Gezond gek of gek gezond? – Orthorexia Nervosa

Laatst zag ik een artikel voorbijkomen met als titel “Officials Declare ‘Eating Healthy’ a Mental Disorder”.
Vrij vertaald: “Een groep psychiaters zegt dat ‘gezond eten’ een psychische stoornis is.

De stellingen in het artikel zijn, dat:

 • Experts zijn van mening dat mensen die ‘meedoen’ aan de groeiende beweging en vraag naar gezonde, biologisch geteelde voeding met een hoge dichtheid aan nutriënten (in de volksmond ook wel superfoods genoemd) lijden aan een psychische stoornis die behandeld dient te worden met farmaceutische medicatie.
 • De groep psychiaters die de aandacht vragen voor deze ‘stoornis’ het bed deelt met de farmaceutische industrie die zijn medicijnen ‘kwijt moet’.

Orthorexia Nervosa

Het artikel gaat over ‘Orthorexia Nervosa’. Dit is geen ‘nieuw uitgevonden stoornis’, zoals in het artikel wordt beweerd, maar werd al genoemd in 1997 door Steven Bratman. Hij zag Orthorexia Nervosa als een eetstoornis, net als anorexia en boulimia.
De stoornis is niet opgenomen in de DSM 5 –  de laatste versie van de officiële Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders en dus geen erkende stoornis binnen de psychiatrie.
Vertaald vanuit het Grieks zou Orthorexia nevosa betekenen: juiste (ortho) eetlust (orexis) door nerveuse oorzaken (nervosa). Kortom – een wat vreemde benaming.

Orthorexia Nervosa wordt gedefinieerd als een eetstoornis waarbij iemand lijdt aan een preoccupatie of zelfs een obsessie heeft voor gezond eten.
In ernstige vorm kan Orthorexia Nervosa leiden tot ondervoeding en daardoor zelfs dodelijk zijn, maar ook in mildere vorm kan het tot voedingstekorten leiden.

Ben jij gezond gek, of gek gezond?

Mensen die leiden aan Orthorexia zijn op een overdreven manier bezig met gezond eten. Onderzoekers hebben een aantal vragen opgesteld om Orthorexia te diagnosticeren.

Bratman formuleerde twee kern vragen:

 • Houd jij jezelf meer bezig met de kwaliteit van wat je eet dan het plezier dat het eten je geeft?
 • Maakt jouw voedingspatroon dat je sociaal geïsoleerd raakt?

Andere vragen om Orthorexia te diagnosticeren zijn opgesteld door: Davis (2000).

 1. Spendeer je meer dan 3 uur per dag aan het nadenken over gezonde voeding?
 2. Als je eet, zoals je vindt dat het moet, voel je je dan in complete controle?
 3. Plan jij het menu voor morgen, vandaag al?
 4. Is de kwaliteit van jouw leven minder geworden, nadat je gezonder bent gaan eten?
 5. Ben je strenger geworden naar jezelf?
 6. Voel jij jezelf meer waard door gezond te eten?
 7. Kijk je neer op mensen die – volgens jou – niet zo gezond eten als jij?
 8. Ben je voedingsmiddelen gaan weglaten die je ooit erg lekker vond – enkel en alleen omdat je alleen maar de juiste voedingsmiddelen mag eten?
 9. Maakt jouw voedingspatroon het moeilijk voor je om buitenshuis te eten, waardoor je niet meer bij familie en vrienden kunt gaan eten?
 10. Voel je je schuldig of haat je jezelf wanneer je afwijkt van je voedingspatroon?

Volgens Davis is er sprake van een milde vorm van Orthorexia wanneer je 2 of meer van bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoordt.

Wat vind jij van de groep psychiaters die aandacht wenst voor de stoornis Orthorexia?
Vind je het terecht of vind je het overdreven?

We zijn benieuwd naar jouw mening over de stoornis ‘Orthorexia’.

Je kunt je reactie achterlaten in het reactieveld onder aan dit artikel.

Vitale groet,

Susanne Hazen.

Bronnen:
http://naturalsociety.com/officials-declare-eating-healthy-mental-disorder/
http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa
http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

1 antwoord
 1. Peter Bosch-Jansen
  Peter Bosch-Jansen zegt:

  Hoi,
  Leuk artikel. Ben ik echt een voedingsgek?

  Karin Katrina wordt aangehaald en haar zinsnede uit verband gerukt. Ik heb een hekel aan dat soort quasi wetenschap, Het ergert me als sites de info niet correct weergeven om voor hun eigen parochie te preken danwel om hun eigen commerciële belangen te behartigen.
  Ik van dichtbij ervaren wat mensen met anorexia zichzelf aan kunnen doen en er zijn control freaks die eten misbruiken om hun onzekerheid en angst te kanaliseren. De Daila Lama zei ooit ” Een giftige geest die gezond eet blijft een giftige geest. Een gezonde geest die ongezond eet kan de voeding transformeren. Ik geloof dat iemand die zijn geest gezond maakt en daarbij gezond leeft de meeste kans heeft op een stralende gezondheid zelf in weerwil van een ziekte.

  Let wel: ik ben zeker een groot criticus van de DSM omdat met versie vijf er een steeds groter wordende kans is om een diagnose te krijgen. Als je geen pillen wil en ook zonder kunt dan is een gezonde leefstijl de enige optie. Ik geloof ook niet in ADHD en dat soort moderne diagnoses. Waarom is ADHD mentale in de geïndustrialiseerde landen een issue?

  Ik merk wel dat de gevestigde orde bang wordt voor de aanvullende gezondheidsopvattingen zeker nu bedrijven als Appie zien dat de massa open gaat staan voor bewuste voeding. Waarom hebben ze na jaren tegenwerken ineens een groeiend schap voor bijvoeding? Echt niet omdat ze er in geloven. Ze geloven in winst en de tijd is kennelijk rijp.
  In Amerika schijnt er wetgeving te zijn of te komen tegen het telen van eigen groentes mogelijk vanwege een verondersteld gevaar voor vervuiling van genetisch gemanipuleerd voedsel. En ik las ergens dat er in Europa ook een lobby opgang komt. Tja de multinationals mogen zich echt achter de oren krabben. De geest is uit de fles en niet meer te stoppen. Ik zie overigens de politie niet in Noord langs komen om mijn plantjes van de “moestuintje” uit mijn tuin te rukken.
  Toch is er ook een kritische kanttekening buh de mode verschijnselen in de alternatieve voeding te maken. De ideeën rond detox, vega, low-carb, superfood etc. vechten om de aandacht. Is de aandacht ontstaan uit commercieel overwegingen of door oprechte interesse over gezondheid. Sommigen onder ons weten echt niet wat te volgen. Moet je überhaupt iets willen volgen?
  Zorgelijk vind ik de overbezorgde hoogopgeleide ouders die hun kinderen met de beste wil van de wereld kennelijk niet voldoende voeding geven omdat ze niet met hun eigen angsten willen omgaan recent een issue bij Jinek. En nee de gojibessen kunnen niets aan de overbezorgdheid doen. Lichtpunt, de haagse ADHD tv-kok Piere Wind houdt ook van tarwegras! yeah.

  Mooie lijst overigens! Ja ik lees veel over gezond eten en heel kritisch ook. Mijn man doet de weekplanning en ik kook. Ik eet gezond en hij niet. Ja mijn schoonfamilie kijkt me meewarig aan als ik weer eens glutenvrij eet of gebakjes wil. Ik voel me niet meer waard en zeker niet schuldig als ik gezond eet. Ik voel me juist heerlijk! Ik weeg wel veel minder in de loop der jaren en kan nu weer de 10 engelse mijlen volbrengen. Ik hou van lekker eten in een restaurant en het liefst Japans. Volkomen vega voelt voor mij gewoon niet goed. Ik heb het geprobeerd en verworpen.

  Ik pleit voor het “gezonde-boeren-verstand” combineren in contact blijven met je lijf. Voelt het goed? Geeft het energie? Dan doe je het. Vul het aan met kritisch lezen en dan kom je met gevarieerde voeding al een heel eind. Voor mij werkt vooral de combi tussen, in contact zijn met de natuur, lekker bewegen, mijn emoties opschonen, genoeg water drinken, lekker en gezond eten en vooral vermijden om er fanatiek over te worden.
  Maar ja ik hou al van groente en vooral groene groente of anders fel gekleurde met stukjes eiwit van kip, vlees of vis.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *