Dementie

Detoxen en preventie van dementie

“We hebben alles tegenwoordig, behalve schaarste. Jammer!”

In ons vorige artikel beschreven we de reis van Michael Mosley in zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag ‘wat kan ik doen om langer te leven in goede gezondheid, energiek te blijven, jong te blijven en af te vallen?’ Hij maakte kennis met het CRON dieet, een strenge vastenkuur en een wat gemakkelijkere vorm van detoxen in de vorm van ‘om de dag vasten’.

Michael maakt zich vooral zorgen om zijn hersenen bij het ouder worden – angst voor dementie en het achteruit gaan van zijn geheugen. Zou vasten daar nog effect op kunnen hebben?

Michael Mosley zette zijn reis voort naar Baltimore. Daar ontmoette hij professor Mark Matssen die onderzoek doet naar ‘hongeren’ en het effect op het cognitief functioneren bij muizen. Hij laat de muizen in een doolhof lopen en ze moeten leren waar in het doolhof voedsel te vinden is. Snel kunnen leren, goed kunnen oriënteren en een goed geheugen zijn hierbij van levensbelang.

Een groep muizen zet hij op een voedingspatroon waarbij ze de ene dag veel eten krijgen en de andere dag heel weinig. Een andere groep muizen zet hij op een voedingspatroon van veel vet en fructose.

Vasten houdt je hersenen in goede conditie en verbetert dus je geheugen!

Het bleek dat de muizen die om de dag moesten vasten significant beter bleven presteren vergeleken met de muizen die ‘junkfood’ kregen. Er werden ook scans gemaakt van de hersenen van de muizen. De muizen die om de dag moesten vasten bleken nieuwe hersencellen te ontwikkelen. ‘Honger’ lijkt dus je verstand scherper te maken. In ieder geval bij muizen blijkt uit dit onderzoek.

Vasten voorkomt mogelijk ouderdomskwalen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, achteruitgang van je geheugen en bepaalde kankervormen.

Michael koos er uiteindelijk voor om een ‘5 / 2’ voedingspatroon te handhaven gedurende 5 weken. Dat betekende dat hij 5 dagen per week at wat hij wenste en 2 dagen per week slechts 600 kcal tot zich nam.

 Wat was het resultaat?

In die vijf weken is hij 6 kg afgevallen, is zijn totaal gehalte lichaamsvet van 27% naar iets minder dan 20% gedaald, zijn IGF1 waarde met de helft gedaald, zijn bloedsuikerwaarde genormaliseerd en zijn totaal cholesterolwaarden zijn sterk gedaald, waarbij het goede cholesterol is gestegen.

Dit alles verkleint de kans op ouderdomskwalen. Michael mag blij zijn.

Er is nog veel meer onderzoek nodig om een positief effect van vasten wetenschappelijk hard te kunnen maken. Maar in de VS is men goed op weg. Ga niet zelf ‘effe’ aan de slag met een detox- of vastenkuur. Doe dit alleen onder deskundige begeleiding. Niet voor iedereen geldt dat detoxen gezond is.

Dit is de reden waarom we jou een intakeformulier laten invullen alvorens je start met een van onze online detoxprogramma’s. (zie https://www.detoxacademy.nl/online-detox-coaching/)

De zuur base detoxkuur is een milde detoxkuur. Tijdens deze kuur eet je:

  • (tijdelijk) eiwitbeperkt
  • caloriebeperkt
  • hoofdzakelijk producten die rijk zijn aan nutriënten
  • vetbeperkt (met name weinig verzadigde- en transvetten)
  • en weinig suikers

Wil jij ook ervaren hoe het is om een paar dagen te vasten? Schrijf je dan in voor onze detoxreis, die plaatsvindt van 15 tot en met 18 november 2013.
Voor meer informatie kijk op: https://www.detoxacademy.nl/detoxreizen/

 

Bronnen:

http://programma.ntr.nl/10132/focus – Hoe leef je langer? (helaas niet meer online te bekijken)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *