De ui – een onmisbaar voedingsproduct

De ui is voor mij een heiligdom. Vrijwel dagelijks gebruik ik de ui wel in mijn gerechten. Gebakken als basis voor sausjes, als ingrediënt in ratatouille en curry’s, in vrijwel elke soep en rauw door salades of rauw over haring.
Het geeft meer smaak aan mijn gerechten, het maakt ze wat pittiger.

Maar niet alleen de smaak van ui is onmisbaar in de keuken. De ui is ook voor onze gezondheid onmisbaar.

Ontgiftende werking

De ui zit vol met zwavelhoudende aminozuren. Deze ondersteunen de ontgiftende werking van de lever. Voorts stimuleert ui de nieren en bevordert daarmee dus ook de ontgifting via de nieren. Past dus prima in een detox kuur.

Ondersteunt ons immuunsysteem

Voorts is de ui rijk aan fytonutriënten waaronder flavonoïden. Deze bevinden zich direct onder de schil. Het is dus beter om een ui niet te ruim te schillen. Alleen het bovenste vlies er af. Dat is genoeg.
Vanwege de aanwezigheid van flavonoïden ondersteunt de ui ons immuunsysteem en remt ze ontstekingen.
Mogelijk heeft de ui zelfs een anti-astmatische werking. Uit in vitro onderzoek blijkt dat bepaalde inhoudsstoffen van de ui – de thio-sulfinaten en quercitine – in staat zijn allergische reacties te verminderen.
Leer meer over de gezondheidsbevorderende werking van fytonutriënten door onze videoblogs hierover te bekijken.
https://www.detoxacademy.nl/fytonutrienten-vrije-radicalen-antioxidanten
https://www.detoxacademy.nl/carotenoiden-flavonoiden-gezond-en-kleurrijk

Ondersteunt de spijsvertering

De ui bevordert de spijsvertering. Ui is rijk aan fructanen en draagt daardoor bij aan een goede darmflora. Het eten van ui helpt ook de groei van schimmels en gisten in de darmen tegen te gaan en vermindert ontstekingsreacties in de darmen. Zo kan het regelmatig eten van uien de ernst van darmontstekingen doen verminderen.

Ondersteunt ons circulatiesysteem

De ui bevordert de bloedsomloop. Heeft een lichte ‘bloedverdunnende werking’, verlaagt het cholesterolgehalte en heeft een zwakke bloeddruk verlagende werking.
Het regelmatig eten van uien heeft dus een preventieve werking tegen ouderdom gerelateerde hart- en vaataandoeningen.

Een ui naast je bed bij verkoudheid

Vanuit de volksgeneeskunde wordt gezegd dat je bij verkoudheid een ui in vier stukken moet snijden en dat naast je bed moet leggen ’s nachts. Dat zal de verkoudheid doen afnemen en vooral de verstopping van je neus doen verminderen, zodat je weer normaal kunt ademhalen.
Ik heb daar zeer zeker goede ervaringen mee.
Mocht je deze herfst of winter een flinke verkoudheid oplopen, probeer het dan zelf eens uit.

Vitale groet,

Susanne Hazen

Bron:
Verhelst, G. Dr. Groot handboek geneeskrachtige planten.

Ps.: DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze informatie kunnen profiteren.

Bestel ons gratis VVV boek – over Voeden, Verkwikken en Verjongen.

Download ons gratis e-Book

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *