Het is zo stil in mij!

Nou nee, echt niet! Dat kan ik je vertellen. Vooral op dagen dat ik het druk heb en als een kip zonder kop rondloop. Dat zijn ook meer de dagen dat ik niet goed in mijn vel zit of niet doe wat ik leuk vind. Als ik dan met andere mensen hierover praat, lijkt dat wel herkenbaar. Ik weet ook hoe ik zelf functioneer als ik een dag op mijn manier start. Dat resulteert meestal in een productieve en gefocuste dag.

Hoe ben ik hier achter gekomen?

Twaalf jaar geleden heb ik voor het eerst een 10 daagse stilteretraite gevolgd, de Vipassana meditatie. Dit was een unieke ervaring voor mij. Mijn lichaam is vaak  vrij onrustig, ik verander vaak van positie en / of voel mij onrustig van binnen. Daarbij komt dat geduld niet echt een van mijn sterkste kanten is.
Maar goed soms heeft de mens wel wat uitdagingen nodig. Wat mij van deze training is bijgebleven, is dat ik een staat van rust en ruimte heb ervaren die ik tot toen niet kende en ik heb ervaren hoe het mijn dagelijkse leven positief heeft ondersteund.

Ik ben mij ook bewust dat het in onze maatschappij nog een grote stap is. Dus heb ik voor mijzelf een weg gezocht en besloten om een verkorte versie toe te passen.
In eerste instantie deed ik dat wanneer ik zelf aan een Detox toe was. Het verbaast me steeds opnieuw hoe simpel en effectief een paar uurtjes stilte kunnen zijn.
Ik heb het verder in mijn leven geïntegreerd en heb besloten om af en toe een dagdeel te vullen met stilte. Dat betekent dat in die uren alles wat ik doe iets is wat ik voor mezelf doe. Voor mij is het dan ook prima om aan mijn boek te werken of de afwas te doen. Ik vermijd dan alle communicatiemiddelen zoals Facebook, Twitter, TV of e-mail.
Zondag is voor mij een geschikte dag. Wat voor mij optimaal werkt, is dat ik zo’n dag start met een korte meditatie en vanuit deze meditatie verder in stilte verkeer.

Wat heeft dat allemaal met Detox te maken?

In de loop van de tijd heb ik gemerkt hoe stilte een Detox enorm kan bevorderen. Door dit niet alleen in mijn leven toe te passen maar ook in Detoxweken heb ik gezien wat het mensen voor inzichten kan brengen en hen door een vastendip kan helpen. Tegelijkertijd heb ik gezien hoeveel stress stilte bij mensen kan oproepen als zij er niet op voorbereid zijn.
Zo heeft een deel van de eerste groep waar ik het toepaste volledig in de stress gezeten. Zij werden boos, zij begonnen zich aan hun telefoon vast te klampen, zij vielen mij aan en namen me kwalijk hoe ik zoiets kon doen, als ze dit van te voren geweten hadden dan … .
Er waren ook mensen die zich niet verzetten tegen wat ik van hun vroeg en zij hadden een uitermate positieve ervaring.

Natuurlijk heb ik in de vastenweken niet meer een dagdeel of een stiltewandeling gedaan zonder dat van te voren aan te kondigen. Dus ook ik heb hier een les geleerd.
Stil zijn is geen moeten, maar het is een optie. Voor mij werkt het en mij doet het goed.
Ik bereik hierdoor meer:

  • Focus
  • Inzicht
  • Rust
  • Ruimte

Dat allemaal maakt dat ik kalmer en adequater kan handelen en uiteindelijk een heerlijke en gelukkige dag heb.

Graag zou ik willen weten wat stilte voor jou betekent.
En wat zijn jouw tips en trucs om focus te creëren?

Vitale groet,

Thorsten Meininger

Ps.: DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze informatie kunnen profiteren.

 

Bestel ons gratis VVV boek – over Voeden, Verkwikken en Verjongen.

Download ons gratis e-Book

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *