Ritmegevoel

Hoe zit het met jouw ritmegevoel?

Deel 1: Slapen en leefstijl

Ga je ongewild te laat naar bed, slaap je moeilijk in en door, word je te vroeg wakker of lig je ’s nachts uren wakker? Dan kan het zijn dat je niet in de maat danst op je levensritme.

(Levens)ritme: essentie van een gezonde slaap

Alles in ons en om ons heen heeft ritme. In de natuur is er een vast verloop van jaargetijden, waarbij warmte en koude worden afgewisseld en waarbij licht en donker structuur geeft aan onze activiteit (wakker zijn) en rust (slapen). Een onregelmatig  levensritme verstoort veel fysiologische processen in ons  lichaam die worden aangestuurd door ritmes.  Zo kunnen je hartslag en ademhaling,  je spijsverteringsritme, je menstruatiecyclus en je slaapritme uit balans raken door een onregelmatige leefstijl en stress. Een regelmatig levensritme helpt je om weer in balans te komen en  beter te slapen.

Te druk

Een succesvolle carrière, een gezin, een leuk sociaal leven, fit en gezond blijven: het is allemaal tijdrovend en voldoende slapen en doorslapen wil er dan wel eens bij in schieten. Om enigszins succesvol te kunnen zijn lossen we ons chronisch tijdtekort op door minder te slapen.  Met bijslapen in het weekend los je een constante slaapachterstand echter niet op.

Net als een baby: rust, reinheid en regelmaat

Jezelf tijd gunnen om iedere nacht genoeg te slapen helpt je om stress te verminderen  en een chronisch slaap te kort op te lossen. Door op gezette tijden naar bed te gaan en op te staan, regelmaat en reinheid aanbrengen in je leef- en voedingspatroon,  rust en ontspanning (in de buitenlucht), zorg je voor een gezonde slaap.

Slaapstijltips

Deze tips kunnen je helpen beter te slapen:

  • Rust overdag betekent rust ’s nachts. Plan minder activiteiten overdag en koppel er een tijdslimiet aan. Spreek bijv. met jezelf af dat je één uur besteedt aan opruimen en ruim dan ook echt een uur lang alleen maar op.
  • Bedenk welke dingen belangrijker voor je zijn dan slapen.  Als die dingen echt belangrijk zijn, probeer ze dan ook overdag al meer aandacht te leren geven. Dat haalt de druk van de avond af.
  • Zorg dat je voldoende ontspant: stop met rennen en vliegen en neem meer tijd om te ademen. Door bewust te ademen herstel je het contact tussen je hoofd en je lichaam waardoor je ontspant.
  • Ontspan zeker het laatste uur voordat je naar bed gaat. Bedenk dat televisiekijken of computer of Ipad geen werkelijke ontspanning zijn.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een korte rustige wandeling voordat je gaat slapen, kan een goede nachtrust bevorderen. Intensief sporten net voor het slapengaan is niet slim.
  • Zorg voor een opgeruimde slaapkamer, lucht die regelmatig en gebruik het waarvoor het bedoeld is: rusten en slapen. Een slaapkamer die tevens werkkamer is, is niet gunstig voor een goede nachtrust. Net zo min een slaapkamer die met fitnessapparatuur is ingericht.

Recept voor slaapkuur

Als bovenstaande tips niet helpen doe dan een slaapkuur.
Zorg ervoor dat je de komende 10 dagen om 22.00 uur  in je bed ligt. Ook als je geen slaap hebt, ga je  gewoon in bed liggen. Door te liggen in bed, ook al slaap je niet, zorg je er vanzelf voor dat je lichaam ontspant en je systeem tot rust komt. Je kunt dit versterken door extra ontspanningsoefeningen in bed te doen, bijvoorbeeld een moment creëren om je op je ademhaling te concentreren.

In onze volgende blog zullen we meer schrijven over slapen, voeding en Fytotherapie (kruiden). 

Merle Kolf – Natuurgeneeskundig Therapeut bij Praktijk Goed Ontmoet
www.praktijkgoedontmoet.nl

Bronnen:

Boek: De natuurlijke gezondheidswijzer van Henny de Lint
Internet: www.lerenslapen.nl, www.wegmetdeweegschaal.nl

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *