Glutenintolerantie

Glutenintolerantie is het onvermogen van je spijsvertering om gluten af te breken.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in o.a. tarwe, spelt, gerst en andere granen. Deze eiwitten worden in de darm afgebroken maar bij een glutenintolerantie ontstaat gisting waardoor de darmwand geïrriteerd en beschadigd raakt.

Oorzaken

Glutenintolerantie en glutenallergie (allergie is het vervolg op een intolerantie) komen steeds meer voor en er wordt een relatie gelegd met erfelijkheid, eetgewoonten, milieu-invloeden en mogelijk ook met amalgaamvergiftiging (de zwarte ‘vullingen’ van de tandarts).

Symptomen

Meest kenmerkende symptomen van glutenintolerantie en glutenallergie zijn:

 • diarree
 • verstopping
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies
 • hoofdpijn
 • migraine
 • bloedarmoede
 • ontstekingen in de mond
 • huidafwijkingen zoals eczeem
 • buikpijn / kramp
 • opgezette buik
 • opgeblazen gevoel
 • misselijkheid

Verscheidene psychische aandoeningen horen ook in dit lijstje thuis:

 • snel geïrriteerd zijn
 • gevoelens van uitputting
 • somberheid en zelfs depressie

glutenintolerantieAchtergrond

Door een geïrriteerde of beschadigde darm kunnen er naast bovengenoemde symptomen ook verdere overgevoeligheden voor andere levensmiddelen ontstaan waardoor je op den duur weer nieuwe intolerantie en allergieën kan gaan ontwikkelen.

Voor de darmen is het dus van belang dat ze zo min mogelijk belast worden door irriterende voeding om daarmee degeneratie van het darmslijmvlies te voorkomen.

Alles of niets

Bij een glutenvrij dieet is het van belang om een ‘alles-of niets-beleid’ te voeren. Als je een dieet gaat volgen dan doe je dat consequent. Alleen dan zul je, zelfs heel snel, een verbetering merken van je klachten.

Eigen ervaring

Met de verbetering van je klachten kom je bij een reële keuze terecht waarbij je voortaan óf voor je gezondheid of voor je klacht kan kiezen. En ik spreek hier uit eigen ervaring. Iedere keer weer als mij bijvoorbeeld een heerlijk stuk taart (gluten!) wordt aangeboden kan ik de overweging maken of het mij waard is om de taart te eten en hoofdpijn (mijn persoonlijke reactie op gluten) te krijgen of dat ik er voor kies om het lekkers af te slaan. Soms kies ik voor de taart… en daarmee voor de hoofdpijn.

Wat betekent dit nu voor jou?

Het betekent dat je bij de schijn van een glutenintolerantie samen met mij kan gaan onderzoeken of je inderdaad een glutenvrij dieet moet uitproberen. Ik noem hier bewust ‘samen met mij’ omdat ik andere oorzaken van je eventuele klachten uit wil sluiten maar uiteraard kan je ook naar je eigen arts, orthomoleculair of natuurgeneeskundig therapeut gaan.

Als je uiteindelijk het glutenvrije pad inslaat ga je allerlei koolhydraten mijden maar ik wil je er tegelijkertijd op wijzen wat je nog wél kan eten. Bijvoorbeeld: rijst, wilde rijst, mihoen, amaranth, gierst, quinoa, boekweit, lijnzaad, maïs en bonen (mits met mate), sommige soorten vermicelli, sojaproducten, rijstwafels, noten, aardappelen, gelatine, verder alle groenten en fruit. Het is belangrijk om voor biologische producten te kiezen omdat deze de spijsvertering niet belasten en een veel grotere voedingswaarde hebben. Ik beloof je trouwens dat ik nog veel meer suggesties heb voor hoe je je leven glutenvrij en toch in overvloed kan leven.

Welke voeding mag niet?

Bij glutenvrij zijn bijvoorbeeld de volgende producten uit den boze: tarwe, rogge, haver, gerst, kleefrijst, brood, knäckebrood, pasta, bami, muesli, koekjes, beschuit, seitan maar ook spelt (!) griesmeel, kamut, couscous, gort, mout, maltose (moutsuiker), tarwekiemen, MSG (ve-tsin) E621, tarwezetmeel, paneermeel (zoals op gebakken vis of een croquet) en al die andere producten die ook maar de kleinste hoeveelheden gluten bevatten en dat betekent voor mij dat ik zelfs mijn biertje op vrijdagavond moet laten staan…

Keuze

En als je klaar bent met het onderzoek en we gezien hebben of je klachten verdwijnen na een glutenvrije periode komen we dichter bij jouw uiteindelijke keuze om glutenvrij en blijvend vrij van klachten te gaan leven óf – en nu volkomen bewust – voor het ‘lekkere’ of het ‘makkelijke’ te kiezen maar dan wel met behoud van klachten.

Behandeling

In sommige gevallen is een dieet alleen niet genoeg en moet er een aanvullende behandeling worden gegeven. Deze kan variëren van het toedienen van supplementen, darmsanering, ondersteuning van je spijsvertering, leverontgifting, beweging (of juist ontspanning) of speciale kruidenpreparaten.  Tijdens je consult krijg je hier uiteraard alle informatie over.

Complicaties

Ten slotte een lijstje van ernstige complicaties die meer en meer met glutenintolerantie in verband gebracht worden en die voort kunnen komen uit het jarenlang negeren (of ontkennen) van de aandoening

 • coeliakie
 • colitis ulcerosa
 • ziekte van Crohn
 • MS en ME
 • fibromyalgie
 • vroegtijdige dementie
 • stress- en burnoutsyndroom

Advies

Mijn advies is om elke schijn van glutenintolerantie serieus te nemen, vroegtijdig te herkennen of uit te sluiten. Heb je hier vragen over? Reageer dan op deze pagina of maak een afspraak voor een persoonlijke intake. Dat kan via 020-4235626.

 

 

5 antwoorden
 1. FB
  FB zegt:

  Ik geloof stellig dat ik last heb van gluten, aangezien
  “normaal” eten voor mij na enkele dagen neerkomt op winderig- en kramperigheid, steeds dunner wordende ontlasting die zo zuur wordt dat de anus gaat ontsteken etc. Ik ben chronisch moe, heb sowieso last van depressieve klachten en kom uitsluitend in beweging op basis van plichtsgevoel, niet omdat ik het wil.Desondanks heeft zeer uitgebreid maag/darm onderzoek geen flintertje bewijs opgeleverd: d.w.z.: ik heb geen zweertjes o.i.d. aan de binnenkant van de darm of maag. Volgens mij is dat echter te danken aan het feit dat ik na het optreden van de zweertjes bij de anus toch maar weer overschakel naar glutenvrij en suikerarm; zodat de eventuele ontstekingen inderdaad niet gaan ontstaan elders.

  Beantwoorden
 2. Marianne
  Marianne zegt:

  Mijn kleindochter Morgan heeft ook verschijnselen van glutenintolerantie. Onderzoek naar coeliakie heeft dit niet uitgewezen. Toch volgt zij op dit moment een glutenvrij dieet waar zij goed op reageert.

  Beantwoorden
 3. marianne
  marianne zegt:

  Elke keer ben ik weer verbaasd waar gluten allemaal inzitten. Ik reageer intolerant op gluten en dat zie ik aan het opzetten van mijn darmen maar verder merk ik er (bewust) niet veel van. Iets anders is dat ik iemand hoorde vertellen dat gluten in tarwe anders zijn dan gluten in bijvoorbeeld spelt. Is dat waar?

  Beantwoorden
 4. amy Timmler
  amy Timmler zegt:

  Interessant je artikel over glutenintolerantie. Eén van mijn kleindochters heeft coeliakie. Toen zij vast voedsel kreeg werd zij ziek. Iedere keer een periode ziek en daarna weer een periode beter. Achteraf volkomen normaal. Wanneer ze goed was at ze lekker om vervolgens weer ziek te worden. Dit bleef zich herhalen. Van alles werd onderzocht. Ze heeft zelfs een beenmergpunctie gehad omdat ze aan leukamie dachten. Uiteindelijk kwam ze in het ziekenhuis terecht. Daar kreeg ze gelijk sondevoeding… Helaas, ze werd steeds zieker en niemand had een oplossing. Ze had niet eens meer de puf om overeind te zitten. We maakten ons vreselijk zorgen. Totdat er een heldere geest opstond, die zei: het zal toch geen coeliakie zijn… Ze werd, nog voordat de uitslag van dat onderzoek er was, op dieet gezet en je zag haar beter worden. Het was een kwestie van een week. Inderdaad het was coeliakie en het dieet deed wonderen en ze is uitgegroeid tot een kerngezonde meid van bijna 20 jaar!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *