Speculaaskoekjes

Speculaaskoekjes – oerzoet!

De dagen worden weer korter en de feesten komen er weer aan.

Nog effe en het is weer tijd voor Sinterklaas. En wat hoort daarbij? Natuurlijk speculaas. En hoe doen we dat minder ongezond? Dat doen we door er slechts een weinig van te eten en door de speculaas zelf te maken met volkorenmeel en oerzoet.

Wat is oerzoet en waarom is het beter om oerzoet te nemen in plaats van gewone suiker?

Oetzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap.

Gewone ruwe rietsuiker wordt geraffineerd. Weliswaar wordt ruwe rietsuiker minder geraffineerd dan bietsuiker, maar desalnietemin verliest de rietsuiker tijdens zijn bewerking het grootste deel van de melasse. Dat is jammer, want juist in de melasse zitten de meeste waardevolle voedingsstoffen. Door het bewerken blijven bij wijze van spreken wel de kcal over, maar de waardevolle voedingsstoffen worden er uit gehaald.

Oerzoet bevat nog alle melasse. En bevat daarom een beetje mineralen (2%) en kleine hoeveelheden B vitaminen. Oerzoet is net zo zoet als als gewone suiker of rietsuiker.
Omdat het nog alle melasse bevat, is het iets kruidiger van smaak en juist daarom zeer geschikt om speculaas mee te maken.

Oerzoet is verkrijgbaar in reformzaken en natuurvoedingswinkels.

Een zoetmaker moet je altijd met mate tot je nemen. Zo ook oerzoet. Geen enkel zoetmiddel levert een belangrijke bijdrage aan essentiële voedingsstoffen.

Om je behoefte aan zoet te minderen, kun je Metagluco proberen. Dit product kan helpen bij het verminderen van de drang naar zoet en helpt bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel.

Ga naar: https://www.detoxacademy.nl/product/metagluco

Recept speculaas gemaakt met oerzoet.

Ingrediënten:

300 gram volkoren bloem
200 gram boter of margarine (dat laatste is wel een stuk beter qua kcal)
80 gram oerzoet (aan te passen aan eigen smaak)
1 pakje bakpoeder
3 volle eetlepels speculaaskruiden

Nodig:

Deegroller
Grote kom
Oven
Broodplank
Bakplaat
Bakpapier
Vormpjes (om de speculaaskoekjes uit te drukken)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng het meel, de oerzoet, bakpoeder en speculaaskruiden in de kom. Voeg vervolgens de boter of margarine toe en kneed het deeg tot een bal.

Neem de deegroller en rol de deeg uit op bijvoorbeeld een broodplank of ander glad oppervlak. Om te voorkomen dat de deeg blijft plakken aan de plank, gooi je wat meel over de plank. De dikte van het deeg wordt ongeveer een halve centimeter.

Maak de koekjes met de vormpjes.

Leg bakpapier op de bakplaat en leg de koekjes daar op.

In de oven (150 graden) gaar bakken in ongeveer 20 tot 30 minuten.

Geniet er van, maar geniet met mate. Want het zijn toch heel wat kcal en oerzoet doet ook de bloedglucose schommelen – net als de gewone suiker.

Bronnen:
Lint, H. de. Zoetmiddelen met en zonder suikers (1). Tijdschrift voor orthomoleculaire geneeskunde (4/ 2012).

http://www.smulweb.nl/recepten/1369773/Speculaaskoekjes

 

2 antwoorden
    • Susanne Hazen
      Susanne Hazen zegt:

      Beste Mirjam,

      Goede vraag. Een vuistregel is 16 gram bakpoeder op 500 gram bloem. In dat geval is in dit recept een pakje misschien wat veel (namelijk 300 gram bloem). Dus als je het ‘los’ hebt, zou je aan 10 gram (9.6 gram om precies te zijn) voldoende hebben.

      Vriendelijke groet,
      Susanne Hazen

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *