Chanel no5

Chanel no5

Wat heeft een bloeddruk met Chanel no5 te maken?

Dat ga ik in deze blog behandelen aangezien er wel degelijk een gelijkenis is, want in beide gevallen heb ik het over een betoverende boom. Namelijk de Ylang Ylang boom of wel Cananga odorata. Deze tot 20 meter hoge boom komt oorspronkelijk uit de Filippijnen en de naam YlangYlang betekent ‘Bloem der Bloemen’.

Inmiddels komt deze boom op verschillende plekken op deze aarde voor zoals op Madagaskar, Haiti, Sansibar, Sumatra en de Comoren. De bloemen van deze boom zijn meestal geel maar soms ook zachtpaars, roze.

De gele bloemen brengen de beste kwaliteit essentiële olie voort. Er is minimaal 50 kilo aan bloemen nodig voor 1 kilo essentiële olie. De belangrijkste oogsttijd is vanaf Februari tot Mei.

De geur lijkt op die van Jasmijn en Hyacint.

YlangYlang is kalmerend, afrodisiaca en werkt op het hormonale evenwicht.

Interessant om te weten is dat de originele wilde bloemen geen geur hadden. Door selectie en klonen van Ylang Ylang is de intense, zoete tot weeïge geur ontstaan. Van oudsher werd Ylang Ylang gebruikt om op de bedden van pasgetrouwde stellen te sprenkelen op hun huwelijksnacht. De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging, insectenbeten en de parfumindustrie. Het maakt onder andere deel uit van het wereldberoemde parfum Chanel no5.

YlangYlang essentiële olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. De olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer. Voor mensen die voortdurend onder stress staan is een bad met YlangYlang zeer ontspannend. In onderzoek is aangetoond dat het inademen van deze geur de bloeddruk verlaagde, de polsslag verminderde en de oplettendheid en alertheid steeg.

Als je de zoete geur van YlangYlang een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je de olie  mengen met Bergamot of een andere Citrus-olie die de geur wat frisser maken en bovendien de eigenschappen versterken.

Verder is Ylang Ylang olie uitstekend te combineren met  Jasmijn, Vetiver, Bergamot en Cassia. Voor zinnelijke geuren kan je YlangYlang mengen met Geranium, Scharlei, Sandelhout of Jasmijn.

Gebruik als

  1. Sedativa: In Thailand is in een studie geconstateerd dat Ylang Ylang van positieve invloed kan zijn bij depressie en dat het inademen er van harmoniserend werkt op de mens.
  1. Zeuwenstelsel: Het ondersteund het zenuwenstelsel en geeft een boost aan het brein
  1. Afrodisiaca: Het werkt libido verhogend
  1. Infecties: Het voorkomt microbiële groei en werkt wond desinfecterend. Ook werkt het op infecties van de urinewegen en de spijsvertering. Er zijn ook positieve effecten op het verwijderen van de biofilm in de darm gevonden.
  1. Hoge bloeddruk: Het heeft bloeddruk verlagende eigenschappen en heeft een positief effect op het versterken van de conditie van het hart.
  1. Huid: Geeft een prachtige glow op de huid en houd de huid jong en fris. Bij eczeem reduceert het ontstekingen en roodheid.
  1. Haar: Kan preventief helpen bij haarverlies, behandeling hoofdhuid droogheid, en zelfs het haar te versterken. De olie stimuleert de huid en regelt de afscheiding van talg, wat uiteindelijk leidt tot een gezondere hoofdhuid en de gezondheid van het haar verbeterd.

Het kan in zuivere vorm toegepast worden(zonder verdunning) als het topisch wordt aangebracht. Breng direct aan op de plaats waar nodig is of op de reflexpunten.

Gebruik de diffuser om de geur te verspreiden, let op deze kan zwaar en zoet zijn. Zoals eerder genoemd voeg er dan wat Citrus oliën zo als Lemon of andere aan toe.

Wil je meer over essentiële oliën leren meld je dan aan voor onze workshops.

Klik hier

 

Bronnen:

Modern Essentials – Aroma Tools

Verhelst, G. Groot handboek geneeskrachtige planten.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *