Een koelkast vol familie

Een koelkast vol familie – eetpatronen ontrafelen met voedingsopstellingen

Auteurs: Thorsten Meininger en Josienna Davidse

“Wij wensen dat voeding haar eigen plek weer mag innemen, dat voeding bevrijd mag worden van onze projecties en onze oude pijn.”

Met deze woorden eindigt het boek ‘Een koelkast vol familie’. Een boek dat tot stand is gekomen uit jarenlange ervaring met voedingsopstellingen van beide auteurs.

Wilskracht is niet voldoende

Zij merkten in hun praktijk dat er achter eten vaak veel meer schuil gaat dan alleen onszelf voeden. De motivaties achter ongewenst eetgedrag bleken niet altijd via bijvoorbeeld een gesprek, lichaamsbewustzijn of het volgen van een dieet helder te worden en daarmee bleek het ongewenste eetgedrag moeilijk te corrigeren. Ongewenst eetgedrag verbeterde hooguit tijdelijk met behulp van wilskracht. Maar wilskracht blijkt alsmaar niet voldoende te zijn om een gewenst eetpatroon blijvend te handhaven.

Voedingsopstellingen

In 2008 gingen Thorsten en Josienna samen op ontdekkingsreis. Ze onderzochten of met behulp van opstellingen* de verborgen dynamiek achter ongewenste eetpatronen aan het licht gebracht kon worden en waar mogelijk geheeld kon worden. Want hun uitgangspunt is:

“Weten dat de oorsprong van onze problemen met eten en voeding op diepere lagen ligt en te maken heeft met levenservaringen, betekent dat we die problemen ook op diepere lagen moeten onderzoeken. ….. betekent echter ook dat eet- en voedingsproblemen wegwijzers kunnen zijn naar heling.”

Als voeding gewoon weer voeding mag zijn

En die heling leidt naar meer vrijheid. Als de onderliggende dynamiek achter het ongewenste eetgedrag bloot wordt gelegd en waar mogelijk opgelost wordt, kan voeding gewoon weer voeding zijn. Je kunt dan weer zelf bepalen wat je eet.

“Uit vrijheid, en niet om andere zaken te onderdrukken.”

Onbewuste familiegeschiedenissen

Een boeiende ontdekkingsreis. In de loop der jaren zijn er veel verschillende eetproblemen opgesteld en blijken er veel verschillende onderliggende dynamieken een rol te spelen. Vaak blijken onbewuste familiegeschiedenissen aan de basis van onze eetgewoonten te liggen. Een van de voorbeelden uit het boek:

“Een vrouw vertelt altijd een verlangen te voelen naar lekker eten. Als ze een cake bakt, bakt ze er meteen maar twee; verzadiging kent ze niet. Uit de opstelling blijkt dat haar verlangen eigenlijk een verlangen naar haar vader is. Haar ouders zijn gescheiden toen zij nog klein was. Ze kwam bij haar moeder wonen en verloor het contact met haar vader. Bovendien sprak haar moeder altijd negatief over haar vader. Haar onvermogen om als kind tegen haar moeder te zeggen: ‘Stop mama, ik wil jouw slechte verhalen over papa niet horen, want die maken mijn eigen herinneringen aan hem kapot.’, heeft zich in haar relatie met voeding genesteld: ze kent daar geen gevoel voor stoppen. In de opstelling helderen we dit op.
Daardoor kan ze alsnog kennismaken met haar vader zoals die echt is, met het gevoel van verzadiging en met het gevoel van weten wanneer te stoppen met eten.”

Ervaren

Een opstelling kan inzicht bieden en de weg naar de oplossing van het probleem wijzen. Hoe een opstelling precies werkt is niet uit te leggen. Dat kun je alleen ervaren.
Wil je een keer een voedingsopstelling mee maken? Kijk dan voor de aankomende bijeenkomsten onder: workshops


Wil je eerst meer weten of ben je erg nieuwsgierig naar het boek geworden? Wij hebben het boek in ons assortiment!


 

 

* Een opstelling is een visuele voorstelling van een innerlijk beeld van degene die zijn thema inbrengt (de vraagsteller). De vraagsteller creëert dit beeld door representanten in de ruimte op te stellen. Representanten zijn deelnemers van de bijeenkomst die gevraagd worden om bij het vraagstuk betrokken personen en elementen te representeren. Hij plaatst alle representanten op zo’n manier in de ruimte dat het voor hem kloppend voelt met zijn vraagstuk. Dus de vraagsteller probeert te voelen waar elke representant in de ruimte komt te staan, hoe dicht op elkaar de representanten staan, hun kijkrichting e.d. Daarna zal de begeleider de opstelling verder uitwerken door de dynamiek zichtbaar te maken, vragen te stellen aan de representanten en kleine wijzigingen aan te brengen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *