Stressamientjes – detox your stress

In ons voorgaande blog hebben we geschreven over de reactie van ons lichaam op situaties die stress oproepen. Je hebt ook kunnen lezen welke nadelige gevolgen langdurige stress heeft voor ons.

Op psychisch gebied kunnen we zeker iets doen om onze beleving van stress te verminderen, maar daar gaat dit artikel niet over. We zullen hier in een volgend artikel op terug komen.

Waar gaat dit artikel wel over?
In dit artikel vertellen we je hoe je je lichaam kunt ondersteunen in tijden van stress.

Beweging

In vroegere tijden leverden gevaarlijke situaties stress op. Dat waren situaties waarop we met veel lichamelijke inspanning moesten reageren, het was of vechten of vluchten voor de beer.
De meeste stresssituaties die we heden ten dage hebben, vereisen geen vechten of vluchten. Dus bij onze moderne stress verbruiken we geen energie meer, maar behouden toch de behoefte energie bij te tanken na stress.
De gemiste beweging zullen we dus zelf moeten implementeren c.q. onszelf inhouden niet te veel kcal op te nemen tijdens stressperioden.
Beweging heeft nog een ander voordeel. Beweging bevordert de aanmaak van bepaalde neurotransmitters – de endorfinen. En die laten ons goed voelen. Dus beweging is er niet alleen om de nadelige effecten van stress op te vangen, maar helpt ook vrolijker te worden – een echt stressamientje dus.

Voeding

In stressvolle perioden worden er in ons lichaam meer vrije radicalen gevormd. Dit moet dan gecompenseerd worden door anti-oxidantrijke voedingsproducten, waaronder gojibessen, broccoli, boerenkool of rode bieten.

Tryptofaanrijke voedingsmiddelen.
Chronische stress maakt dat op den duur serotonine (ook zo’n vrolijk makende neurotransmitter) niet meer voldoende geproduceerd wordt. Tryptofaanrijke voedingsmiddelen kunnen dan ondersteuning bieden. Tryptofaan wordt omgezet in serotonine.
Tryptofaanrijke voedingsproducten zijn: volkoren brood, zuivel, tropisch fruit zoals ananas, banaan en mango, vis, ei, kip, pompoen, courgette, soja, sesamzaad en noten.
In dit kader zijn zoethout, alfalfa, peterselie, selderij, mint, koriander en gefermenteerde sojaproducten ook aan te bevelen. Een aantal van deze producten bevorderen niet alleen de aanmaak van serotonine maar ook van melatonine. De productie van melatonine (essentieel voor het reguleren van ons slaappatroon) is eveneens verlaagd bij chronische stress. Vandaar dat chronische stress vaak gepaard gaat met een verstoord slaappatroon.
Tryptofaan is als supplement verkrijgbaar.

Koolhydraten.
Voedsel dat rijk is aan koolhydraten verhoogt het gehalte aan serotonine. Zoetigheden doen dit dus ook, maar hun effect is slechts tijdelijk, omdat ze snel afgebroken worden. Het eten van zoetigheid brengt je zelfs in een vicieuze cirkel – glucose wordt immers alleen maar sneller afgebroken hierdoor. Je kunt dus beter ongeraffineerde koolhydraten met een lage glycemische index eten.

Eiwitten en goede vetzuren.
Zowel de inname van eiwitten als de inname van de goede vetzuren (vette vis!!) moeten voldoende zijn om de hersenen en andere belangrijke systemen goed te laten functioneren.
Bij stress wil de bloeddruk nog wel eens te hoog zijn. Een aantal voedingsmiddelen kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen: bosbessen, courgette, banaan, groene thee, braam, avocado, kaneel, pijnboompitten en gember.

Suppletie

Vitamine B complex
Andere belangrijke stressamientjes zijn de B vitaminen. Bij stress hebben we een verhoogde behoefte aan B vitaminen. B vitaminen spelen een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie.

Daarnaast is ook magnesium een belangrijk mineraal bij stress. Magnesium is belangrijk voor een groot aantal enzymen in de lichaamscellen. Een tekort kan leiden tot onder andere algehele lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen.
Magnesium komt voor in groene groenten, noten en zuidvruchten.

Fytotherapeutica (kruidenmiddelen)

Er zijn een aantal kruiden die helpen de stressbestendigheid van je lichaam te ondersteunen. Dat zijn de zogenaamde adaptogenen.
In een onderzoek van Panossian e.a. (2009) bleek dat het uithoudingsvermogen van muizen, die een complex van bepaalde adaptogenen een periode hadden ingenomen, significant beter was dan de groep muizen die deze kruiden niet hadden gekregen.
Het complex van adaptogenen die deze muizen hadden ontvangen, bestond uit: Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng), Schisandra chinensis en Rhodiola rosea (Golden root).
De 521 Adaptox die je via onze webshop kunt verkrijgen bevat deze kruiden – 521-adaptox

Mocht je reguliere medicatie gebruiken, zwanger zijn of borstvoeding geven, raadpleeg ons dan eerst of je deze kruiden wel mag gebruiken. Bij bepaalde medicatie mag je deze kruiden niet gebruiken, bijvoorbeeld bij antidepressiva en bètablokkers.
Mensen met een hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn met deze kruiden. En mensen die manisch depressief zijn mogen deze kruiden ook niet gebruiken.

Vitale groet,

Susanne Hazen

Ps.:  DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze informatie kunnen profiteren.

Bronnen:

ESCOP Monographs. The scientific Foundation of Herbal Medicinal Products. Supplement 2009.

Bakker, M en Penders, R. Voeding en chronische stress. Voeding om de neurotransmitters weer op orde te krijgen. Van Nature, vaktijdschrift voor nutritionele geneeskunde en fytotherapie. 2009, no. 13

Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. Uitg. de Kern, Baarn, 2001.

Panossian, A, Wikman, G, Kaur, P, et al. Adaptogens exert a stress-protective effect by modulation of expression of molecular chaperones. Phytomedicine, 2009 jan 31.

Schut, E. Stress als aanjager van het metabool syndroom. Van Nature, vaktijdschrift voor nutritionele geneeskunde en fytotherapie. 2009, no. 13

Verhelst, G. Dr. Groot handboek geneeskrachtige planten. 3e uitgebreide druk. 2008.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *