Brocolli Super groente

Broccoli – super groente en een must tijdens een detox kuur

Broccoli (Brassica oleracea italica) is een lid van de familie van koolsoorten en zoals de Latijnse naam al zegt, oorspronkelijk afkomstig uit Italië.
Maar wat maakt broccoli bijzonder? Zo bijzonder zelfs dat er al speciale broccoli supplementen op de markt zijn.

Het rijkelijk consumeren van koolsoorten verlaagt het risico op diverse soorten kanker. Voor koolsoorten geldt dit meer dan voor andere soorten van groenten en fruit. Broccoli neemt een speciale plek in.

Broccoli heeft een hoog gehalte aan vele ‘fytochemische stoffen met geneeskrachtige eigenschappen’.

Het voert te ver om al deze stoffen in dit artikel op te noemen.
Het meeste wetenschappelijke onderzoek gaat uit naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de inhoudsstof sulforafaan. Deze stof ontstaat na omzetting van glucosinolaten, waar broccoli rijk aan is.

Broccoli ondersteunt het detox proces.

Een van de redenen dat broccoli een super groente voor onze gezondheid is, is dat de stof sulforafaan een belangrijke rol speelt in het ontgiftingssysteem zoals dat plaatsvindt in de lever.
De lever speelt een belangrijke rol in het ontgiften van ons lichaam. Toxines worden in de lever als eerste gebonden aan andere moleculen. Tijdens dit proces worden grote hoeveelheden vrije radicalen gevormd. Deze moeten meteen gecompenseerd worden door antioxidanten. Als dit niet of te weinig gebeurt, kan de lever beschadigd raken en worden er nog meer toxische stoffen gevormd.
Na het binden van stoffen in de lever moeten bepaalde cellen in de lever geactiveerd worden die enzymen aanmaken die helpen toxines omte zetten in wateroplosbare stoffen die gemakkelijk uitgescheiden kunnen worden.
Sulforafaan remt de eerste fase (en zo ontstaan dan minder vrije radicalen) en stimuleert de tweede fase waardoor toxische stoffen dus onschadelijk gemaakt worden.

Naast deze gunstige werking op het ontgiftingssysteem in de lever is broccoli ook een goede groente voor een detox kuur vanwege het feit dat broccoli veel anti-oxidanten en basen-vormende stoffen bevat en daarom gunstig is voor het zuur-base evenwicht in ons lichaam.

Broccoli – meer dan detox – de polypil.

Sulforafaan en andere stoffen in broccoli zorgen ook voor een ontstekingsremmende werking, remmen de groei van bacteriën en schimmels, reguleren ons immuunsysteem en beïnvloeden de stofwisseling van oestrogenen.

En dus – broccoli:

* versterkt ons immuunsysteem
* vermindert overgangsklachten en pms klachten
* verlaagt het totale cholesterolgehalte en verhoogt het HDL cholesterol (het goede cholesterol).
* verlaagt de bloeddruk
* helpt bij de preventie van atherosclerose (aderverkalking)
* vertraagt cognitieve achteruitgang bij veroudering
* beschermt tegen de zon
* remt de maagzuurbacterie Helicobacter pylori
* helpt bij de preventie van cataract
* helpt bij preventie van kanker waaronder hormoongerelateerde kankersoorten

Hoe kun je broccoli het best bereiden?

Niet rauw, maar licht stomen of roerbakken.
Wanneer je broccoli rauw eet, wordt slechts een klein gedeelte omgezet in de gunstige stof sulforafaan. Te lang verhitten en te hoge temperaturen verminderen echter ook de omzetting van de glucosinolaten naar sulforafaan. Bovendien lossen deze stoffen op in water en worden ze dus met het afgieten van het kookvocht weggegooid. Zonde.
Bij stomen en roerbakken gaat het verhitten trager en wordt er minder water gebruikt.

Heeft het eten van broccoli nog nadelige werkingen?

Neen, zolang je gevarieerd blijft eten.
In grote hoeveelheden en dagelijks gebruik of als supplement (gemaakt van het zaad, spruiten en de plant zelf) zouden er nadelige werkingen kunnen zijn.
Bepaalde stoffen in de broccoli kunnen de opname van jodium door de schildklier remmen en / of de aanmaak van schildklierhormonen remmen. Dit levert alleen een nadeel op bij mensen die onvoldoende jodium binnen krijgen en bij schildklierpatiënten.

Voorts hebben de broccoli inhoudsstoffen invloed op het cytochroom P 450 systeem en kunnen er interacties optreden met medicijnen die op hetzelfde enzymsysteem inwerken.* 1

Op je gezondheid.

Susanne Hazen

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

 

Download ons gratis e-Book

 

Bronnen:
http://www.vsm.nl/webshop/files/bijsl_hyperiplant.pdf
Hoogland, A. Ir. Monografie Broccoli. Van Nature nr. 13. 2009.

* 1
Dit kan het geval zijn bij:
– middelen tegen neerslachtigheid (antidepressiva)
– bepaalde slaapmiddelen
– bepaalde medicijnen die ingezet worden bij neurologische aandoeningen
– remmers van het immuunsysteem bijvoorbeeld bij orgaantransplantaties en auto-immuunziekten
– antistollingsmiddelen van coumarinetype – bijvoorbeeld acenocoumarol
– middelen tegen epilepsie
– luchtwegverwijders
– middelen die de pompkracht van het hart bevorderen bij hartfalen en hartritmestoornissen
– remmers van het HIV-virus
– simvastatine
– middelen die toegepast worden bij kanker

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *