Minder vermoeid door glutenvrij dieet

Minder vermoeid door glutenvrij dieet

Probleem

Steeds vaker komt er informatie beschikbaar over gluten en wat blijkt? Veel Nederlanders zijn overgevoelig voor gluten en hebben een glutenintolerantie of zelfs een glutenallergie. Maar het glutenprobleem – want zo mogen we het langzamerhand echt wel noemen – is veel ruimer verspreid dan alleen in Nederland. Wereldwijd krijgen steeds mensen te maken met een glutenintolerantie of -allergie. Recent maakte bijvoorbeeld de Servische toptennisser Novak Djokovice bekend dat ook hij een glutenintolerantie heeft.

Gluten

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in verschillende graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Deze eiwitten zorgen er bij het bakken van bijvoorbeeld brood voor dat het bakproduct heel blijft en niet als droge koek uit elkaar valt. Ik benoem dat wel eens in mijn praktijk als de ‘lijmfunctie’ van gluten. Helaas is het nu juist die lijmfunctie waar sommigen van ons slecht op reageren met een verstoord en vaak ook beschadigd darmslijmvlies als gevolg. Dat dit tot allerlei vervelende klachten kan leiden spreekt voor zich:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • onvruchtbaarheid
 • moeilijker herstel na inspanning of sport (vraag het Novak Djokovice)
 • stemmingswisselingen maar ook de hang naar troostrijk voedsel
 • ontlastingsproblemen
 • botontkalking

Als je ‘alleen maar’ een glutenintolerantie hebt en je de gluten weglaat uit je dieet verdwijnen deze klachten vrij snel (d.w.z. als er nog geen schade aan je spijsverteringssysteem is ontstaan). Later in dit artikel kom ik hier op terug.

Coeliakie

Een van de meest bekende vormen van overgevoeligheid voor gluten is de auto-immuunziekte coeliakie (spreek uit als: seuliakíe). Deze aandoening is erfelijk waardoor je levenslang een glutenvrij dieet moet volgen. Naar schatting hebben in Nederland maar liefst 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten helaas niet dat ze aan deze ziekte lijden.

De groep die geen coeliakie heeft maar wel overgevoelig reageert op gluten is waarschijnlijk nog vele malen groter. Overgevoeligheid komt voor bij mensen waarbij het darmslijmvlies beschadigd is geraakt. Dit kan voorkomen tijdens of na:

 • schimmelinfecties
 • medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers)
 • parasieten
 • zware metalenbelasting, lees dit artikel over zware metalen

Meerdere intoleranties

Naast glutenintolerantie komen er vaak ook andere voedingsintoleranties voor. Dit omdat de ene intolerantie de andere kan uitlokken. Ik geef wat voorbeelden:

 • koemelkeiwit
 • lactose
 • scherpe kruiden (bijv. koriander)
 • pittige specerijen (bijv. peper)
 • gist
 • citrusvruchten

Onderzoek

Pas na onderzoek is met zekerheid te stellen óf en op welke producten je reageert. Ik zelf bleek, na een onderzoek, maar liefst 48 producten te kennen waar ik in meer of mindere mate gevoelig voor ben en tot mijn stomme verbazing bleek, naast de mij al bekende gluten- en lactose-intolerantie, honing een grote boosdoener in mijn leven. Ongelooflijk toch, dat uit een relatief eenvoudige test zo’n resultaat kan komen.

Uit mijn praktijk blijkt verder dat bij relatief veel cliënten ook reacties op suikerrijk en vetrijk voedsel voorkomen.

Poep

Glutenovergevoeligheid kan je laten bepalen door een snelle, eenvoudige en pijnloze test: een analyse van je feces (poep). Daarbij laat je je ontlasting onderzoeken op de zogenaamde IgG waarde. Er bestaat ook een andere test waarbij je bloed laat afnemen; hierbij wordt je bloed onderzocht op de waarde IgA.*

Bij het ontlastingsonderzoek worden vaak gisten, schimmels parasieten en pathogene (ziekmakende) darmbacteriën aangetroffen. Die kunnen je darmslijmvlies beschadigd hebben. Door een beschadigd darmslijmvlies worden voedingstoffen slecht opgenomen. Dat leidt makkelijk tot lage waarden in het bloed van: hemoglobine, ijzer, calcium, vitamine B12, vitamine A en vitamine D. Het is in dat geval noodzakelijk om in overleg met je arts en/of natuurgeneeskundig therapeut een juiste diagnose te stellen en een behandeling te starten.

* Bij beide tests, feces en bloed, geldt dat de uitkomsten altijd negatief zijn wanneer je langere tijd geen gluten hebt gegeten. Om glutenovergevoeligheid te kunnen bepalen is het dus belangrijk dat het onderzoek gedaan wordt vóór je glutenvrij gaat eten.

Dieet

Als je weet dat je een glutenovergevoeligheid hebt is het van groot belang om een glutenvrij dieet te gaan volgen.

Natuurlijk is glutenvrij leven een uitdaging. Neem dat maar rustig van mij aan omdat ik, helaas ertoe gedwongen, al jaren mee bezig ben. Ik ben expert op dit gebied. Ik weet er – zeker na mijn studies levensmiddelentechnologie en natuurgeneeskunde – echt alles van. Mijn belangrijkste ontdekking echter was dat heel veel mensen zich al snel stukken beter gaan voelen wanneer ze gluten weglaten uit hun dieet.

Energie

Minder vermoeid door glutenvrij dieet is wat ik regelmatig terughoor van cliënten. Meer energie dus. Dat is óók de ervaring van Novak Djokovice die, toen hij stopte met het eten van gluten, pas echt in topvorm kwam en titel na titel wist te veroveren. Voor mij geldt dat ik, sinds ik met gluten gestopt ben, nooit meer de hoofdpijnen heb waarmee ik mijn hele puber- en studietijd te kampen heb gehad. Is dat de uitdaging waard? Jazeker want vitaliteit en een hoge energie is alles waard! Vraag het mij of vraag het ‘s werelds beste tennisser Djokovice maar.

Wil je een persoonlijk consult of glutenonderzoek bel me dan voor een afspraak, je krijgt me altijd zelf te spreken. 06 – 41 38 09 77

Ik wens je vitaliteit en een goede gezondheid!

Thorsten Meininger.

Nb. ga nooit zelf dokteren maar win deskundig advies in bij je arts of natuurgeneeskundig therapeut. Mocht je vragen of opmerkingen over gluten hebben, deel die dan hier zodat we van elkaar kunnen leren!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *