Nacht

Jeneverbes – De olie van de nacht!

De jeneverbes (Juniperus communis) is een conifeer uit de cipresfamilie en is de enige boomsoort in Nederland die op de Nederlandse Rode lijst van planten staat als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. De jeneverbes (Juniper berry = Engels) is een in Nederland wettelijk beschermde boom. Voor het voortbestaan van de jeneverbes is het belangrijk dat er voldoende exemplaren in de buurt staan en dat ze vrij staan; de wind moet met name tijdens de bloei vrij spel hebben. Dit om het zogenaamde roken van de bomen te waarborgen. De plant verspreidt namelijk tijdens de bloei wolken van stuifmeel. De Jeneverbes is een kluizenaarsplant, die het liefst op droge grond en eenzame plaatsen groeit. Een groot deel van de Nederlandse exemplaren groeit op de Veluwe en in Drenthe.

Het rijpen van de ‘bessen’ strekt zich uit over twee jaar. Na de overwintering worden zij donkerblauw. De jeneverbes is een pionierssoort waarvan de zaden meest in stuifzanden kiemen.

Een belangrijk deel van de therapeutische eigenschappen van jeneverbes wordt toegeschreven aan de samenstelling van de etherische olie. De Jeneverbes olie heeft diuretische (urinedrijvende) eigenschappen. Lange tijd werd gedacht dat de etherische oliën van jeneverbessen in hogere concentraties ook een irriterende werking heeft op de nieren, maar dat is niet het geval. De gerapporteerde niertoxiciteit van jeneverbessen blijkt terug te voeren te zijn naar verkeerd geïdentificeerde of vervuilde etherische olie van jeneverbessen.

De kegelvruchten van de bessen worden gebruikt voor het aromatiseren van gin, jenever, aquavit en Bénédictine. De drank jenever dankt zijn naam aan deze plant. Ook sommige bieren bevatten de typerende smaak van deze dranken. De benaming “genever” is van de jeneverbes afkomstig.

De gedroogde bessen worden als specerij verwerkt in bijvoorbeeld marinades voor wild. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid. De gedroogde bessen zijn vaak in een supermarkt te koop. Naast de bessen worden ook de bladeren gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis.

Jeneverbes wordt soms toegevoegd aan supplementen voor vochtafdrijving, zoals voor het verbeteren van de nierfunctie. Ook zit het in enkele afslankproducten en reinigingssupplementen.

Historisch gebruik

Door de eeuwen heen heeft men jeneverbessen gebruikt voor lichamelijke en geestelijke zuivering, voor het genezen van infecties, van wonden, leverklachten, voor het balsemen, het verlichten van artritis en urineweginfecties. In de oudheid werden de takken van de struik in plaats van wierook of rozemarijn voor de goden van de Onderwereld verbrand. Op begrafenissen brandde men de bessen om boze geesten af te weren. Rokende twijgen werden in de middeleeuwen gebruikt om huizen, pleinen en openbare ruimten te zuiveren. In periodes van de grote pestepidemie werden tevens jeneverbestakjes als strooikruid gebruikt om de huizen lekker te laten ruiken.

Mogelijke toepassingen van deze olie

Deze olie kan werken als een ontgifter, een reinigingsmiddel dat acne, dermatitis en eczeem kan verminderen. Het kan ook helpen bij hoest, depressie, energie, infectie, toename van bloedcirculatie door de nieren, nierstenen, pijnlijke spieren, reumatische aandoeningen (bevorderen van de uitscheiding van urinezuur en toxines)  zweren en het vasthouden van water.

In de Franse Geneeskunde wordt Jeneverbes voornamelijk ingezet bij acne, dermatitis en eczeem.

Emotionele en spirituele aspecten van de Jeneverbes

Accepteren van je angsten en andere verborgen aspecten van jezelf. Jeneverbessen helpen bij het herstellen van het evenwicht tussen licht en donker, bewust en onbewust, dag en nacht. Het fungeert als een gids op de weg naar heelheid. De Jeneverbes leert dat er echt niets te vrezen valt als je alle aspecten van jezelf erkent en aanvaardt.

Zo helpt de jeneverbes degenen die de nacht vrezen of onbekende aspecten van zichzelf. Het helpt mensen om te begrijpen dat die dingen waar ze bang voor zijn bedoeld zijn om hen verder te helpen in plaats van het verbergen van dat wat ze niet begrijpen. Het moedigt aan om van binnenuit jezelf te accepteren.

Reinigingskuur

Een reinigingskuur voor het maag-darmstelsel waarbij matig gegeten kan worden:

Dag 1: 2 gedroogde bessen

Dag 2: 3 gedroogde bessen

En zo door tot en met de 14e dag, waarbij je 15 bessen eet. Daarna bouw je weer af tot 2 bessen per dag. Na twee weken pauze herhaal je de kuur nog een keer. Sommige mensen bevalt de kuur uitstekend, andere juist niet omdat ze hierop gevoelig reageren. Is dit geval, stop dan met de kuur.

Toepassing van etherische oliën

Uitwendige toepassing – Kan in zuivere vorm worden toegepast (zonder verdunning) Breng direct aan daar waar nodig.

Verstuiver – In een Verstuiver of inhaleer de geur direct

Inwendig – 1 druppel onder de tong, of in een capsule druppelen om in te nemen

Let op welke etherische oliën je gebruikt:

Hier raad ik aan om puur met CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® oliën te werken. Deze oliën voldoen aan de hoogste kwaliteits- zuiverheids- en veiligheidsstandaarden in de industrie

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeneverbes

Modern Essentials – Aroma Tools

Verhelst, G. Groot handboek geneeskrachtige planten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *