Bitterzout als ondersteuning bij een Detox kuur.

Wat is bitterzout eigenlijk?

Scheikundig gezien is het een magnesiumzout van zwavelzuur of Magnesiumsulfaat (MgSO4). Vaak wordt het ook wel bitterzout genoemd. Wat minder bekend is het onder de naam Engels zout of Epsomzout.

Werking

Het Bitterzout is voornamelijk bekend vanwege de sterk laxerende werking. Het wordt daarom vaak ingezet ter voorbereiding van medische onderzoeken zoals bij een colonscopie of andere onderzoeken waar het belangrijk is dat de darm volledig leeg is. Ook wordt het bij sterke galkolieken toegediend voor pijnverlichting.

Tijdens een intensieve detox kuur is het belangrijk om ook de darmen goed te reinigen. Dat wordt ook vaak ontslakken genoemd. Het betekent dat afvalstoffen uit de darm verwijderd worden.
Bitterzout wordt vaak in één ademstoot genoemd met vasten en onterecht vaak hieraan gelijk gesteld. Vasten is echter veel meer dan het nemen van een bitterzoutoplossing. Het nemen van bitterzout is slechts een aanvullende reinigingsmethode bij het vasten, maar het kan ook een op zichzelf staande detox methode zijn.
Bitterzout zorgt ervoor dat het water als een dunne oplossing door de darmen heen trekt en zo de darmen reinigt. Het weekt afzettingen op de darmwand los. Deze afzettingen zijn wat men ‘slakken’ noemt. Daarna kunnen deze afzettingen afgevoerd worden.

Het bitterzout wordt opgelost in water en zo wordt een isotonische oplossing gemaakt. Dat wil zegen dat er evenveel zout in het water zit als in de cellen van ons lichaam. Een dergelijke zoutoplossing onttrekt geen vocht aan de darmwand en spoelt alleen maar door.

Waar wordt het nog meer toegepast?

In de voedingsmiddelenindustrie is het ook bekend als E518. E518 valt onder de categorie zuurteregelaar. In verschillende bronnen wordt aangegeven dat het bijvoorbeeld bij de productie van bier wordt ingezet.
In de tuinbouw wordt het ingezet om magnesium tekorten bij planten aan te vullen en om boomstronken op een natuurlijke manier te verwijderen.
In de chemische industrie wordt magnesiumsulfaat ingezet voor het drogen van organische oplossingen.

Darmreiniging

In de loop van de tijd zetten giftstoffen of afvalstoffen zich af op de darmwand (de zogenaamde slakken). Dat heeft tot gevolg dat de oppervlakte van de darmwand minder functioneel wordt. Dat verhindert de opname van nutriënten. De afvoer van afvalstoffen wordt hierdoor eveneens belemmerd.
De darmreiniging kan deze laag verwijderen, waardoor de darm weer optimaal kan functioneren. Hierdoor kunnen ook gezondheidsklachten verbeteren.

Contra indicaties

Let op. Het innemen van bitterzout kan de werking van de anticonceptiepil beïnvloeden. Gebruik dus in de periode dat je bitterzout neemt andere anticonceptiemiddelen.
Bitterzout is af te raden bij colitis ulcerosa en coeliakie patiënten.

Als je medicijnen of supplementen gebruikt is het aan te raden om het bitterzout minimaal één uur vóór het innemen van deze medicatie te drinken. Het kan ook zo zijn dat na een kuur de opname van sommige medicijnen of supplementen verbetert.

Gebruik

Voor een kuur van de dunne darm gebruik je 1 volle dessertlepel bitterzout op 250 ml lauw water. Dit drink je het liefst direct na het opstaan. De smaak is niet echt prettig. Je kunt er voor een aangenamere smaak een of twee druppel citroenolie aan toevoegen.
Het gebruik van bitterzout kun je het beste toepassen vlak vóór een intensieve reinigingskuur en de eerste twee dagen daarvan.
Bitterzout nooit langer dan een week gebruiken.

Nog vragen naar aanleiding van dit artikel?
Stel ze gerust.
Je kunt je vraag stellen in het reactieveld onder deze blog.

Vitale groet,

Thorsten Meininger

Bestel ons gratis VVV boek – over Voeden, Verkwikken en Verjongen.

Download ons gratis e-Book

.

Bronnen:
Hans van Waning Alles over vasten. Detox reinigen tot in je kern, de Driehoek 2012
http://www.natuurdietisten.nl
http://www.wikipedia.org

26 antwoorden
 1. Gerard Schuitemaker
  Gerard Schuitemaker zegt:

  Ik gebruik al jaren een vastenkuur met twee dagen afbouwen van de maaltijden en na die twee dagen 5 dagen elke dag een eetlepel bitterzout en een theelepel luvosklei opgelost in water. Dit doe ik ’s morgens en ’s avonds voor het slapen gaan. Ik eet dan 5 dagen niets maar wel in de ochtend sap, in de middag bouillon en ’s avonds sap. Ik vind deze kuur nogal rigoureus. Ik ben hiermee begonnen tegen de terugkerende migraine en dat heeft geholpen. Vreemd genoeg val ik niet veel af, drie kilo, en blijf ik werken en sporten. Ik neem dan wel een lepel honing!

  Beantwoorden
  • Thorsten
   Thorsten zegt:

   Beste Renate, dank je voor je reactie en bitterzout heeft een sterke laxerende werking en een reactie in de darmen is vrij normaal. Vandaar dat het gebruik van bitterzout alleen van korte duur is omdat het doel is om de darmen te ontlasten.

   Beantwoorden
 2. Marieke
  Marieke zegt:

  Hallo susanne,

  Mag je bitterzout ook af en toe nemen als je de stoelgang wat wilt stimuleren? Zonder dat je in een detoc periode zit.
  Bijvoorbeeld 1x per week of 1x per 2 weken? En is dan 1 dag gebruik voldoende of moet je het sowieso minimaal 2 of 3 dagen achter elkaar gebruiken?

  Groetjes Marieke

  Beantwoorden
 3. schellingerhout
  schellingerhout zegt:

  hallo, ik heb de afgelopen 3 dagen bitterzout gebruikt om naar de wc te kunnen gaan. om het uur een glas met een eetlepel bitterzout. nu zijn mijn darmen leeg maar ik blijf last houden van darmkrampen. Is dit normaal. groetjes wanda

  Beantwoorden
 4. jordan
  jordan zegt:

  Hallo team van de Detoxacademy,ik wil iets vragen over het volgende.Ik tob al 20 jaar met hoge bloeddruk en heb behalve medicatie,van alles geprobeerd om er ervan af te komen en niets hielp.Heel veel stress gehad in mijn leven en dat speelt een rol natuurlijk.Maar in de drukke Randstad kom ik-als hooggevoelige-er niet onder uit.
  Vakanties,maasage,yoga,fietsen etc. hebben wel baat om te ontspannen.Mijn darmen gaan erg tekeer en heb vaak oprispingen en als ik stress ervaar,heb ik de volgende dag vaak kortdurende obstipatie.
  Ook een Ayurvedisch voedingsadvies heeft weinig baat,maar helpt wel.een beetje.
  Wat ik nu wil proberen is een klysma-kuur in combinatie met magnesiumsulfaat,omdat ik las dat ook de darmen een rol spelen bij de bloeddruk.Mijn vraag betreft het laatste;is deze zoutverbinding bloeddrukverhogend?Alle andere tips zijn zeer welkom!Bij voorbaat dank voor uw reaktie!
  groeten
  J.Jordan

  Beantwoorden
 5. Chantal
  Chantal zegt:

  Ik heb dinsdagavond een glas incl. 1,5 tl genomen met bitterzout, dit omdat ik een week last heb van opgeblazen gevoel in de darmen. Vezelzakjes gekregen van de huisarts, maar die halen niet veel uit.
  Woensdag 2x normale ontlasting gehad, verder niets gegeten, alleen een appel en heel veel water. Nu heb ik woensdag en donderdag de hele tijd buikpijn. Verder voel ik mij goed, maar deze buikpijn geeft mij een beetje onzeker gevoel. Heb ik iets kapot gemaakt? Kan dat?
  De buikpijn is een zeurende continue pijn in het midden, het is zeker niet een pijn zoals deze is als er ontlasting in de darmen zit.
  Enige ervaring met deze bijwerking?

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Beste Chantal,
   dank je wel voor je bericht. Ik adviseer je om dit via de huisarts te laten onderzoeken.
   Wat betreft bijwerkingen van het bitterzout zijn deze mij niet bekend.
   Vitale groet
   Thorsten

   Beantwoorden
 6. Mars van Eijk
  Mars van Eijk zegt:

  Hoeveel dagen is het beste om een bitterzout kuur te doen alvoor je gaat detoxen voor 3/6 weken
  En hoelang moet je dan de bitterzout kuur doen ?

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Mars,

   Het beste is om de bitterzout voorafgaande aan de kuur in te nemen. Je start drie dagen vóór de kuur in de ochtend met een glas bitterzout en herhaalt dat iedere ochtend totdat de kuur start.
   Mogelijk om ook een klysma te nemen op de eerste en tweede dag van de kuur en ook nog tussendoor.

   Ik hoop dat ik je vragen hiermee heb beantwoord.

   Vriendelijke groet,
   Susanne Hazen

   Beantwoorden
    • Susanne Hazen
     Susanne Hazen zegt:

     Hallo Mars,

     De bitterzout reinigt de dunne darmen. Vanuit de dunne darmen komt het vervolgens allemaal in je dikke darm terecht. Ik adviseer dan altijd een klysma na een bitterzoutkuur om de afvalstoffen die met het bitterzout uit de dunne darmen zijn afgevoerd zo snel mogelijk mede uit je dikke darm af te voeren. En dat kan dan het beste met een klysma (of colonhydrotherapie).

     Dus – bij voorkeur – na het nemen van de bitterzout gedurende drie dagen – een of twee maal een klysma nemen.

     Ik hoop dat het zo duidelijk is.
     Vriendelijke groet,
     Susanne Hazen.

     Beantwoorden
 7. Mars
  Mars zegt:

  Ik wil een detox kuur van heel gaan doen met Reneel, Hepeel en Lymphomyosot
  Wanneer kan ik dan het beste een bitterzout kuur doen
  1 ervoor
  2 tijdens
  3 erna
  De detox kuur van Heel zal om te beginnen 3 weken zijn

  Graag uw feedback

  Beantwoorden
 8. Nathalie
  Nathalie zegt:

  Hallo,
  Als ik een week ga sapvasten op welke dagen kan ik dan het beste het bitterzout nemen? En dan 1 theelepel per dag? Ochtend of avond?
  En kan ik mijn supplementen erbij gebruiken? Waaronder schussler?

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Nathalie,

   De bitterzout kun je het beste al drie dagen voordat je met sapvasten start gaan innemen. In de afbouwperiode dus. En dan nog de eerste en de tweede dag. Maar op die dagen start je in ieder geval met het nemen van een klysma.
   De bitterzout kun je het beste in de ochtend nemen. Wanneer je de bitterzout het ’s avonds neemt, heb je kans dat je de nacht je bed uit moet.
   Een grote theelepel is vaak voldoende. Soms heeft iemand meer nodig.
   Neem de bitterzout nooit tegelijkertijd met medicatie in – dus ook niet met de pil en bij voorkeur ook niet met supplementen.
   Het beste is een aantal uren (twee uur bijvoorbeeld) te houden tussen het moment van inname van bitterzout en supplementen of medicatie.

   Ik hoop dat ik je vraag voldoende beantwoord hebt.

   Vriendelijke groet,
   Susanne Hazen.

   Beantwoorden
   • Nathalie
    Nathalie zegt:

    Dus dag 1 tot 3 de bitterzout en laatste dag ook neem ik aan? Hoeveel uur moet er tussen zitten voordat je het sapje neemt?
    Wanneer en hoe lang doe je een klysma?

    Beantwoorden
    • Thorsten Meininger
     Thorsten Meininger zegt:

     Beste Nathalie,
     dank je weel voor je vraag. Wat het bitterzout gebruik betreft hebben wij het alleen over dag 1 t/m 3 van een kuur dus je gebruikt maximaal 3 keer bitterzout.

     Wat betreft de tijdspanne tussen de inname van de sappen en het bitterzout is het belangrijk om minimaal 1 uur te wachten voor dat je de sap tot je neemt.

     Voor het gebruik van een klysma verwijs ik je naar de Basic Colon Cleans Klysma deze kan je op onze website vinden http://www.detoxacademy.nl/detoxpedia/
     Als je voor het eerst een vastenweek wil doen raad ik individuele begeleiding aan. Meer informatie kan je vinden op: http://www.detoxacademy.nl/product/detox-home-intensive/

     Beantwoorden
 9. Hans Markenstein
  Hans Markenstein zegt:

  Vraag: Kun je voor het schonen van de darmwand van zowel dunne darm als de dikke darm bv 1 week bitterzout gebruiken. Heeft dit dan hetzelfde effect als een aantal behandelingen colon hydrotherapie (hele dikke darm) of een klysma( onderste gedeelte dikke darm)?
  Alvast bedankt voor uw antwoord

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Beste Hans,

   De bitterzout heeft als voordeel ten opzichte van een klysma of hoge darmspoeling dat deze ook de dunne darm reinigt.
   De bitterzout reinigt mede de dikke darm, maar niet zo efficiënt als een darmspoeling.
   Het beste is om de bitterzout kuur te combineren met een dikke darmspoeling. Dat hoeft dan niet elke dag, maar bijvoorbeeld op de tweede en laatste dag.
   Dat is aan te bevelen om op die manier zo snel mogelijk de afvalstoffen te verwijderen die door het gebruik van de bitterzout vrijkomen.

   Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben.

   Vriendelijke groet,
   Susanne Hazen.

   Beantwoorden
 10. Michel Mastenbroek
  Michel Mastenbroek zegt:

  Wat zouden de gevolgen kunnen zijn van langdurig (meer dan een jaar) dagelijks gebruik van bitterzout? Is de enige indicatie dat de opname van voedingsmiddelen minder is, of zou er schade kunnen optreden aan nieren/lever? Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Michel,

   Bitterzout is enkel en alleen voor tijdelijk gebruik geschikt. Bij voorkeur alleen tijdens een detoxperiode om je darmen te reinigen. Het is niet de bedoeling om bitterzout als laxeermiddel te gebruiken langdurig. De opname van voedingsmiddelen (en ook van supplementen en medicijnen inclusief de pil) vermindert bij het nemen van bitterzout en op den duur kan dat dus zeker schadelijk zijn. Niet alleen voor lever en nieren, maar voor je complete gezondheid.

   Beantwoorden
  • Susanne Hazen
   Susanne Hazen zegt:

   Hallo Frederique.

   Bitterzout is en blijft een laxeermiddel. Het spoel als het ware de dunne darm schoon. Met een klysma reinig je alleen maar de dikke darm. Het is daarom enkel en alleen bedoeld als ondersteuning tijdens een detox kuur en niet voor langdurig gebruik.
   Omdat het bitterzout de darmen doorspoelt, is de opname van voedingsstoffen tijdens het gebruik minder. Daarom is het niet goed om bitterzout langdurig te gebruiken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *