Less is more

Less is more!

Hoe werken etherische oliën?

Wanneer we de moleculen van een etherische olie inademen, reizen deze, vertaald als elektrische impuls, langs de zenuwbanen tot in het limbische systeem en in het bijzonder tot in de hypothalamus. De hypothalamus heeft de functie om onze bloeddruk en hartslag te reguleren en controleert ook het honger- en dorstgevoel. Wanneer we een ontspannende geur ruiken, maakt de hypothalamus neuro-chemische stoffen aan, die door het lichaam reizen en zowel rust als ontspanning tot gevolg hebben. Op dezelfde manier worden stimulerende oliën herkend en geven de boodschap af om je actiever en energieker te voelen. Op deze manier kan bijvoorbeeld aromatherapie immuniteit verhogen, hormonen reguleren, invloed uitoefenen op honger- en dorstgevoel en zelfs seksueel verlangen stimuleren.
Een deel van de oliën die we inademen komt terecht in de bloedsomloop.
Etherische oliën zijn transdermaal, dat betekent dat ze rechtstreeks door de huid kunnen penetreren en op celniveau hun werk kunnen doen. Een etherische olie kan binnen 21 minuten elke cel van het lichaam binnendringen. Het maakt niet uit waar op het lichaam de olie is aangebracht. Sommige bestanddelen van oliën hebben een meer plaatselijk effect (bijvoorbeeld verkoelend op de huid) en andere juist een meer systemisch effect doordat ze door de huidcellen via de haarvaten terechtkomen in het bloed. Doordat de moleculen van etherische oliën zich meestal niet binden aan de plasma-eiwitten, blijven ze actief in de bloedsomloop totdat ze uit het lichaam worden verwijderd. Dit gebeurt deels via de lever waar de verbindingen in metabolieten worden veranderd. Sommige bestanddelen van oliën worden pas in hun metabolietenvorm actief. Oliën kunnen daardoor een dubbele werking hebben. Ook via de longen en de nieren worden bestanddelen van etherische oliën uit het lichaam verwijderd. Een etherische olie is meestal binnen 90 minuten na gebruik door het systeem verwerkt en wordt niet opgeslagen in het lichaam.
Een goede plek om oliën op het lichaam aan te brengen is onder de voeten. Dat heeft niet met de poriën te maken, want we hebben net geleerd dat etherische oliemoleculen deze niet nodig hebben, ze gaan rechtstreeks door de huidcellen. De reden waarom de voeten zo’n goede plek zijn om oliën aan te brengen, heeft ermee te maken dat in de voeten elke zenuwbaan van het lichaam eindigt. Omdat de oliemoleculen, als elektrische impulsen vertaald, langs de zenuwbanen door het hele lichaam kunnen reizen, kunnen via de voeten de oliën elke plek en elk orgaan in het lichaam bereiken. Het gebruik van etherische olie in combinatie met reflexzonetherapie is daarom ideaal.

Bloed-hersenbarrière
Misschien herinner je nog dat je op school hebt geleerd over de bloed-hersenbarrière? Dat is een laagje van strak naast elkaar op de bloedvaten geplaatste cellen, dat voorkomt dat bepaalde stoffen via de bloedsomloop in de vloeistof van het hersenweefsel terecht kunnen komen, zoals schadelijke pathogenen (virussen en bacteriën).
Alleen moleculen die in vet oplosbaar zijn én maximaal tussen de 800-1000 amu (atomic mass unit) groot zijn kunnen de bloed-hersenbarrière passeren. Wateroplosbare stoffen kunnen normaal niet door de bloed-hersenbarrière komen. Het is net een zeef, die schadelijke stoffen buiten houdt en goede stoffen binnenlaat.
Etherische oliën hebben hele kleine moleculen (ca. 500 amu). Daardoor kunnen ze zich snel met de lucht verbinden.
Sommige componenten van etherische oliën kunnen de bloed-hersenbarriere passeren. Dit maakt ze uniek in de behandeling van ziekten, niet alleen op lichamelijk gebied, maar ook op een emotioneel niveau, waar vaak de oorzaak van ziekte te vinden is.
Vanwege de kleine moleculaire structuur van de componenten van een etherische olie, zijn de oliën extreem geconcentreerd. Eén druppel etherische olie bevat het veelvuldige aan moleculen dan cellen in ons lichaam. Gezien het feit dat je maar één molecuul nodig hebt om een receptor te openen en met het DNA te kunnen communiceren om zo de celfunctie te beïnvloeden, weet je dat alleen al het inhaleren van een olie een groot effect op je lichaam, je hersenen en je emoties kan hebben. Soms kunnen te veel oliemoleculen een receptor overspoelen en bevriest deze zonder dat er een effect plaatsvindt. Een kleinere hoeveelheid zou beter zijn geweest. Daarom zeggen we in de aromatherapie ook vaak “less is more” (minder is meer). Maar soms is méér echter beter. De juiste hoeveelheid gebruiken…dát is de kunst van de aromatherapie.

Let op welke etherische oliën je gebruikt:

Hier raad ik aan om puur met CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® oliën te werken. Deze oliën voldoen aan de hoogste kwaliteits- zuiverheids- en veiligheidsstandaarden in de industrie

Bron

https://doterra.com/US/en/blog/safety-physiology-bioactivity-of-essential-oils

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *