De zoektocht

De zoektocht van Tanja,

Mijn zoektocht naar de oorsprong van ziekten begon jaren geleden, toen ik als verpleegkundige in het ziekenhuis werkte. Het viel mij op dat de geneeskunde vaak alleen kijkt naar de symptomen en hoe die zo spoedig mogelijk te verhelpen zijn. Dat is bij een beenbreuk makkelijk en nuttig, maar hoe zit het met systemische ziekten? Zelf heb ik “toevallig” vlak nadat ik met de verpleegkundigenopleiding was begonnen, hooikoorts gekregen. Deze hooikoorts heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot astma, een heftig huideczeem en verschillende allergieën voor voedingsmiddelen. Hierdoor werd mijn zoektocht naar de oorsprong van ziekte heel persoonlijk. Ik wou hiervan af, niet alleen van de symptomen, maar van de hele ziekte! Nadat alle wegen in de reguliere medische wereld mij niet meer brachten dan het bijna dagelijkse gebruik van medicijnen en het onderdrukken van de symptomen (met verschillende bijwerkingen van de medicijnen), ben ik in de alternatieve richting gaan zoeken. Soms met meer, soms met minder succes kon ik de allergieën afzwakken, maar ik was er nooit echt vrij van. Pas recent (een jaar geleden) kwam ik in contact met pure therapeutische etherische oliën. En ik heb hier mijn antwoord gevonden: een holistisch geneesmiddel, dat niet alleen verlichtend werkt op de symptomen, maar bij mij inmiddels ook tot complete heling heeft geleid. Ik ben vrij van allergieën, van astma en van mijn huideczeem. Sindsdien leer en studeer ik elke dag over de werkwijze van etherische oliën. Ik leer elke dag meer over de vele mogelijkheden en hoe wij mensen etherische oliën therapeutisch kunnen inzetten.
Wat ik hierbij leer, geef ik inmiddels bijna dagelijks door in mijn workshops en informatiebijeenkomsten. Het is mijn missie geworden om mijn kennis hierover te delen, zodat meer mensen kunnen leren zich te bevrijden van hun eigen gezondheidsuitdagingen en (weer) balans in hun eigen lichaam en ziel kunnen vinden.

Biologische effecten van etherische oliën

Wat is een therapeutische etherische olie eigenlijk?
Om een etherische olie van therapeutische kwaliteit te kunnen verkrijgen moet het juiste plantenmateriaal van de juiste soorten organische of wilde planten in een schone omgeving gegroeid zijn zonder pesticiden, herbiciden en bemestingsmiddelen en moet het plantenmateriaal op het juiste tijdstip worden geoogst.

De extractiemethode heeft een significant effect op het medicinale potentieel en de efficiëntie van een olie. Er zijn twee manieren van productie:

1.​ stoomdestillatie
2.​ expressie (koude extractie bij citrusoliën).

Wat is stoomdestillatie?

Stoomdestillatie bestaat al meer dan 5.000 jaar en is ontwikkeld in Arabië. In het oude Griekenland sprak men van “goddelijk water”, dat door stoomdestillatie uit plantenmateriaal werd gewonnen. De olie moet op de juiste minimale temperatuur en zonder chemische oplosmiddelen gewonnen worden. Dat gebeurt via destillatie met de juiste apparatuur (gemaakt van roestvrij staal of glas). Tenslotte moet het chemische profiel van de olie binnen een bepaalde parameter vallen zodat de olie een therapeutische waarde kan krijgen. Elke nieuwe partij van een destillatieproces moet hieraan steeds weer kunnen voldoen.
Etherische oliën worden ook “volatiel” genoemd (van het Latijnse woord ‘volatilis’, wat vliegen betekent). Wij noemen dit vluchtig. Dit betekent dat de moleculen van etherische oliën zó klein zijn
dat bij het opendraaien van het flesje, deze vrijwel meteen in de lucht “springen” en zo in je neus terecht komen, waardoor je ze direct ruikt.

Etherische oliën zijn meer dan 50 keer therapeutisch krachtiger dan de plant, waaruit ze zijn gemaakt. Zo heb je voor een flesje Lavendelolie van 15 ml
meer dan 70 kilo lavendelbloemen nodig. Dit maakt duidelijk hoe geconcentreerd en puur goede etherische oliën zijn.

Wat is expressie?
Deze methode wordt gebruikt voor de planten behorende tot de familie van citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen, limoen, bergamot en grapefruit. Omdat de schil van citrusvruchten zoveel etherische olie bevat kan deze makkelijk gewonnen worden door koude persing. De vruchten worden heel dun geschild en deze schillen worden uitgeperst. Daarna hoeft de vloeistof alleen nog maar gefilterd en afgeschonken te worden.

Kom jij ook naar de workshop over essentiele olien? 
Meer informatie vind je op:

http://bit.ly/1KN0GDp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *