Essentiële Olien

Hoe gebruik ik aromatherapie

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Maakt het een verschil of ik een olie opsmeer, inhaleer of inneem?
Essentiële oliën komen vrijwel altijd in de bloedbaan terecht, als ze als vloeistof op de huid worden aangebracht, oraal worden ingenomen of worden geïnhaleerd.
Essentiële oliën die geïnhaleerd worden, hebben via het olfactorische systeem invloed op het limbisch systeem van de hersenen. Omdat een olie in de regel ook geïnhaleerd wordt bij massage, is dat dus ook bij opsmeren het geval.

Zijn Essentiële oliën gevaarlijk?
Het is duidelijk dat etherische oliën sterk geconcentreerd zijn en dat ze op vele manieren invloed kunnen hebben op het lichaam. Sommige oliën gaan wisselwerkingen aan met medicijnen. Vandaar dat het altijd aan te raden is, om bij regelmatig gebruik van medicijnen, het gebruik van etherische oliën met je arts af te stemmen.

Je treft in boeken en ook online vele waarschuwingen over het gebruik van essentiële oliën aan. In het bijzonder over Wintergreen kan je veel negatieve berichten vinden. Deze waarschuwingen en doseringsaanbevelingen zijn gebaseerd op laboratoriumexperimenten; meestal met ratten. Tijdens de “LD50 test” krijgen (meestal) ratten een bepaalde stof oraal of via injectie toegediend, tot 50 % van de proefdieren daaraan overlijdt. Een LD50 van 1.0 betekent dat 50 % van de proefdieren overleden zijn na het toedienen van 1 g per kilogram lichaamsgewicht.
Als we onszelf als grote knaagdieren van 60 kg zien die een stof rechtstreeks in het bloed toegediend krijgen, dan is 60 g van deze stof lethaal (de dood veroorzakend) voor ons.
Nemen we Wintergreen (werkende stof: methylsalicylaat) als voorbeeld, dan is de acute LD50 waarde voor een rat 1.2, maar voor mensen is deze stof gevaarlijker; de LD50 waarde is 0.3. Voor een volwassene van 60 kg is dat 18 g.
Wanneer je voor bijvoorbeeld een zere rug een verdunning van 2.5 % van Wintergreen aanbrengt (2-3 druppels op 5 ml basisolie), dan komt 0,025 g methylsalicylaat op je lichaam. Dat is 0.139 % van de lethale (de dood veroorzakend) dosering oftewel meer dan 700 keer minder.
Stel nou dat je na één keer olie aanbrengen nog steeds een zere rug hebt en je de dosering verhoogt, bijvoorbeeld door de hele 10 ml roller, die je net hebt gemaakt, over je rug uit te smeren. Stel nou dat al het methylsalicylaat voor 100 % zou worden opgenomen in je lichaam, dan heb je 250 milligram en dat is net zoveel als de salicylaat-componenten van een aspirine.

Bij het aanbrengen van een oliemengsel op de huid, komt maar 50 % van de werkzame stof in het bloed terecht. Dit laat zien, dat wanneer je de dosis en de verdunning (staat op het label) van een olie respecteert, je deze olie ook veilig kunt gebruiken.

Aromatherapie is dus veel meer dan een aangenaam geurtje, dat een ontspannen stemming creëert en goed werkt tegen stress. Hoe gaaf is dat? Gezondheid kan zo leuk zijn! En dat biedt Moeder Natuur ons al heel lang. We hoeven het alleen maar te gebruiken.
Houd in gedachte dat minder meer is, dat je een etherische olie beter met een vette olie kunt verdunnen alvorens je het op je huid aanbrengt en dat het altijd beter is om een etherische olie te gebruiken dan geen essentiële olie te gebruiken.

Bronnen:

Modern Essentials – Aroma Tools

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *