Langer leven en gezond oud worden

Langer leven en gezond oud worden

Langer leven en gezond oud worden met detoxen ofwel vasten. Wat zegt de wetenschap hierover?

Wat kan ik doen om langer te leven in goede gezondheid, energieker te blijven, jonger te blijven en af te vallen?

Op deze vragen zocht Michael Mosley antwoorden. Hij vond de antwoorden bij verschillende wetenschappers die het effect onderzochten van verschillende detox kuren. Het programma Focus: Hoe leef je langer? van de NTR maakte verslag van zijn reis. In dit artikel een paar bevindingen.

Caloriebeperking en langer leven in goede gezondheid

Michael bezocht als eerste de Washington University. Professor Luigi Fontana doet daar onderzoek naar ‘een nieuw soort mens’ – de CRONY. En dat staat voor een mens met een ‘Calorie Restriction with Optimal Nutrition’ voedingspatroon. Dat betekent een voedingspatroon met veel groente en fruit – rijk aan nutriënten – en weinig calorieën (1900 kcal per dag voor een man ten opzichte van het gangbare advies van 2500 kcal).

Michael wilde het relevante verschil weten tussen zichzelf en een ‘CRONY’ en regelde een ontmoeting met Joe Cordell, die al een paar jaar het CRON dieet volgde. Beide mannen zijn in de 50 en onderwierpen zich aan een aantal testen.

Michael scoorde slecht op de evenwichtstest. Deze test houdt in dat je op je zwakke (niet dominante) been gaat staan, je ogen dicht doet en dan meet hoe lang je in balans blijft. Joe hield dit meer dan 30 seconden vol en Michael hield het nog geen 7 seconden vol. 30 Seconden is een normale score voor iemand die 20 jaar oud is. Dus Joe mag trots zijn.

Joe had een totaal lichaamsvet percentage van 11.5 %. Bij Michael was dat helaas 27,1% en erger nog van al dat vet was 30 % buikvet. En buikvet is de echte ‘bad guy’. Dit is het vet dat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker vergroot.

Vasten en het effect op IGF1 – een groeihormoon dat in hoge waarden de kans op bepaalde kankersoorten verhoogd.

Michael heeft besloten om geen CRONY te worden en hij gaat op zoek naar een gemakkelijkere manier om langer en in goede gezondheid te leven. In Los Angelos bezocht hij professor Valter Longo – een expert op het gebied van anti-aging en voeding.

Het blijkt dat bij dieren de levensverwachting met 40% stijgt door een aangepast voedingspatroon. Een voedingspatroon met een maximale inname van 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht doet het gehalte IGF1 (insuline gelijkende groeifactor) dalen en dat is dus gunstig ter preventie van bepaalde kankervormen.

Michael ging 3 dagen en 4 nachten streng vasten in de hoop dat zijn bloedwaarden voor glucose en IGF1 zouden dalen. Dit strenge vasten bestond uit heel veel water, zwarte thee en één bekertje misosoep per dag. Na deze vastenperiode was de waarde IGF1 met 50% gedaald en was de bloedsuikerspiegel weer binnen de norm.

Om de dag vasten en het effect op gewicht, cholesterolwaarden en bloeddruk

Maar Michael wil ook niet regelmatig streng vasten. Dat vindt hij toch echt veel te zwaar.

Hij zette zijn reis voort en ging naar Chicago. Daar ontmoete hij Dr. Krista Varady. Zij doet onderzoek met mensen. Ze laat mensen de ene dag caloriearm eten (vrouwen 400 tot 500 kcal per dag en mannen 500 – 600 kcal per dag). Op die dag eet men een weinig eiwitten en relatief veel groente en fruit. Op de andere dag mag men eten naar wens.

De groep die om de dag vastte behaalde het volgende resultaat:

  • viel sneller af
  • het ‘slechte’ cholesterol daalde
  • de bloeddruk daalde

Dus een afname van risicofactoren voor hartkwalen en ouderdomskwalen.

Regelmatig wordt er in het programma – terecht – gewezen op het feit dat je niet zelf ‘effe’ aan de slag moet gaan met een detox- of vastenkuur, maar dat je dat altijd onder deskundige begeleiding moet doen.  Precies dit is de reden waarom we jou een intakeformulier laten invullen alvorens je start met een van onze online detoxprogramma’s. (zie https://www.detoxacademy.nl/online-detox-coaching/)

De online zuur base detoxkuur is een milde detoxkuur. Overeenkomsten van deze kuur met bovengenoemde kuren zijn:

  • (tijdelijk) eiwitbeperkt
  • caloriebeperkt
  • rijk aan nutriënten
  • beperkt in (verzadigde en trans-) vetten
  • en beperkt in suikers

Wil jij ook ervaren hoe het is om een paar dagen te vasten? Schrijf je dan in voor onze detoxreis, die plaatsvindt van 15 tot en met 18 november 2013. Voor meer informatie kijk op: https://www.detoxacademy.nl/detoxreizen/

 

Bronnen:

http://programma.ntr.nl/10132/focus – Hoe leef je langer? (helaas niet meer online te bekijken)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *