Hennep – Wat is de meerwaarde hiervan tijdens een detox kuur?

Misschien sta je nu effe vreemd te kijken? Hennep tijdens een detox kuur?
Nee – die hennep bedoelen we niet.
Er zijn twee typen van de Cannabis Sativa L. En in dit artikel hebben we het over de hennep die we als voedingsmiddel kunnen toepassen en niet over de marihuana. De hennep waar dit artikel over gaat, bevat niet de delta9-tetrahydrocannabinol (THC) waar je stoned van wordt.  Van de hennep waar dit artikel over gaat, wordt het zaad en de olie gegeten.

Wat bevat hennepzaad dan wel?

 

Rijk aan waardevolle nutriënten.

Hennepzaad bezit een aantal waardevolle nutriënten. Het is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, maar bovenal heeft het een zeer goede verhouding tussen de omega 6, 3 en 9 vetzuren. De verhouding linoleenzuur (omega 6) / alfa linoleenzuur (omega 3) is tussen 2:1 en 3:1. Van deze verhouding wordt gezegd dat deze het meest ideaal is voor een gezonde voedingswijze.
Het dieet van onze voorouders had een verhouding van 1-2:1. Onze westerse voedingswijze heeft een verhouding van 20-30:1. En deze scheve verhouding tussen omega 6 en omega 3 is waarschijnlijk de boosdoener van de zogenaamde welvaartsziekten: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, artritis, osteoporose, diverse ontstekingsziekten en autoimmuunziekten en kanker.

Hennepzaad is net zo rijk aan eiwitten als sojabonen en is ook rijk aan vitamine E, A (anti-oxidanten) en D en mineralen als kalium, fosfor, natrium, magnesium, zwavel, calcium, mangaan, ijzer en zink.
Hennepzaadolie bevat alle essentiële aminozuren, waaronder een grote hoeveelheid arginine dat belangrijk is voor het gezond houden van hart en vaten. Het bevat ook globuline edestine dat onze afweer ondersteunt en tryptofaan dat behulp kan zijn bij sombere buien.
Verder bevat hennepzaad een aantal belangrijke B vitamines: B1, B2, B3 en B6.

Daarnaast is hennepzaad rijk aan zowel wateroplosbare als niet wateroplosbare vezels en chlorofyl.

De detoxificerende werking van hennep.

 

Detox via de darmen.

Vanwege de vezels ondersteunt hennepzaad een goede stoelgang en zorgt er op die manier voor dat toxines niet (opnieuw) geabsorbeerd worden vanuit de darmen in ons bloed.
Daarnaast ondersteunen de vezels de darmflora, waardoor diverse spijsverteringsprocessen goed blijven functioneren en ook onze weerstand op peil blijft.

Detox door chlorofyl.

Chlorofyl reinigt het bloed en vermindert schade aan cellen die door toxines toegebracht kunnen worden.

Optimale conditie van cellen en belangrijke systemen.

De vetzuren maken dat diverse systemen waaronder de uitscheidingssystemen als lever en nieren goed blijven functioneren. Voorts zorgen de juiste vetzuren ervoor dat de celmembranen beter permeabel blijven c.q. worden zodat er een optimale celstofwisseling kan plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de cellen de voedingsstoffen goed kunnen opnemen en hun afvalproducten goed kunnen afstaan.

Stimuleren van het detoxproces in de lever.

Hennepzaad bevat de aminozuren cysteine en methionine. Methionine helpt bij de afbraak van vetten. Het helpt ook bij de spijsvertering. Het ondersteunt bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam, omdat het kan worden omgezet in cysteine, een voorloper van gluthione, dat van het grootste belang is bij het ontgiften van de lever.
Dit aminozuur is ook een grote antioxidant. Het inactiveert vrije radicalen.
Mogelijk speelt het een rol in de preventie van depressie, artritis en chronische leverziekten. Er zijn ook aanwijzingen dat methionine het geheugen verbetert.

Schone huid.

Hennepolie is uitermate goed voor je huid. Omdat de olie bijna identiek is aan onze eigen vetcellen dringt hennepzaadolie diep de huid in en bevordert de celregeneratie waardoor de huid zachter en glanzender wordt.
Het kan eczeemklachten verlichten door droogte te verminderen, jeuk te verlichten en de ontsteking minder heftig te maken.

Hoe kun je hennepzaad en olie toepassen?

Er zijn vele mogelijkheden. In de winkel kun je zelfs al hennepzaadmelk kopen.

Je kunt de zaden toevoegen aan salades, smoothies, yoghurtontbijt.

Je kunt ze als basis voor humus gebruiken.

De olie kun je voor dressings gebruiken of toevoegen aan je smoothie of yoghurtontbijt.

Hennepzaad kun je pas eten wanneer die gepeld is.  Elke dag 1 tot 2 eetlepels hennepzaden kan al heel veel goeds doen. Dagelijks een tot twee dessertlepels olie toevoegen aan je ontbijt of smoothie is goed voor de verhouding vetzuren.

Op je gezondheid.

Susanne Hazen.

P.s. Mocht je dit artikel leuk vinden, heb je vragen of goede ervaringen met hennepzaad en wil je dit met andere delen? Gebruik dan de Social Media en / of laat een reactie hieronder achter.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

 

Download ons gratis e-Book

 

Bronnen:

Rodriguez-Leyva & Pierce, G.N. The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. BioMedCentral, 2010.
http://www.wakingtimes.com/2013/01/02/need-to-detox-your-body-reach-for-the-hemp/
http://energiekevrouwenacademie.nl/hennepzaad-bouwstof-voor-je-gelukshormoon/
http://www.ahealthylife.nl/hennepzaad-een-bron-van-gezondheid/
http://www.thealternativedaily.com/can-hemp-oil/
http://www.aminozuren.net/wat-zijn-aminozuren/essentiele-aminozuren/methionine/

2 antwoorden
  1. frederique van deursen
    frederique van deursen zegt:

    Ja die goede ervaring heb ik Susanne! Afgelopen november lag ik in de VU met een vermeende septische artritis. Op een ‘goed’ moment lukte het de arts niet meer om vocht af te tappen uit mijn knie, iets wat de pijn stilde. Wat te doen? Mij werden pijnstillers aangeboden maar deze wide ik niet. Alle intraveneuze antibiotika vond ik al voldoende aanslag op mijn gezondheid. Wat ik wel deed, is zomaar enkele druppels hennepzaadolie in mijn keel gieten en voilà! de pijn verdween als sneeuw voor de zon…puur natuur. Aanrader, maar ik deed dit wel ‘stiekem’ omdat mijn inschatting was dat de VU hier nog niet helemaal klaar voor zou zijn

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *