Maca

Superfood: maca

macaEr zijn vele soorten superfood maar vandaag staat hier ‘maca’  in the spotlight’. Maca wordt wel eens de Peruaanse ginseng genoemd. Dit wortelgewas heeft niks te maken met ginseng maar omdat je met maca eenzelfde energieverhogende werking kan bereiken wordt maca vaak met ginseng vergeleken.

Maca ziet eruit als radijs en is wit, rood of zwart van kleur en het groeit hoog in de bergen. Voor de locale bevolking in Peru is maca al sinds duizenden jaren een belangrijk voedingsmiddel en medicinaal gewas. Ook de Spanjaarden maakten dankbaar gebruik van deze superwortel. Uit koloniale verslagen blijkt zelfs dat lokale boeren maca moesten kweken om daarmee belasting aan de Spanjaarden te betalen.

Wonderbare werking

Maca bevat een overvloed aan vitale voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. De unieke werking van dit superfood wordt tegenwoordig toegeschreven aan de stimulerende werking die het heeft op de hypothalamus, een hersenklier die de hormoonhuishouding in goede banen leidt. Door de werking van de hypothalamus te beïnvloeden kan je een hormonale disbalans doeltreffend aanpakken.

De volgende voordelen worden toegeschreven aan het gebruik van maca:

 • meer energie en vitaliteit
 • verhoging van het libido (man en vrouw)
 • positieve invloed op de vruchtbaarheid (man en vrouw)
 • verbeterde bloedcirculatie
 • versterking van het immuunsysteem
 • verbeterde werking van het geheugen
 • betere concentratie
 • positief effect op emotionele balans

Holistisch supplement

Maca is uniek in die zin dat het het lichaam in staat stelt om de productie van hormonale stoffen bij te sturen waar nodig: in het ene geval zorgt het voor een grotere productie van een bepaald hormoon, terwijl het bij een ander net een afname van datzelfde hormoon stimuleert… In die zin is maca een buitengewoon holistisch supplement. Dit maakt dat het voor iedereen geschikt is. Sterker nog, iedereen die zijn gezondheid actief wil ondersteunen zal baat ondervinden bij het nemen van dit supplement.

Tekort

Waarschijnlijk is er nog nooit zoveel voeding geconsumeerd als in de hedendaagse Westerse samenleving. Hierdoor is het grote misverstand ontstaan dat wij niets tekort komen; het tegendeel is echter waar. Er is duidelijk een aantal factoren dat hier een beslissende rol in speelt:

 • langdurige stress
 • milieuvervuiling
 • verkeerde voedingsgewoonten
 • bereidingswijzen die het gehalte aan voedingsstoffen sterk doen afnemen
 • de geringere voedingswaarde van gewassen (industriële roofbouw op landbouwgronden)

Doordat Maca op grote hoogte groeit is dit gewas één van de meest vorstbestendige gewassen op aarde. De kracht die het moet aankweken om de barre weersomstandigheden op zo’n grote hoogte te overwinnen, kunnen we – in dankbaarheid – tot ons nemen en de energie van deze plant is dan ook een geschenk voor ieder die er gebruik van wenst te maken.

Analyse

Chemische analyses tonen een verbazingwekkende profiel van aminozuren, vitaminen B1, B2 en vitamine C (versterken de hartspier, spiertonus en zenuwstelsel), sterolen, vetzuren en glucosinolaten. Maca is een rijke bron aan proteïnen; maar liefst 11% van de wortel is opgebouwd uit eiwitten. Taninen (fungeren als ontstekingsremmers) fructose en verder de mineralen magnesium, fosfor, koper, verschillende zouten, ijzer (voor de bloedaanmaak!), mangaan, zink, kalium, calcium (om zowel lichaam als zenuwstelsel te voeden en versterken).

Wanneer gebruiken?

Mannen:

 • verhogen van de energie (bij chronische vermoeidheid)
 • seksuele disfunctie tegengaan (verlies van libido)
 • verhogen van het uithoudingsvermogen en atletische prestaties
 • voeden van het klierstelsel
 • verbeteren van de vruchtbaarheid
 • verbeteren van het fysieke en emotionele welzijn
 • bevorderen van de mentale helderheid
 • hormonale balans

Vrouwen:

 • behandeling van het PMS syndroom (stemmingswisselingen)
 • verlichting van symptomen tijdens menopauze (opvliegers)
 • seksuele stimulatie
 • voeden van het klierstelsel
 • alternatief voor hormoontherapie
 • verhogen van uithoudingsvermogen en atletische prestaties
 • verhogen van de energie (bij chronische vermoeidheid)
 • hormonale balans

Hoe gebruiken?

Maca kan op allerlei manieren gebruikt worden. Als rauwe wortel, gekookt of gebakken óf in poeder vorm. Toch krijg je de maximale voedingswaarde alleen binnen in rauwe of gedroogde vorm. Kook en bakprocessen verminderen de voedingstoffen die in het product aanwezig zijn. Gemakkelijk in gebruik zijn de capsules die maca bevatten en vertrouwde merken zijn o.a.  AOV en Mattisson.

Nevenwerkingen

Doordat de plaatselijke inwoners van Peru reeds eeuwenlang deze wortelgewassen gebruiken, kan men er zeker van zijn dat deze geen toxische of andere nevenwerkingen hebben. Het is zelfs zo veilig dat je het tijdens de zwangerschap zonder problemen kan gebruiken.

Heb je vragen of suggesties over dit artikel, reageer dan!

12 antwoorden
 1. Hana
  Hana zegt:

  Ik vind het erg verwarrend. De ene zegt dat maca goed is voor endometriose en de ander zegt van niet. Beide hebben bronverwijzingen en een adviserende rol in de natuurlijke geneeskunde. Wie heeft nu gelijk? Neem ik maca en helpt het mijn endometriose of wordt het erger. Ik heb maca al 1 maand genomen en ik voel mij prima. Het enige is dat een galf jaar niet heb gemenstrueerd door zoladex (kunstmatig in de overgang). Het was verschrikkelijk en ik heb nu mijn menstruatie terug. Maar ik gebruik niet alleen rode maca maar het volgende: serrapeptase, ashwaganda, shatavari, royal jelly, bijen pollen, propolis, Dim, Magnesium, vitex en kurkuma. Na 6 mnde. Weer ongesteld. De 1e keer was donker rood bijna paars/bruin achtig en was erg kort. 1 dag echt goed gevloeid en daarna was licht vloeien. MAAR 1,5 week later weer aan het vloeien maar dit keer helder rood en 2 dagen echt normaal aam het vloeien. Volgens mijn gynacoloog is het okay en ziet hij niks geks. Ik heb nu een pauze genomen bd kruiden en wil na mijn menstruatie verder gaan.

  Beantwoorden
 2. Maria V
  Maria V zegt:

  Ik heb Maca jarenlang gebruikt en het heeft bij mij helaas een negatief resultaat gehad. Ik werd steeds vaker ongesteld, op een gegeven moment was ik zelfs bijna doorlopend aan het menstrueren. Ik heb hierdoor zelfs een hysteroscopie moeten ondergaan om te onderzoeken of er afwijkingen waren.
  Bij dat onderzoek werd er niets afwijkends gevonden en stonden de artsen voor een raadsel.
  Om te checken of het met de Maca te maken had, ben ik ermee gestopt. Op dat moment kreeg ik meteen weer een normale cyclus.
  Dus al die mensen die beweren dat er helemaal geen bijverschijnselen aan zouden kunnen zitten, hebben het mis!

  Beantwoorden
 3. Peter Bosch - Jansen
  Peter Bosch - Jansen zegt:

  Ik moet wel wennen aan Maca. Het is net alsof ik een energie duw krijg. Een smootie met rauwe cacao en maca is wel heel heftig.
  Ik gebruik een halve ‘teaspoon’ (handig zo’n maatschepje) per keer. Dan is de smaak ook nog redelijk. Voor mij is smaak toch belangrijk anders hou ik het gezonden gedrag niet vol.
  Ik koop maca gewoon bij de Bio winkel bij de Superfoods.

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Beste Aaf,
   In mijn bronnen is daar niets over bekend en ik zou het zelfs in het geheel niet toepassen bij endometriose, omdat maca op het hormoonsysteem werkt (hypothalamus / hypofyse – dus het centrale systeem).
   Ook voor maca geldt niet toepassen bij hormoonafhankelijke kankersoorten.
   Endometriose is geen kanker – maar een goedaardige woekering. De oorzaak is ook nog niet bekend (bron: Merck Manual). Dus mogelijk is endometriose niet afhankelijk van het centrale hormoonsysteem. Echter als geneesmiddel wordt de pil ingezet. Dat geneest niet, maar remt het proces. Met maca zou je het tegenovergestelde gaan doen. Dus NIET gebruiken bij endometriose.
   Hartelijke groet
   Susanne Hazen

   Beantwoorden
 4. Nancy
  Nancy zegt:

  Ik gebruik al een hele tijd maca in poedervorm door mijn dagelijkse smoothie en heb sindsdien geen last meer van nachtelijk zweten door de menopauze.

  Beantwoorden
 5. Paula
  Paula zegt:

  Hoi,

  Dus deze wortel kan de plek innemen van hormoontherapie? Geheel, of gedeeltelijk? Klinkt erg interessant, bijna als een wondermiddel. Maar ik ben altijd in voor wondermiddeltjes:)

  Beantwoorden
 6. Carolien
  Carolien zegt:

  Hallo Thorsten,
  Ik lees jouw berichten altijd met veel interesse. Zou je mij iets meer kunnen vertellen over rauwe cacao? De berichten die ik tegenkom spreken elkaar nogal tegen en ik ben benieuwd naar jouw standpunt.
  groet,
  Caroline

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […]   Detoxacademie Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met maca, voeding. Maak dit favoriet […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *