Paprika – Kleurig, geurig en smaakvol

In onze reeks superfoods kan de paprika niet missen.
Weer zo’n groente rijk aan waardevolle nutriënten en laag in zijn calorieën. Schittert in diverse kleuren. En – helpt – samen met de andere superfoods – jou gezond, vitaal en slank te houden.

Waarom paprika onmisbaar is in je voedingspatroon?

Vitamine C, E en carotenoïden:

Eén paprika bevat twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Paprika is rijk aan vitamine E en aan mangaan. Alleen al vanwege deze inhoudsstoffen is paprika een super antioxydant.
Bovenal bevat paprika zeker 30 verschillende soorten fytonutriënten waaronder verschillende flavonoïden en carotenoïden.
Wanneer het om de hoeveelheden vitamine C, vitamine E en verschillende carotenoïden gaat, zijn er maar twee groenten die deze stoffen in zeer grote dosissen hebben en dat is paprika en tomaat.
Met name de rijpe paprika’s bevatten grote hoeveelheden van deze stoffen. Het beste is om paprika’s pas te plukken wanneer ze rijp zijn. Paprika’s kunnen nog wel doorrijpen nadat ze geplukt zijn, maar de vraag is of alle gezonde stoffen dan nog gevormd worden.
In een recente studie leek dit voor vitamine C wel het geval te zijn. De hoeveelheid vitamine C bleef nog zo’n 10 dagen toenemen na het plukken.
Ander onderzoek bij tomaten laat zelfs zien dat er meer lycopeen wordt gevormd in de tomaten die na de oogst zijn gerijpt.

Om te beoordelen of een paprika rijp is, heeft het geen zin om naar de kleur van de paprika te kijken. Of je nu een groene, rode, gele of oranje paprika hebt, optimaal rijpe paprika’s glanzen, hebben geen rimpels of vlekken en zijn levendig van kleur of dat nu groen, geel of rood is. Ze voelen relatief zwaar aan en zijn stevig.

Vanwege genoemde inhoudsstoffen is de paprika een super antioxidant, remt ontstekingen en verhoogt je weerstand.

Enzymen

Paprika bevat bepaalde enzymen. Deze enzymen zijn betrokken bij de anti-tumorale werking van paprika’s zoals aangetoond in dier- en laboratoriumonderzoek.

Welke voordelen voor onze gezondheid heeft paprika?

Gezien de vele inhoudsstoffen van paprika is het opmerkelijk dat er nog geen onderzoek is gedaan op het aandeel dat paprika kan hebben op preventie van ziekten.
Gezien de vele inhoudsstoffen met een anti-oxidant- en ontstekingsremmende werking valt te verwachten dat paprika een must is in een voedingswijze die helpt hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes te voorkomen.
Gezien de grote hoeveelheden carotenoïden luteïne en zeaxanthine kan paprika een rol spelen bij de preventie van oogziekten als staar en maculadegeneratie.

Wel of niet verwarmen

Het is beter om de paprika niet te veel te verwarmen, want dan vernietig je waardevolle fytonutriënten. In een studie bleek dat na hoge verhitting nog maar slechts 40% van het flavonoïd luteoline over was. Luteoline is een belangrijke anti-oxidant en heeft een ontstekingsremmende werking.
Het is beter om paprika te bereiden op lagere temperatuur voor een korte periode.
Paprika kun je ook rauw eten. Het voordeel van het bereiden op lagere temperatuur is dat bepaalde stoffen juist wel aan werkzaamheid winnen. Lycopeen bijvoorbeeld werkt alleen na verhitting (net als bij tomaten).

Recept: rode paprika-linzensoep

Ingrediënten
Rode Linzen: twee koppen in ander halve liter water.
Twee uien: heel fijn gesneden (of staafmixer).
Twee rode paprika’s: geraspt (of staafmixer).
Eén of twee aardappels: geraspt (of staafmixer).
Een of twee teentjes knoflook – uitgeperst.
Naar smaak: koriander, peper, zout, laurierblad, kerrie, paprikapoeder, gember, tijm, basilicum, oregano e.d.
1.5 liter (kombu)bouillon (of bouillonblokje of vetara kruidenbouillon, wanneer je zelf geen kruiden toevoegt).
Sesam-, olijf- of koolzaadolie.

Bereiding
Was de linzen en kook deze in het water (voeg kombu (zeewier) toe wanneer je kombu bouillon wenst). De linzen dienen “kapot” te koken. Geen zout toevoegen want dan worden de linzen niet of niet goed gaar.
Gooi in een andere pan wat olie.
Sauteer daarin eerst de ui en knoflook een beetje. Voeg daarna de paprika toe en daarna de aardappel. Voeg dan de overige kruiden toe – indien gewenst. Even goed doorroeren.
Voeg dan de gare linzen toe met het kookvocht en de kombubouillon (of bouillonblokje of vetara kruidenbouillon, wanneer je zelf geen kruiden hebt toegevoegd).
Doorroeren en nog enkele minuten op laag vuur laten koken.

Mogelijk:
Als de soep gereed is, kun je deze wat smeuïger maken met sojaroom of gewone room.
Opdienen met bijvoorbeeld peterselie.

Op je gezondheid.
Susanne Hazen

P.s.
Uiteraard vindt iedereen het leuk wanneer je jouw recept deelt.
Je kunt dit via de social media doen of hieronder in het reactieveld.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

 

Download ons gratis e-Book

 

Bronnen:
www.whfoods.com/genpage.php?dbid=50&tname=foodspice
www.food-info.net/nl/national/lycopeen.htm

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *