Brassica Oleracea var. sabellica – een nieuwe superfood?

Ja – het is een superfood. Deze brassica bezit meer voedingswaarde en minder calorieën dan vele andere voedingsmiddelen.
Nieuw? Nee – je kent hem waarschijnlijk al heel lang. Het is een van onze meest geliefde wintergroente – boerenkool.

Past prima in een detox kuur – een must voor je gezondheid!

Boerenkool past prima in een detox kuur omdat het veel anti-oxidanten bezit en de lever ondersteunt, zodat deze zijn ontgiftende functie optimaal kan blijven uitvoeren.
Boerenkool is rijk aan vezels, ijzer, zwavel, calcium, mangaan en de vitaminen K en C. Het bevat ontstekingsremmende stoffen, flavonoïden en glucosinolaten.
En dus niet alleen goed voor onze lever, maar ook voor onze darmen, bloed en botten.

Eigenlijk net zo gezond als de broccoli en het is – zoals je misschien al aan de latijnse naam had gezien – daar ook familie van. (Lees ook ons artikel “Broccoli een super groente en een must tijdens een detox kuur”) .

Een voedingsmiddel dat helpt bij de preventie van enkele ernstige ziekten.

Vanwege al deze voedingsstoffen past deze prima in een voedingswijze gericht op preventie van:

  • verschillende soorten kanker, waaronder blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker.
  • welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas

Hoe kun je boerenkool het best bereiden?

Net als broccoli dien je boerenkool iets te verwarmen om het meest optimale effect te verkrijgen.
Bijvoorbeeld 5 minuten stomen of blancheren (2 minuten) of roerbakken.
Ook voor de boerenkool geldt dat de belangrijke stoffen voor onze gezondheid pas bij lichte verwarming vrij komen. Maar ook weer niet te lang verhitten want dan gaan de stoffen weer verloren.

Recept voor 4 personen:  Boerenkool met zoete bataat.

600 gr boerenkool (heel of voorgesneden)
600 gr zoete bataat (zoete aardappelen)
1 of 2 uien
3 teentjes knoflook
150 ml melk of een alternatief hiervoor
olijf- of kokosolie
peper
cherry tomaatjes (in vieren gesneden)
zakje pijnboompitjes of andere pitten of noten (60 gr)

Bereiding:
Borstel de zoete aardappelen (als je geen biologische hebt, dan schillen) en snij deze in stukjes.
Stoom of kook ze gaar.
Snij de ui en knoflook fijn en fruit deze in een pan in olijfolie of kokosolie.
Voeg de boerenkool toe en roerbak deze een paar minuten.
Je kunt wat kookvocht toevoegen van de zoete bataat.

Wanneer de zoete bataat gaar is, giet je het water af en maakt er met de melk (of een alternatief voor melk) puree van.
Vermeng het dan met de boerenkool.

Serveer met de tomaatjes en pitten.

Variatie:
Je kunt er gebakken (gerookte) tofublokjes of quornstukjes doorheen roeren.

Op je gezondheid.

Susanne Hazen

P.s.
Iedereen vindt het leuk wanneer je jouw boerenkool recept deelt.
Je kunt dit via de social media doen of hieronder in het reactieveld.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

 

Download ons gratis e-Book

 

Bronnen:
Carney, J. en Patterson, S. 19 Naturally detoxifying superfoods. The Alternative Daily.
www.preventievegezondheidszorg.com/boerenkool.php
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101204-de-geneeskracht-van-boerenkool.html
http://goedetengezondleven.nl/stamppot-boerenkool-zoete-aardappel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *