Papaja – vrucht voor een lang leven – steun tijdens een Detox kuur

De papaja staat ook bekend als de boommeloen. Vanwege de veelheid aan goede eigenschappen noemen Indianen in Zuid-Amerika de papaja ‘vrucht voor een lang leven’.
Het is vooral het melksap verkregen uit de onrijpe vrucht dat medicinaal gebruikt kan worden.
Maar ook de papaja als heerlijke, eetbare vrucht heeft zijn waarde.

De papaja’s die in de schappen van de Nederlandse supermarkt zijn te vinden worden voornamelijk geïmporteerd uit Midden- en Zuid Amerika, maar de Papaja tref je in meerdere tropische landen aan waaronder Oost-Afrika, Sri Lanka, Pakistan, India, Indonesië en Australië.
De langwerpige vrucht heeft een groene tot oranje of roze schil en bevat zoet, oranjegeel vruchtvlees. De mens heeft de papaja – schil, melksap verkregen uit de onrijpe vrucht, vruchtvlees en zaden – van oudsher bij allerlei gezondheidsklachten gebruikt.

De traditionele toepassingen variëren van astma, hoge bloeddruk, verstoorde wondheling, artritis tot parasitaire infecties en maag-darmklachten, zoals maagpijn, diarree en obstipatie. In Jamaica bedekken verpleegkundigen, chronische huidzweren met kompressen van papajapuree om de wondgenezing te bevorderen. Het sap van de papaja wordt gebruikt bij wratten en allerlei huidoneffenheden.

Papaja – goed bij spijsverteringsklachten

Papaja’s bevatten een eiwitsplitsend enzym – papaïne – dat de spijsververtering helpt. Het helpt met name wanneer je moeite hebt met het verteren van eiwitten. Zo helpt het dus bij maagklachten. In de maag begint namelijk de eiwitvertering. Wanneer er maagklachten zijn, zijn er meestal ook problemen met de eiwitvertering en kan papaja dus helpen. Evenals ananas, kiwi en mango.
Je kunt deze dan bij de maaltijd eten om de klachten te verminderen.
Een slechte eiwitvertering merk je ook aan gasvorming en naar rotte eieren ruikende winden en ontlasting.

Wanneer je eiwitten niet goed verteerd, worden er schadelijke gassen gevormd in je darmen. Gassen die toxisch zijn voor je lichaam. Het eten van papaja helpt om dit te verminderen en te voorkomen en werkt daarmee als een detox.

Het bijzondere is ook dat papaja nauwelijks vruchtzuren bevat. Deze eigenschap en de eiwitsplitsende enzymen kunnen een onrustige maag kalmeren.

En uiteraard willen we hier ook vermelden dat papaja vezelrijk is en alleen al daarmee zorgt voor een goede spijsvertering en helpt bij zowel obstipatie als diarree.

Goed voor het zuur-base evenwicht

Belangrijk voor een detox is ook dat deze vrucht ontzurend is voor het lichaam. Dit dankzij de hoeveelheden aan vitamine C, carotenen, flavonoïden en de mineralen kalium en magnesium.
De papaja past dus heel goed in een zuur-base detox kuur en is belangrijk voor de handhaving van een goed zuur – base evenwicht.

Nog meer gezondheidsvoordelen

De papaja is rijk aan antioxidanten waaronder de carotenen, vitamine C en flavonoïden, eveneens rijk aan foliumzuur en vitamine B5, en aan de volgende mineralen: kalium, koper en magnesium en bevat veel vezels.
Deze combinatie maakt dat papaja zorgt voor een goede conditie van het circulatiesysteem (hart en vaten) en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker waaronder darmkanker.

Ontstekingsremmende werking

Uitwendig kunnen de bladeren van Papaja of het melksap worden toegepast bij wondgenezing. De eiwitsplitsende enzymen lossen de eiwitten van de verhoornde en afgestorven huid op en bevorderen hiermee de genezing.
De grote hoeveelheden vitamine C, beta-caroteen en andere anti-oxidanten zorgen ook voor een ontstekingsremmend effect. Vandaar dat astma- en reumapatiënten vaak bemerken dat hun klachten verminderen wanneer ze papaja en andere rijke voedingsmiddelen eten.

Je kan van de Papaja niet alleen de vrucht eten, maar ook de pitten.
Haal onder stromend water het vruchtvlees van de pitten. Droog de pitten een paar dagen in de zon (of leg ze, als het snel moet, in de dehydrator).
Daarna kun je de pitten in een koffiemolen of pepermolen malen of in een vijzel verbrijzelen. Het poeder kun je bijvoorbeeld aan de salade toevoegen of aan je smoothie. De zaadjes zijn scherp en pittig – een alternatief voor peper.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van papaja sap of de vrucht. Gevoelige mensen kunnen wel allergisch zijn voor papaja.
Bij zwangerschap moet je voorzichtig zijn, omdat een grote dosis Papaja een baarmoederstimulerend effect heeft en daarmee abortief kan zijn.

De latex (melksap) en het blad in medicinale dosissen kunnen wel nadelige werkingen hebben.
Uitwendig gebruik kan huidirritatie en blaren geven.
Voorts moeten mensen met een gestoorde bloedstolling en mensen die de zogenaamde ‘bloedverdunners’ gebruiken uit kijken. Medicinale dosissen van de latex (het melksap) en het blad van Papaja verlagen de bloedstolling.

Thorsten Meininger.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

Download ons gratis e-Book

 

Bronnen:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47#healthbenefits
http://www.drugs.com/npc/papaya.html
http://www.botanical-online.com/english/papaya_medicinal_properties.htm

Verhelst, G. Dr. Groot handboek geneeskrachtige planten.
Weiss, T & Bor, J. Superfoods in je dagelijkse leven.

 

5 antwoorden
  1. Martha
    Martha zegt:

    Ik ben op zoek naar papayapitten om in te nemen tegen parasieten. Weet u misscien waar dit te koop is.

    Graag uw reactie

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *