Astma – een zoektocht naar meer ademruimte.

Hoe heerlijk is het om een lekkere wandeling of fietstocht te maken op een zonnige dag en de frisse natuur diep in te ademen.

Ja, dat is heerlijk wanneer je vrij kunt ademen, maar bepaalde aandoeningen – zoals astma – kunnen dat verhinderen.
Gelukkig is er medicatie die de ergste symptomen kan verminderen, maar ook complementair kun je het een en ander doen om klachten te verminderen.

Alexandra had veel last van de bijwerkingen van de reguliere medicatie ‘symbiocort’ en wilde kijken of er met complementaire therapie  iets gedaan kon worden.

Alexandra koos voor een complementaire aanpak.

Alexandra kwam in mijn praktijk omdat ze leed aan astma en daarnaast ook nog last had van diverse allergieën waaronder hooikoorts en allergie voor katten.
Ze had dit al van kinds af aan.

Alexandra was 32 jaar toen ze voor het eerst in mijn praktijk kwam. Op haar 28e is ze met Ventolin gestart. Later is deze medicatie aangevuld met symbiocort. Dat heeft ze 2 jaar gebruikt, maar ze kreeg last van een schrale huid en blauw plekken op de benen . Haar reukvermogen was verdwenen, waardoor ze het eten niet meer echt kon proeven. Voorts had ze last van hartkloppingen en depressieve gevoelens.
In overleg met de huisarts is ze gestopt met de symbiocort en de huisarts schreef een ander medicijn voor, maar hierop kreeg Alexandra een hevige allergische reactie.
Ze is toen direct gestopt met die medicatie. In overleg met de huisarts heeft Alexandra gekozen voor een complementaire behandeling. Uiteraard blijft ze onder controle bij de huisarts.

Holistische aanpak.

Vanuit de holistische visie werk je nooit enkel en alleen op het orgaansysteem waar de hoofdklacht zich manifesteert. Er wordt gekeken of er nog andere orgaansystemen (inclusief de psyche) niet optimaal functioneren en ook deze worden in de therapie meegenomen. Het ene orgaansysteem heeft namelijk invloed op het andere orgaansysteem; het lichaam functioneert als geheel en niet als een machine die uit afzonderlijke organen bestaat.

Intake

In het intakegesprek worden daarom niet alleen de klachten uitgevraagd waar cliënt mee komt, maar worden er over alle andere orgaansystemen vragen gesteld  om een beeld te krijgen van het ‘totaalplaatje’ van de cliënt.

Uit het verhaal van Alexandra bleek dat haar klachten te maken hebben met haar aanleg. In haar familie zijn er veel personen met klachten als hooikoorts, astma en eczeem – een familiair voorkomend probleem dus.
Voorts bleek de spijsvertering niet in orde te zijn. Alexandra had vaak last van diarree – vooral na vet eten, de ontlasting plakte aan het toilet, veel last van winderigheid en buikkrampen en een opgezette buik.
De afgelopen jaren had ze eveneens vaak antibiotica moeten slikken.
Voorts vond Alexandra zichzelf erg stressgevoelig. De benauwdheid verergert bij stressvolle omstandigheden en dan heeft ze ook last van hoofdpijn.

De aanpak

Gezien de gevoeligheid van Alexandra op therapeutische interventies (ze reageert snel en hevig op elke vorm van medicatie of het nu reguliere medicatie of complementaire medicatie is) ben ik gestart met enkel en alleen gerichte voedingsadviezen. In eerste instantie zijn alle slijmvormende voedingsproducten uit haar voeding weggelaten om de klacht van overmatige slijmvorming te verminderen. Daarnaast zijn er gerichte voedingsadviezen gegeven om haar immuunsysteem, spijsvertering en leverfunctie te verbeteren.
Later zijn ook voedingssupplementen waaronder een pre- en probioticum en zink ingezet en heb ik tevens  fytotherapeutica ingezet.
Nadat de spijsvertering en leverfunctie sterk verbeterd waren, zijn er andere fytotherapeutica ingezet om met name de luchtwegen extra te ondersteunen.

Het resultaat

Met het weglaten van slijmvormende voedingsproducten werd de overmatige slijmvorming al snel minder. Haar spijsvertering had wat meer tijd nodig. In de periode dat dit allemaal verbeterde werden ook de benauwdheidsklachten minder, waardoor de frequentie dat Alexandra Ventolin nodig had daalde.
Een mooie bijkomstigheid was dat Alexandra eveneens geen hoofdpijnklachten meer had na verloop van tijd.

Een jaar na het eerste consult had Alexandra helemaal geen benauwdheidsklachten meer. Haar longfunctie was – ondanks dat ze geen medicijnen meer nam (ook geen ventolin meer) – stabiel. Ze had weer genoeg energie en lucht om weer met de fiets naar haar werk te gaan – 1 uur heen en terug – berg op en af. En dat had op zijn beurt de prettige bijwerking dat ze weer wat kilo’s kwijt raakte.

Gezien het feit dat de klachten van Alexandra een deel uitmaken van ‘dat waarmee ze geboren is’, zal Alexandra haar leven lang moeten opletten. Met behulp van een voor haar juiste voeding lukt haar dat aardig (nu zonder mij dus).

Het laatste wat ik van Alexandra heb vernomen is dat ze de moed heeft gehad haar stressvolle baan op te zeggen en er een paar maanden op uit te trekken – de wijde wereld in. Voor mij lijkt het hiermee dat ze haar reis naar fysieke en psychische heelheid op deze manier voortzet.

Een zoektocht naar meer ademruimte!

Wil je ook een individueel traject voor jouw klachten?

Kijk dan voor meer informatie op:

Nog vragen naar aanleiding van dit artikel?
Stel ze gerust.
Je kunt je vraag stellen in het reactieveld onder deze blog.

Vitale groet,

Susanne Hazen

Bestel ons gratis VVV boek 0ver Voeding, verkwikken en verjongen.

Download ons gratis e-Book


Ps.: DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze informatie kunnen profiteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *