Voedings- en suppletieadviezen

Geen dieet kan meer doen dan gezonde voeding!

Zonder te eten, kunnen we niet leven. Een evenwichtige voeding is essentieel voor onze gezondheid. Maar wat voor de een goed is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Wat bij de een past, hoeft niet bij de ander te passen. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je prettiger gaat voelen met een gezonde leefwijze.

Soms is suppletie (bijvoorbeeld een Multivitamine en mineralenpreparaat) tijdelijk noodzakelijk. Of omdat je conditie op een moment zwak is of omdat je een periode wat minder goed voor je zelf hebt gezorgd of omdat je bepaalde klachten hebt, waarbij een specifiek voedingssupplement kan helpen.

Wil je meer weten over onze aanpak, of wil je een afspraak maken voor een Individueel traject?

Detox kuur

Bij het samenstellen van onze voeding is het belangrijk dat we ons niet alleen bezig houden met de juiste voedingsstoffen. Er is nog meer om rekening mee te houden en dat is het zuur-base-evenwicht.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd of pH-waarde boven de 7).

Van nature heeft het lichaam een licht basenoverschot en deze waarde probeert ons lichaam constant te houden. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden. In eerste instantie gebeurt dit door de nieren maar ook de longen spelen hierbij een rol. Als de zuurvorming in het lichaam toeneemt en de genoemde afvoer mogelijkheden het niet meer redden dan stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

Dit kan tot gevolg hebben dat er chronische welvaartsziekten ontstaan, waarbij er sprake is van weefselverzuring. Klachten kunnen variëren van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten en nog veel meer.

Volledige genezing of tenminste verbetering van dergelijke kwalen kan bereikt worden door de zuurbelasting te verminderen en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen door middel van een zuur-base Detox kuur.

Wij bieden online Detox kuren aan, maar in sommige gevallen – bijvoorbeeld wanneer je een ziekte hebt of wanneer je klachten blijft behouden na de kuur of wanneer je tijdens de kuur merkt dat deze ‘je niet goed ligt’, kan het zijn dat er meer maatwerk moet plaatsvinden. Dan kun je op ons spreekuur terecht voor een individuele Detox coaching.

Wil je meer weten over onze aanpak, of wil je een afspraak maken voor een Individueel traject?

Complementaire darmdiagnostiek en therapie

Onze darmflora heeft een belangrijke functie ten aanzien van ons spijsverteringsproces. De goede darmflora bestaat uit diverse soorten bacteriën die in juiste verhouding en in grote aantallen aanwezig moeten zijn.

Functie van de darmflora

Ons goedgezinde bacteriën ondersteunen de spijsvertering bij het verwerken van voedingsstoffen zodat een optimale opname van voeding kan plaatsvinden. Ze produceren bijvoorbeeld het enzym lactase dat helpt bij de vertering van lactose.

Goedgezinde bacteriën spelen eveneens een belangrijke rol in de afweer tegen schadelijke micro-organismen. Ze zorgen ervoor dat de Candida Albicans en andere gisten en schimmels en de ‘slechte’ bacteriën geen kans krijgen zich in ons darmkanaal te nestelen. Vanuit deze functie is een goede darmflora ook belangrijk om diarree te voorkomen.

Naast dat de darmflora ons beschermt tegen schadelijke micro-organismen en onze spijsvertering helpt, heeft deze ook de volgende belangrijke functies:

  • De darmbacteriën leveren voedingsstoffen waaronder vetzuren met een korte moleculaire keten. Deze vetzuren verzorgen de energiebehoefte voor de darmwandcellen en stimuleren de doorbloeding van het darmslijmvlies. Op deze manier blijft de darmwand in goede conditie.
  • De darmflora produceert vitamine K en een aantal B vitaminen. De B vitaminen worden echter hoofdzakelijk door de darmflora zelf gebruikt als voeding en slechts beperkt opgenomen voor ons eigen lichaam.
  • De darmflora heeft invloed op het immuunsysteem van de darmen en daarmee op de immuunrespons van alle slijmvliezen in ons lichaam. De slijmvliezen zijn immunologisch met elkaar verbonden en kunnen zo met elkaar ‘communiceren’. Een goede darmflora voorkomt hiermee luchtweg-, urineweg- en vaginale infecties. Een goede balans van de darmflora voorkomt en / of vermindert eveneens allergieën en aandoeningen als astma en eczeem.
  • De darmflora zorgt voor een lage pH in de darm waardoor de opname van mineralen waaronder zink, magnesium en calcium verbeterd wordt.
  • Mogelijk zorgt de darmflora er ook voor dat cholesterol wordt omgezet tot een stof die minder wordt opgenomen vanuit het maagdarmkanaal in het bloed.
  • De darmflora zorgt voor een goede beweeglijkheid van de darm en voorkomt daarmee obstipatie.

Gevolgen van een verkeerde samenstelling van de darmflora

Is de goede darmflora uit balans dan kunnen verkeerde bacteriën gaan huishouden in de darmen en kunnen eveneens schimmels en gisten gaan plaatsnemen in de darmen. En dit veroorzaakt diverse spijsverteringsklachten als winderigheid, regelmatige buikpijn of buikkrampen, diarree, obstipatie, een opgeblazen buik en / of een vol gevoel. Daarnaast kan dit ook de oorzaak zijn van diverse andere klachten als het niet fit voelen, spierpijn / vermoeide spieren, hoofdpijn, somberheid, zoetbehoefte, verzwakt immuunsysteem en eczeem.

Het komt er op neer dat de verkeerde bacteriën, gisten of schimmels zorgen voor de vorming van gassen en andere stofwisselingsproducten die ons lichaam continu belasten. Hun meestal zure afvalstoffen worden door het bloed opgenomen en verlagen zodoende de pH waarde van het bloed. Het bloed wordt zuurder.

Als bovengenoemde klachten aanwezig zijn, kan het zinvol zijn een fecesonderzoek te laten verrichten. Je stuurt dan ontlasting op naar het laboratorium en daar wordt onder andere gemeten of er voldoende van de goede bacteriën in soorten en aantal aanwezig zijn, of er geen ‘verkeerde’ bacteriën de darmen bewonen en of er geen schimmels of gisten huishouden in de darmen. Na zo’n gericht onderzoek kan een gerichte therapie ingezet worden. Deze is afhankelijk van de laboratoriumuitslag. Mogelijk moeten eerst schimmels afgedood worden (dat kan door middel van fytotherapeutische preparaten) of mogelijk hoeft alleen maar (een deel van) de darmflora gecorrigeerd te worden met pre- en gerichte probiotica.

In alle gevallen zullen voedingsadviezen noodzakelijk zijn, want een juiste voeding vormt ten alle tijden de basis om gezond te blijven c.q. de gezondheid te herstellen en bij ernstige ziekte is een juiste voeding belangrijk om zo optimaal als mogelijk in goede conditie te blijven.

Wil je meer weten over onze aanpak, of wil je een afspraak maken voor een Individueel traject?

Fytotherapie

De term Fytotherapie is afgeleid van ‘fytos’, dat plant betekent en ‘therapeia’, dat behandeling betekent. Fytotherapie is dus het gebruik maken van planten en kruiden om aandoeningen te behandelen.

In de loop der tijd is steeds meer onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en de inhoudsstoffen van planten en kruiden. De kruidengeneesmiddelen die wij voorschrijven worden zo veel mogelijk ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Echter er zijn ook kruiden die nog niet wetenschappelijk onderzocht zijn, maar waarvan we vanuit eeuwenlange ervaring durven aan te nemen dat ze een effect hebben.

Wij schrijven fytotherapeutica voor met als doel

  • Detox – bijvoorbeeld door middel van het aanzetten van de spijsvertering, lever, nieren en circulatie
  • Herstel van belangrijke lichaamssystemen – bijvoorbeeld het immuunsysteem of hormoonsysteem
  • Het verminderen van een klacht

Bij fytotherapie hoort een kruidengeneesmiddel. Dit wordt gegeven in vorm van druppels of tabletten.

Lichaamsmassage, voetmassage of voetreflexzonetherapie

Wij adviseren om tijdens een kuur een vorm van lichaamsgerichte therapie te ondergaan, zoals bijvoorbeeld een lichaamsmassage, een voetmassage of voetreflexzonetherapie.
Ook dit kun je bij ons aanvragen. Ons streven is om verspreid over heel Nederland een netwerk te creëren van lichaamsgerichte coaches zodat er altijd iemand zo dicht mogelijk in jouw buurt te vinden is.

Massage is geschikt bij klachten in het bewegingsstelsel, maar heeft ook een ontspannende, reinigende en circulatiebevorderende werking.
Via de (voet)reflexzonetherapie is het mogelijk om orgaansystemen in het lichaam te beïnvloeden.
Welke vorm van massage goed voor iemand is, hangt af van zijn klachten en zijn vitaliteit / conditie. Wanneer je een massage wilt nemen, zal daaraan vooraf een kort consult plaatsvinden, zodat we in onderling overleg kunnen bepalen of en zo ja welke massagevorm het beste voor je is.

Wil je meer weten over onze aanpak, of wil je een afspraak maken voor een Individueel traject?