Chiazaad – een aanrader tijdens een detox kuur!

Chiazaad is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Het is een Mexicaans familielid van de muntplant (Salvia Hispanica). De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes. Deze lijken op maanzaad maar zijn net iets groter. Deze plant werd vroeger al door o.a. de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn.

Wat maak chiazaad zo bijzonder?

Als wij naar de inhoudsstoffen kijken en deze vergelijken met andere voedingsmiddelen, dan wordt dat van zelf duidelijk.

Chia zaad bevat:

 • 15 keer meer magnesium dan broccoli
 • 8 keer meer omega 3 dan zalm
 • 6 keer meer calcium dan melk
 • 3 keer meer ijzer dan spinazie
 • 50% meer foliumzuur dan asperges
 • 25% meer vezels dan lijnzaad

Verder is het rijk aan B vitamines waaronder:

 • Niacine (vitamine B3): 613 mg
 • Thiamine (vitamine B1): 0,18 mg
 • Riboflavine (vitamine B2): 0,04 mg

Een goede ondersteuning van je spijsvertering tijdens een detox kuur!

Als je chiazaad in water weekt kan het 8 tot 10 keer zijn gewicht aan water absorberen. Door de opname van water ontstaat er een slijmachtige vloeistof. Het ontstane slijm heeft een positief effect op maag en darmen. Het maag- en darmslijmvlies wordt namelijk met een prikkelverzachtende en beschermende laag bedekt.
Omdat chiazaad veel vocht aan zich kan binden vanwege de slijmsloffen en andere vezels reguleert chiazaad de stoelgang. Door het binden van vrij veel vocht en de daarmee gepaard gaande toename in volume, stimuleert chiazaad de motoriek van de darmwand. Vezels verlangzamen in het algemeen de passage in het traject van de mond tot en met de dunne darm en bespoedigen juist de passage in de dikke darm.
Daarnaast zorgt de gevormde gel ervoor dat de spijsbrij gemakkelijker door de darm ‘glijdt’.
Zowel de slijmstoffen als de andere vezels zorgen ervoor dat er minder eetlust ontstaat, omdat er sneller een gevoel van verzadiging optreedt. Daarmee draagt chiazaad dus bij aan het behoud van een gezond gewicht.
Dit effect wordt vooral bewerkstelligd wanneer je de zaden vóór het eten neemt, ongeweekt en bij voorkeur gevijzeld. Heel belangrijk om er veel bij te drinken, want anders werkt het averechts.
Wanneer je de zaden tijdens de maaltijd neemt, absorberen de slijmstoffen de suikers van die maaltijd. Daardoor wordt glucose heel geleidelijk afgegeven aan je bloed. Je bloedsuikerspiegel zal dus minder snel stijgen en minder hoog worden. Chiazaad zorgt dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel en maakt ook daardoor dat je minder snel opnieuw honger krijgt en vermindert de drang naar zoet.
Slijmstoffen werken ook cholesterolverlagend. Ze binden namelijk cholesterol waardoor dat niet meer opgenomen kan worden in de darmen en afgevoerd wordt met de ontlasting. De lever wordt daardoor aangezet, want moet immers cholesterol uit het bloed aanspreken om opnieuw galzouten aan te maken. De detox via de lever wordt hiermee gestimuleerd.

Plantaardige omega 3-vetzuren

Chiazaad is met gemiddeld 60% een van de rijkste plantaardige omega 3-vetzuren. Net als alle andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, werkt chiazaad ook bloedverdunnend. In combinatie met bloedverdunners kan dat problemen geven. Realiseer je wel dat je heel veel chiazaad moet eten om zo een effect te creëren.

Wat kan ik er mee doen?

Je kan chiazaad gebruiken in dranken, smoothies, kwark, muesli, yoghurt of op salades en in soepen. Het is raadzaam om de zaden eerst in koud water te laten weken.

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

 

Download ons gratis e-Book

 

Bron
Voedingscentrum
N E Stegeman Voeding bij gezondheid en ziekte
Verhelst, G. Dr. Groot handboek geneeskrachtige planten.
Thorsten Weiss en Jenny Bor, Superfoods in je dagelijkse leven

 

4 antwoorden
 1. Debbie
  Debbie zegt:

  Hi Thorsten, interessant bericht. Helaas bespeur ik een tegenstrijdigheid. Enerzijds zeg je dat je het beste effect bereikt door de chiazaden ongeweekt en gevijzeld te gebruiken, anderzijds zeg je dat je ze beter kunt weken in koud water. Wat moet het nu precies zijn?
  Groet, Debbie K.

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Hallo Debbie,

   Dank je wel voor jouw oplettendheid. Blijkbaar zijn wij niet helder genoeg geweest in onze communicatie.
   Wat wij bedoelden te zeggen is:
   Wanneer het gaat om sneller een gevoel van verzadiging te krijgen en om de stoelgang te reguleren, dan gebruik je de Chiazaad ongeweekt. LET OP! Hier moet je echt veel bij drinken want anders werkt het zaad verstoppend.
   Als je de beschermende en verzachtende werking wilt bereiken (bijv. wanneer je snel last hebt van buikpijn of krampen) dan ga je het zaad van te voren weken.

   Gezonde groet,
   Thorsten Meininger.

   Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Beste Elenore,

   Wij zeggen altijd niet overdrijven en variëren.
   Wissel het af met andere zaden (bijvoorbeeld lijnzaad).
   Het is natuurlijk ook afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken.
   Ons advies maximaal één eetlepel per dag bij een normale spijsvertering.

   Gezonde groet,
   Susanne Hazen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *