Modder – smeer het op je gezicht!

Modder op je gezicht – een natuurlijke remedie voor een stralende huid!

In een vorig artikel – ‘met modder gooien’ – hebben we geschreven hoe je leem kunt gebruiken als een detox voor je darmen of om maagklachten te verminderen.
Op verzoek schrijven we dan nu een blog over hoe je leem ook uitwendig kunt gebruiken en waarom je dat zou doen.

Gezichtsmasker

De meest eenvoudige toepassing van leem is een gezichtsmasker.

Je mengt de klei met een beetje warm water of – beter – au bain-marie. Je maakt nu een redelijk dik modderpapje. Let op dat je niet te veel water toevoegt. Het modderpapje mag niet te dun worden.
Was je gezicht en breng een laagje pasta aan op het gezicht. De huid rond je ogen liefst vermijden.
Een 10-tal minuutjes laten trekken tot de kleilaag opgedroogd is (geeft een trekkend gevoel op de huid). Spoel na met lauw water en breng een gezichtslotion aan.

Dit kun je toepassen om gewoon een stralende gezichtshuid te krijgen, maar is zeker goed toe te passen wanneer je last hebt van acné of mee-eters.

Klei verzacht en ontspant. Het stimuleert de doorbloeding, heeft een reinigende werking, ontvet de huid en bevordert de regeneratie van de huid. Leem absorbeert toxinen en neemt vloeistof op. Bij wijze van spreken zuigt de klei op deze manier de puistjes leeg.
Bij acné kun je wat essentiële oliën (2 druppeltjes op 25 gram leem) toevoegen of plantentincturen voor een ontstekingsremmende en bacteriedodende werking.

Daar de huid van het gelaat gevoelig is, dient men kleimaskers niet te frequent aan te brengen. Als het masker een bijtende, stekende sensatie veroorzaakt, verwijder de klei onmiddellijk. Dit kan een teken zijn dat de huid geen behoefte heeft aan de klei.

Overige toepassingen:

Klei leent zich tevens voor een ondersteunende behandeling bij onder andere gewrichtsontstekingen, stoornissen in de bloedsomloop, uitputtingstoestanden, chronische eczemen.

Bij processen waarbij hitte ontstaat (ontstekingen), gebruik je de klei koud. Even nadat de klei opgebracht is, moet deze lauw worden. Nadat de klei warm geworden is, vervang je deze met een nieuwe koude laag.

Koude leemkompressen worden onder andere gebruikt bij:

  • steenpuisten
  • insectenbeten
  • sportletsels (zwellingen, verstuiking en verrekking)

Warme kompressen worden gebruikt om de bloeddoorstroming te bevorderen.
In een reinigingsweek ofwel detoxweek wordt er vaak een leemkompres op de lever gelegd om deze ‘harder te laten werken’.

Je kunt zelf warme kompressen leggen op plekken waar je chronische pijn hebt en waarvan je weet dat warmte de pijn vermindert c.q. de klacht vermindert.
Verwijder de klei zodra deze koud geworden is. In deze gevallen kun je de laag klei afdekken met een handdoek, daar bovenop een warme kruid en daaroverheen weer een handdoek en deken om de warmte langer vast te houden.

Je mag nooit een leemkompres aanbrengen:

  • op de hartstreek
  • direct na de maaltijd op de maagstreek
  • op plaatsen waar gevaar is voor bloedingen
  • op de buik bij gebruik van spiraaltje (kan het spiraal verplaatsen)
  • bij prothesen in het lichaam (pennen, platen, pace-maker e.d)
  • bij acute orgaanstoornissen.

Wil je eens een gezichtsmasker van leem uitproberen? Bestel dan een pakje van 100 gram (voldoende voor 4 gezichtsmaskers) in onze webshop: https://www.detoxacademy.nl/product/klei-gezichtsmasker .

Vitale groet,

Susanne Hazen

Ps.: DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze informatie kunnen profiteren.

Bronnen:

Groenewegen, C. Scriptie Klei en Leem. Oktober 1993.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *