Oil-pulling

Detoxen met Oil Pulling

‘Oil Pulling’ herontdekt…

Wat is oil pulling zul je je afvragen. Het is een heel simpele manier van detoxen.

De manier van ontgiften komt recent uit Rusland waar dr. Fedor Karach tijdens een artsencongres de zonnebloemoliekuur uit de vergetelheid heeft gehaald. Deze kuur werd vroeger in Rusland van generatie op generatie doorgegeven. Niet alleen in Rusland is deze manier van reinigen bekend maar ook in Midden-Amerika en India werden en worden soortgelijke therapievormen toegepast waarbij de ayurvedische geneeskunde wel de bekendste is.

oil pulling

Giftstoffen

In je lichaam hopen zich een aantal giftstoffen op door bijvoorbeeld ‘verkeerde’ leefwijzen, slechte voeding, milieu en stress en al deze factoren zorgen voor een ophoping van ballaststoffen in je lichaam. Deze stoffen kunnen op lange termijn voor een disbalans zorgen en een stap verder zelf voor ziektes. Door dagelijks oil pulling toe te passen kan je op een eenvoudige – en goedkope – manier je lichaam ontdoen van afvalstoffen. Zoals bij veel natuurgeneeskundige kuren moet je er op rekenen dat oude klachten kortdurend weer de kop op kunnen steken of dat acute klachten verergeren. Hierbij is het belangrijk dat de verergerde of teruggekomen klacht na 1 of 2 dagen weer begint te verbeteren anders moet je contact opnemen met je natuurgeneeskundig therapeut of huisarts. Omdat je met een ontgiftend proces bezig bent is het van belang dat je de losgekomen giftstoffen goed afvoert. Want niet alleen in je mond zijn afvalstoffen vrij gekomen maar ook jouw natuurlijke vermogen om afvalstoffen af te voeren is in gang gezet. Dat betekent dat je veel water moet drinken om de vrijgekomen ballaststoffen af te voeren.

De keuze van de olie

Het belangrijkst is dat je biologische olie koopt en dat de olie koud geperst is. Als de bestanddelen verhit zijn geweest, betekent dat, dat er minder waardevolle inhoudsstoffen beschikbaar zijn. Zonnebloemolie maar ook sesamolie wordt het meest gebruikt. Let op dat als je sesamolie gebruikt, je niet de geroosterde variant neemt; die is veel te duur en minder werkzaam. Er zijn ook andere oliën waarmee je dit reinigende proces kan uitvoeren dus kijk niet gek op als jouw therapeut je een andere olie adviseert.

Hoe je het doet, in 7 stappen

 1. spoel het liefst op een nuchtere maag óf minimaal 2 of 3 uur na een maaltijd
 2. neem een goede slok olie in je mond, zodat je mond half gevuld is
 3. spoel de olie langzaam door je mond door zuig- en persbewegingen te maken
 4. doe dat 15 minuten
 5. spuug de olie dan uit
 6. spoel daarna je mond goed uit
 7. oil pulling mag je tot 3 keer per dag doen

Resultaten

Persoonlijk heb ik goede resultaten met deze kuur. Afgelopen week, tijdens een voorjaarskuur, had ik een onwaarschijnlijke hoofdpijn. Nadat ik 15 minuten gespoeld had voelde ik mij als herboren. De hoofdpijn was weg. Heerlijk, kan ik je zeggen. Acute klachten kunnen binnen 10 à 14 dagen verbeteren,  met chronische klachten duurt het wat langer. Je kan er vanuit gaan dat je per jaar dat een klacht bestaat, meer dan een maand nodig hebt om alles af te voeren. Dus bij klachten die je al 10 jaar meedraagt ben je al gauw een jaar bezig om te herstellen. Overigens zou ik als ik al zolang met een klacht rondloop niet zelf gaan dokteren maar eerst eens met je natuurgeneeskundig therapeut overleggen wat er achter de klacht kan schuilen. Makkelijke resultaten bereik je vaak bij ontstekingen. Die verdwijnen snel. Bloedend tandvlees kan stoppen. Darmen gaan beter functioneren. Bloed gaat beter stromen. Je energie stijgt.

Bij o.a. deze genezingsprocessen kan je effect verwachten:

 • paradentose (een verzameling van tandvleesaandoeningen)
 • eczeem (huidaandoening)
 • chronische infecties
 • ontstekingen
 • klachten aan gewrichten

Neem bij twijfel altijd contact op met je natuurgeneeskundig therapeut en / of huisarts. Heb je een reactie, of vragen? Ik beantwoord ze graag en wens je intussen alle succes met deze methode.

Het beste is deze kuur als ondersteunende kuur te gebruiken naast een andere detox kuur waarbij je ook een periode andere voeding tot je neemt en / of de kuur aanvult met fytotherapeutica (kruidengeneesmiddelen) of andere supplementen.

 

Op jouw gezondheid!

Thorsten Meininger

 

24 antwoorden
 1. Arne
  Arne zegt:

  Is het verstandig te spoelen met kokosolie (gezien het krijgen van witte tanden) wanneer ik composiet vullingen / stukje bij de voortand aan heb?

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Arne,

   Er is kans dat er kleur verschil ontstaat. Dus als het om ‘esthetiek’ gaat, is het misschien niet zo handig om te doen.

   Gezonde groet,
   Susanne Hazen.

   Beantwoorden
 2. jennifer
  jennifer zegt:

  Ik wil dit gaan doen, maar mijn vraag is of dit ook kan als je slotjes hebt. En ik heb ook migraine. Als ik daar iets tegen zou vinden, zou ik heel erg blij worden. Nog een vraag die ik heb is: of ik beter kokosnoot olie kan gebruiken of zonnebloemolie.

  Beantwoorden
 3. Thorsten Meininger
  Thorsten Meininger zegt:

  Voor eczeem staat vooral teunisbloemolie bekend als gunstig. Eczeem is echter een hardnekkige klacht en kan samenhangen met andere orgaansystemen (o.a. de spijsvertering / lever en / of het hormoonsysteem en / of het zenuwstelsel bijvoorbeeld). Maar ook voedingsfactoren kunnen een rol spelen bij eczeem.
  Om je een kuur op maat te geven willen we je de kuur van 6 weken aanbevelen.
  Kijk voor meer informatie over deze kuur op onze webshop. Hierbij de directe link: http://www.detoxacademy.nl/product/6-weken-online-detox-coachingstraject/

  Beantwoorden
 4. Melissa
  Melissa zegt:

  Ik heb al 17 jaar last van eczeem,
  en daarbij ook keratosis pilaris,
  Welke soort olie kan ik het best gebruiken?
  Ik heb ongeveer 2,5 maand kokosolie gegebruikt,
  maar na mijn idee heeft dat vrij weinig geholpen.

  Beantwoorden
 5. Kira
  Kira zegt:

  Mijn complimenten voor dit goed geschreven artikel Thorsten !

  Ik ben sinds 4 dagen bezig met oil pulling met Kokosolie, na veel research te hebben gedaan blijkt deze het beste te werken om een zuivere huid te krijgen.

  Ik merk nu al dat mijn tanden witter zijn geworden, mijn mond veel schoner voelt, mijn huid ontzettend is verbeterd en ik vooral veel meer energie heb.

  Ik ben ook een migraine patient (ongeveer 5 dagen per week hoofdpijn), de afgelopen 3 dagen heb ik nog helemaal geen last van hoofdpijn terwijl ik juist nu ontzettend veel last heb van stess, en ik ben er heilig van overtuigd dat dit ook in verband staat met oilpulling.

  Ik ben ontzettend tevreden dat ik al zo snel resultaat boek, maar dat heeft er misschien ook mee te maken dat ik al heel gezond leef, en alles alleen maar biologisch eet waardoor mijn lichaam wellicht minder vol met (schadelijke) afvalstoffen zit dan dat van de gemiddelde persoon.

  Ik kan iedereen van harte aan raden om oilpulling gewoon te proberen.
  Al behaal je maar het minimale resultaat van een schonere mond, een betere huid en meer energie, ik vind het al een hele aanwinst.

  Groetjes,
  Kira

  Beantwoorden
   • Melissa
    Melissa zegt:

    Ik heb al 17 jaar last van eczeem,
    en daarbij ook keratosis pilaris,
    Welke soort olie kan ik het best gebruiken?
    Ik heb ongeveer 2,5 maand kokosolie gegebruikt,
    maar na mijn idee heeft dat vrij weinig geholpen.

    Beantwoorden
 6. Korine
  Korine zegt:

  Vanaf augustus vorig jaar ben ik begonnen met oliespoelen. Reden hiervoor was chronische (astmatische) bronchitis. Doorgaans begint dit eind september en eindigt in april/mei. Geen enkele medicatie helpt hiertegen Ik ben geen voorstander van alternatieve medicatie maar baat het niet dan schaadt het niet. Was het zat me een groot deel van het jaar niet fit te voelen. Bij bronchitis wordt aangegeven dat het langer kan duren voordat je resultaat merkt. Het eerste half jaar merkte ik ook niet zo veel, had wel het idee dat bronchitis minder heftig was. Echter halverwege januari bleef de bronchitis weg en is niet meer teruggekomen. Om er zeker van te zijn dat het oliespoelen hiervan de oorzaak was wilde in het najaar afwachten. Eind september komt de bronchitis altijd op. Het is nu bijna november en de bronchitis blijft nog steeds weg. Of ik er nu helemaal van genezen ben weet ik niet, maar het was zeker het proberen waard en zal ook blijven spoelen..

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   De kuur doe je drie weken (minimaal) maar dit is een vrij algemeen advies en kan individueel afwijken Om zeker te zijn is een persoonlijk consult altijd het overwegen waard. Hoe je de olie weggooit is een goede vraag en we lezen hier graag jouw eigen idee over.

   Beantwoorden
 7. Riney
  Riney zegt:

  Mag je ook ‘oil pullen’ als je nog amalgaan-vullingen in je mond hebt? Ik heb ergens gelezen dat de olie ondermeer de zware metalen in je lichaam ‘losweekt’, en vraag me af of de olie ook het kwik uit je vullingen trekt.

  Ergens anders las ik dat dagelijks 3 minuten olietrekken ook voldoende is….?

  Groetjes, Riney.

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Beste Riney, eerlijk gezegd weten wij het antwoord niet. We hebben navraag gedaan en vinden tegengestelde adviezen. Geen betrouwbare informatie. Het enige (en duurste) advies om zeker te zijn is om de amalgaam vullingen te laten verwijderen, bijvoorbeeld door een biologische tandarts.

   Beantwoorden
   • Riney
    Riney zegt:

    Ik woon sinds een aantal jaren in de Belgische Kempen (bij Valkenswaard de grens over) en de dichtsbijzijnde biologische tandarts die ik kan vinden zit in Kerkdriel. Da’s toch nog een hele afstand.

    Hebben jullie misschien een lijst van goede tandartsen, in bijv. Brabant?
    Of misschien ook wel adressen in Vlaanderen?

    Bedankt voor het meedenken!

    Beantwoorden
 8. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik heb de laatste tijd last van een slechte adem en heb harde rode bultjes op mijn bovenbenen en bovenarmen. In een artikel heb ik gelezen dat oil pulling de huid verzacht en deze huidaanoening kan verminderen. Wat ik mij afvroeg, mag je gewoon je tanden poetsen na het spoelen?

  Beantwoorden
 9. berta
  berta zegt:

  Ik heb een traagwerkende schildklier. Toen ik begonnen was met de oil-pulling (nu al 14 dagen), merk ik steeds meer dat mijn huid zachter en beter aanvoelt dan voorheen. Ook wordt ik steeds meer moe. Is de moeheid normaal bij deze kuur, of niet? Moet ik nu nog doorgaan of stoppen? Tevens heb ik ook steeds meer last van spierpijn.

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Je symptomen zouden wel eens met griep te maken kunnen hebben… Je begrijpt ook dat het moeilijk, zoniet onmogelijk, is om via dit medium andere oorzaken uit te sluiten. Ik raad je dan ook van harte aan om bij blijvende ongerustheid je arts of je natuurgeneeskundig therapeut te bezoeken.

   Beantwoorden
 10. Jenny
  Jenny zegt:

  Ik ben nu ong. 5 weken bezig met de zonnebloemoliekuur.Eigenlijk heb ik geen klachten maar een detox kuurtje zo in het najaar kan geen kwaad.
  Wat mij opvalt is dat mijn huid zo schoon aanvoelt, m,n gezicht heeft een gezonde glans ook mijn hals en decolleté zien er mooier uit (minder rimpels). Het is mij opgevallen dat de pijntjes die ik in het verleden heb gehad ( verstuikte knie zeer pijnlijke schouder) in lichte mate terug komen, en daarna verdwijnen. Heel apart.
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij moe voel, dit heeft vast te maken met het detoxen.Ben wel van plan om er nog even mee door te gaan, tot de fles leeg is.
  Beslist de moeite waard.

  Beantwoorden
 11. Claudia Kooistra
  Claudia Kooistra zegt:

  Heel bijzonder dat zoiets simpels zoveel effect heeft. Ik heb gelukkig geen klachten maar ik zal het onthouden. Website ziet er erg mooi en professioneel uit lieve Thorsten. Wat heerlijk dat het zo goed gaat. Dat is een aanname maar zo komt het wel over in ieder geval. En wat fijn dat je zo dicht bij het station zit. Leuk! Tot gauw. Veel liefs! Claud

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *