Pompoen

Pompoen

Pompoen, winterse overvloed aan vitaminen en mineralen.

Weet je dat pompoen bron van vitamine B2, vitamine C en ijzer is? En dat de schil van de meeste pompoenen eetbaar en vol gezonde vezels is?  En weet je hoeveel kwaliteit de pompoenpit bezit? Hieronder mijn ervaring met dit zeer oude cultuurgewas.

IJzer

pompoen

Pompoen bevat veel ijzer en dan ook nog eens goed op te nemen ijzer, belangrijk voor het vervoeren van zuurstof in je bloed. Zuurstof is nodig voor het verbranden van energie en zonder goede verbranding voel je je moe… en dus pompoen eten in de winter!

Provitamine A

Ook bevat pompoen veel caroteen ofwel provitamine A. Vitamine A is belangrijk voor je ogen. Daarnaast hebben carotenoïden een anti-oxidante werking en ze leveren een positieve bijdrage aan het op peil houden van ons afweersysteem. Ook dragen carotenoïden bij aan de celgroei. In de huid zorgt vitamine A voor bescherming tegen UV (ultraviolette straling).

Genezende werking

Pompoen op het menu zetten is zeer aan te bevelen bij hypoglykemie of diabetes. In de Chinese kruidenleer wordt pompoen ingezet tegen oedeem (zwelling) aan handen en voeten.

Na de bevalling stimuleert pompoen de productie van moedermelk. In Curaçao wordt van pompoen een papje gemaakt dat op ontstekingen of irritaties gelegd wordt. Verder kan je je borst er mee insmeren waardoor pompoen verlichting brengt bij bronchitis.

Ook werkt het eten van pompoen vaak heilzaam bij darmontstekingen.

Pompoentpit

Naast het vruchtvlees van de pompoen zijn ook de pitten waardevol. Ze bevatten: vitamine E, fosfor, silicium, zink, eiwit en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn vetten die wij nodig hebben voor het maken van nieuwe cellen en een flink aantal hormonen en ze zorgen voor toename van goed cholesterol. De pompoenpit werkt vochtafdrijvend en ze bevatten stoffen die problemen aanpakken met de prostaat en deze helpen voorkomen. Droog de pit zelf of koop ze kant en klaar gedroogd bij je natuurvoedingswinkel.

Wormdrijvend

De pit van de pompoen werkt wormdrijvend. In het dunne vliesje tussen schil en pit zit namelijk een bepaald zuur dat de worm verlamt waardoor die de binnenzijde van de darmwand loslaat. Oude kruidenboeken melden dat je, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het soort wormen, 15 tot wel 100 pitten moet eten. Lintwormen vereisen de hoogste dosering. Mocht je deze remedie overwegen, dan is het van belang dat je de pit langdurig kauwt en een uur na inname nog een eetlepel (pompoenpit-) olie neemt.

Een variant op dit recept schrijft voor dat de zaden gemalen, daarna met wat water gemengd, gezeefd en gedronken de beste remedie vormt tegen wormen.

Schil

De vezelrijke schil van de oranje pompoen kan je de grootste tijd van het jaar gewoon gebruiken. Naarmate het winterseizoen vordert en de pompoenen langer liggen, wordt de schil wat houteriger. Vanaf eind februari raad ik je aan de oranje pompoenen te gaan schillen. De schil van de groene pompoen is wat stugger maar wel eetbaar. Ik zou die apart gebruiken bijv. om pompoenchips van te bakken.

Kopen

Er zijn honderden soorten pompoenen. In de Nederlandse winkels kennen we vooral de groene en oranje Hokkaidopompoen. Soms tref je een butternutpompoen aan en Turkse of Marokkaanse winkels verkopen ook wel stukken reuzenpompoen.

Bewaren

Pompoen is een goede bewaargroente. Tot aan het voorjaar kan je de pompoenen van de afgelopen nazomer eten. Leg de pompoenen niet te koud weg. Tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Leg ze in een goed geventileerde ruimte. Ik bewaar mijn pompoenen in een soort hooikist, gemaakt van een oude vouwkrat met daarin wat hooi en die heb ik naast mijn fiets in de box gestald.

Pompoenrecept

Verwarmende pompensoep met Gember

Gember zorgt voor goede doorbloeding en verwarmt en vormt een prachtige combinatie met pompoen.

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen
  • duimgroot stuk verse gember
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • melk (rijst- of sojamelk)
  • 1 bouillonblokje
  • peper en zout
  • 1 dunne prei, in fijne ringetjes gesneden

Bereidingswijze:

Was de pompoen, snijd de vrucht middendoor en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in schijven, eventueel houterige delen van de schil wegsnijden. Snijd vervolgens het vruchtvlees in kleinere stukken. Schil de gember en snijd die in hele kleine blokjes (of rasp hem). Doe de pompoen, gember, gesnipperde knoflook, bouillonblokje en zout in de pan. Voeg zoveel (rijst- of soja)melk toe, tot de pompoen net onder staat. Laat het geheel 20 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Eventueel verdunnen met water. Naar smaak peper toevoegen en op het laatst heel fijn gesneden preiringetjes erdoor roeren.

Als jij ook een goed pompoenrecept kent, deel het dan met ons hieronder!

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

Download ons gratis e-Book

In voor een 10 daagse ‘Zuur.Base Reinigingskuur.’ ? Bestel dan ons boek:

 

5 antwoorden
  1. Annemieke
    Annemieke zegt:

    Pompoen koken met een klein beetje water een beetje zout, pureren met een eetlepel kokosolie en 3 el santen vanaf een blok (per 300 gram) Je krijgt dan een smakelijke geurige zachtzoete puree.

    Beantwoorden
  2. Ria de Jong
    Ria de Jong zegt:

    Hoi Thorsten,

    Goed om te weten dat pompoen zo gezond is. Ik heb hem nog maar pas ontdekt en het is een groente die je op allerlei manieren ontzettend lekker kan eten. Probeer ook eens schijven pompoen in de oven, 180 gr, wat olie eroverheen sprenkelen en in ca. 15 min gaar laten worden. Wat geraspte kaas erover en/of sesamzaadjes, even grillen…. mmmmmm!

    P. S. De soep is ook errug lekker met Marokkaanse kruiden: rasl hanoet (of zo iets).

    Beantwoorden
  3. Jacqueline
    Jacqueline zegt:

    Als ik pompoensoep maak, gaan er altijd wel een of meer andere groenten bij: prei, ui, paprika, wortel, courgette, appel. En behalve peper en zout, knoflook, ook vaak kerriepoeder.

    Beantwoorden
  4. Laura de Vries
    Laura de Vries zegt:

    Ik geniet elke keer van alle informatie over een specifieke groente.
    Pompoen heeft een specifieke smaak waar niet iedereen dol op is, maar in combinatie met tomaten in een soep lust iedereen het wel!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *