Nachtmerries

Slapeloosheid, een nachtmerrie

Slapeloosheid (insomnia) is een nachtmerrie voor meer dan tien procent van alle Nederlanders en dit terwijl we onze slaap hard nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren. Slaapproblemen vormen een ernstig signaal dat je lichaam en geest zich niet meer kunnen ontspannen. Slapeloosheid is vaak het gevolg van zorgen of stress.

Slapeloosheid kan zich op vele manieren uiten:

 • Moeite met inslapen
 • Moeite met doorslapen
 • Te vroeg wakker worden
 • Lage kwaliteit van slaap

Neem slapeloosheid serieus; veeg het niet van tafel. Als je slapeloosheid namelijk niet serieus neemt kan het snel tot vrij ernstige complicaties leiden zoals:

 • neerslachtigheid
 • depressie
 • hoofdpijn
 • geheugen- en concentratieproblemen
 • snel geïrriteerd zijn
 • verminderde weerstand
 • overdag vermoeid zijn
 • verminderde prestatie
 • burn out

slapeloosheid

Oorzaken van slaapstoornissen zijn vaak al langer geleden ontstaan. Hierdoor kunnen er zich in de loop der tijd psychosomatische klachten ontwikkelen. Vaak speelt er een disbalans tussen lichaam en geest.
Het gaat bij slapeloosheid niet direct om een meetbaar defect aan één of meerdere organen maar het gaat eerder om een langdurige belasting waardoor de energie van de organen afneemt.

Dit principe werkt ook andersom; de belasting van de organen kan een psychische disbalans creëren die weer slapeloosheid kan doen ontstaan.

Voor een optimale balans is een goede portie slaap dus absoluut noodzakelijk.

Voorkom slaapstoornissen!

Ja, maar hoe doe je dat?

Hier zijn tien tips om slapeloosheid te voorkomen:

 1. Zorg voor een rustige en stille omgeving. Dit omdat ons gehoor tijdens de slaap doorwerkt. Onze hersenen kunnen geluiden als waarschuwing voor gevaar interpreteren en dat voorkomt een diepe slaap.
 2. De juiste temperatuur: een koele en goed geventileerde kamer is belangrijk. Zo kan ons lichaam warmte kwijt. Is een kamer te warm dan kan je niet in een juiste (lagere) slaaptemperatuur terecht komen en daardoor blijf je actief.
 3. Duisternis. Doordat licht – onbewust – waargenomen wordt en licht een activerende factor is wordt het moeilijk om in te slapen.
 4. Zorg dat je geen last hebt van je partner: een onrustige partner, een snurker bijvoorbeeld,  kan je slaap beïnvloeden en het gevolg is onvoldoende nachtrust.
 5. Regelmaat: ieder levend wezen heeft een innerlijke klok (bioritme). Die klok is van invloed op onze geestelijke activiteit. De klok is vrij precies waardoor er snel verstoringen kunnen ontstaan.
 6. Alcohol: omdat alcohol in de nacht door de lever verwerkt wordt (en die dus aktief blijft) slaap je licht waardoor je een tekort aan slaap kan oplopen.
 7. De juiste drank: wat je drinkt voor je slaapt zorgt er voor hoe je slaapt. Zo bevatten koffie, zwarte en groene thee, activerende stoffen, net als dranken met suiker (bijv. chocolademelk). Drink eens een glas rustgevende kruidenthee, zo een half uur voor je gaat slapen. Of een glas heet water. Kijk wat voor jou werkt.
 8. Ontspanningsoefeningen: zorg voor de juiste sfeer of mediteer voor je gaat slapen of zet rustgevende muziek op.
 9. Stress verwerken: door bijvoorbeeld te sporten na je werk kan de stress uit je lijf raken. Het kan ook door een goed gesprek te hebben over dat wat je bezighoudt. Ook kan het handig zijn om in een dagboek te schrijven… Zorg ervoor dat je de stress achter je laat.
 10. Een heet bad: het lijkt wel een oppepper maar dat is van vrij korte duur. Daarna slaat de vermoeidheid toe. Zorg er even voor dat je lichaam weer afkoelt anders lig je te zweten in je bed. Aan het bad zelf kan je kruiden toevoegen.

En ten slotte kan je altijd je natuurgeneeskundig therapeut of huisarts om individueel advies vragen!

Op jouw gezondheid!

Thorsten Meininger

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *