaar zonder suiker. Nu begint hij steeds meer vorm te krijgen en val ik echt af. Zonder dat dit ooit mijn insteek is geweest. Ik voel me er ook goed onder, heb weinig tot geen behoefte meer tot snaaien.
  Ik heb hier zelf een blogbericht over geschreven bedoeld als Ode aan de dieren, die een duidelijke functie hebben als voedsel voor ons mensen.
  http://volzicht.nl/ode-aan-de-dieren-en-weston-price/
  Ook het boek Eet vet, wordt slank maakte voor mij heel duidelijk waarom dit eten zo goed voor ons is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *