Asperge, gezonde groente

Asperge, gezonde groente

We zitten midden in het aspergeseizoen, traditioneel van de tweede donderdag in april tot Sint Jan, op 24 juni, en een mooie gelegenheid om de natuurgeneeskunde het woord te geven over de ‘koningin onder de groenten’.

Lelieachtigen

De asperge, wetenschappelijk bekend als Asparagus officinalis L., behoort, evenals lelie, narcis, knoflook en prei tot de familie van de lelieachtigen. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op eenzelfde perceel staat.

Asperge

 

Soorten

We kennen maar liefst vijf verschillende aspergesoorten die we indelen op grond van kleur:

 1. witte asperge
 2. groene asperge (de kop en het grootste gedeelte van de stengel zijn groen)
 3. paarse asperge (donker paars van kleur door anthocyaan pigment)
 4. violette asperge (de kop is roze tot violet en de stengel wit)
 5. violet-groene asperge (de kop is violet en de stengel groen)

 

Thorsten Meininger bezoekt aspergetelers

Thorsten Meininger bezoekt aspergetelers en bespreekt de nieuwe oogst.

Voedingsstoffen

Asperges bevatten veel voedingsstoffen, waaronder magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals A, B1, B2 en B6, C,E en foliumzuren die zorgen voor een mooie huid en versterking van het immuunsysteem. De vitaminen B2 en B6 zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel.

Geneeskrachtige stoffen

Asperges bezitten geneeskrachtige stoffen en voedingsvezels. Zo bevat asperge de stof asparagine die een gunstige uitwerking heeft op:

 • leverstoornissen
 • onvoldoende nierfunctie
 •  jicht
 • chronische reuma
 • vermoeidheid
 • hartkloppingen
 • lage bloeddruk.

Asperges werken bloedzuiverend en urinedrijvend oftewel asperge is goed voor een snelle afwatering.

Nier- en blaasproblemen

Bij nier- en blaasproblemen kan asperge als urinedrijvend middel ingezet worden. Daarbij drink je het kookvocht van de asperges.

Verstopping

Asperges helpen goed tegen verstopping (constipatie). Door de vezelrijkdom bevorderen ze de darmfunctie. Pectines en plantenslijm houden water vast en regelen de darmdoorvoer terwijl celluloses, in de stengel, de doorvoer versnellen. Asperges irriteren het darmslijmvlees niet en vormen dus een natuurlijke remedie tegen verstopping.

Afvallen

Vermeld wordt ook dat asperge prima samengaat met afvallen. Dit omdat de asperge weinig calorieën bevat. Als je asperge in combinatie met de vitamine C neemt stimuleer je de vetverbranding verder.

Luchtje

Asperge-liefhebbers melden nog wel eens een typische urine-geur na het eten van asperges. Die geur wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende sporen in de plant. Onze lever zet dit om in zogeheten methylmercaptanen: vluchtige zwavelverbindingen die via onze urine het lichaam verlaten.

Recepten

Heb jij een favoriet recept voor de koningin onder de groente, deel het dan met ons als reactie hieronder. Zo blijven we voortdurend van elkaar leren!

Gezonde groet

Thorsten Meininger

 

Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

Download ons gratis e-Book

Lees meer over onze detox kuren.

 

 

3 antwoorden
 1. Hak
  Hak zegt:

  Champignons 100 gr, mayonaise 40 gr en het sap van een halve citroen pureren geeft een verrukkelijk sausje bij witte asperges.

  Beantwoorden
 2. Linda Futa- van Goch
  Linda Futa- van Goch zegt:

  dank voor het artikel, ik ben gek op asperges en ik heb er nog wel een vraag over, je schrijft dat het luchtje aan de urine wordt veroorzaakt door uitscheiding van : methylmercaptanen: vluchtige zwavelverbindingen, dit wordt snel uit het lichaam gescheiden. VRAAG : kan dat kwaad in je lichaam die zwavelverbinding?

  Beantwoorden
  • Thorsten Meininger
   Thorsten Meininger zegt:

   Zwavelverbindingen kunnen in een extreem geval bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken (net als het afbraakproduct van knoflook dat zou kunnen doen) maar als je van een heerlijk maaltje asperges geniet is er geen sprake van ‘kwaad’ in je lichaam.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *