BMI

Ben ik te dik?

Wanneer is er sprake van te dik zijn? Om dit te bepalen wordt de Body Mass Index (BMI) berekend. Hiervoor kun je een eenvoudige berekeningsformule toepassen. Je neemt je gewicht in kilo’s en je deelt dat door lengte in meters in het kwadraat.

Dat hoef je niet zelf te doen. Vul hieronder je lengte en gewicht in en de meter rekent het voor je uit.

Let op: Om de Nederlandse meeteenheden te gebruiken kies je bij ‘units’ voor ‘Metric‘.

[cs_bmi_calc]
 
 

Is de BMI meter een goede indicatie voor de kans op gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht?

Nee, niet helemaal.

Het maakt ook uit waar de vetophoping is. Wanneer dit voornamelijk rond billen, heupen en dijbenen is – de peervorm – is dit minder nadelig dan wanneer de vetophoping in de buikstreek, rond de middel is – de appelvorm. Iemand met een goede BMI maar wel veel buikvet loopt nog steeds gezondheidsrisico’s.

Daarom is het ook belangrijk om de tailleomvang te meten. Gewoon met een eenvoudige centimeter. Je meet de taille op het smalste gedeelte, terwijl je gewoon doorademt. Trek de centimeter niet strak.

Waar zit jouw vetophoping? Wat zeggen die cm’s van je middelomtrek?

Onderstaande waarden gelden voor volwassenen van 18 tot ongeveer 60 jaar.

Wanneer de middelomtrek bij mannen kleiner is dan 79 cm is er sprake van ondergewicht. Bij vrouwen is dit het geval bij een middelomtrek kleiner dan 68 cm.

Vrouwen met een tailleomvang tussen de 80 en 88 cm hebben een gering verhoogd risico op  aandoeningen die samenhangen met overgewicht en bij meer dan 88 cm een verhoogd risico op aandoeningen.

Mannen met een tailleomvang tussen de 94 tot 102 cm hebben een gering verhoogd risico op  aandoeningen die samenhangen met overgewicht en bij meer dan 102 cm een verhoogd risico op die aandoeningen.

In het algemeen geven de Body Mass Index en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Maar dat hoeft niet. Het meten van de middelomtrek geeft de belangrijkste informatie, omdat deze het extra risico van (te veel) buikvet meet.

Dus:

Is je BMI goed, maar je middelomtrek niet. Dan is het toch aan te bevelen af te vallen.

Mensen met overgewicht en obesitas leven minder lang in goede gezondheid en hun levensverwachting is lager.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel: Over Gewicht en BMI.

Wat kun je ondernemen als jouw waarden van de BMI en / of taille te hoog zijn?

Meteen gaan lijnen, minder eten, een streng dieet gaan volgen? Beter niet. Afvallen dient op verantwoorde wijze te gebeuren.

Maar wat dan wel? Lees hiervoor onze blog: detoxacademy.nl/afvallen-maak-je-eigen-wonderpil.