Zuurkool

Zuurkool, medicinale groente en heerlijke winterkost

zuurkoolDe meesten van ons weten nog van school dat de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, tijdens zijn lange scheepsreizen, zuurkool inzette om scheurbuik te voorkomen. Waarom eigenlijk? Weet jij het antwoord op deze vraag?

Weerstand

Zuurkool is een gefermenteerd product. Door de fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.  Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg). Een tekort aan vitamine C was de oorzaak van scheurbuik. Vitamine C verhoogt de weerstand en voorkomt daarmee verkoudheid en andere infecties.

Lactobacteriën

Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (lactobacteriën). Lactobacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor. Zuurkool voegt deze dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Ook via deze route versterkt zuurkool ons immuunsysteem. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

Stoelgang

De lactobacteriën zorgen dus voor een gezonde darmflora waardoor de werking van de darmen gunstig beïnvloed wordt, maar daarnaast is zuurkool ook rijk aan vezels. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede werking van onze darmen en voorkomen zowel obstipatie als diarree.

En nog meer

Mede door de hoge dosis aan vitamine C, maar ook door een hoog gehalte aan andere vitaminen en mineralen,  zorgt zuurkool eveneens voor een goed zuur-base-evenwicht.

Door het fermentatieproces is zuurkool veel lichter verteerbaar dan de witte kool waar het van bereid wordt.

Door het zwavelgehalte is het ontsmettend en wormwerend.  Zuurkoolsap drinken helpt bij acné en eczeem.

Bereiding

Van witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern (pit) wordt uitgeboord. De overgebleven bladeren worden fijngesneden en gezouten (met ongeveer 1,5 % zout). Tegenwoordig gebeurt dit in grote voorraadputten. Deze putten worden luchtdicht afgesloten door er plastic zakken, gevuld met water, overheen te leggen. Zo kan het fermentatieproces langzaam beginnen. Tijdens de fermentatie (fermentatie komt van het Latijnse woord ‘fervere’ = ‘borrelen’) worden zetmeel en suiker omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt het fermentatieproces drie tot acht weken.

Smaak

Soms wordt voor een iets andere smaak wijn toegevoegd, waarbij dan wijnzuurkool ontstaat. Ook kunnen kruiden worden toegevoegd als jeneverbes of kruidnagel, dit wordt dan kruidenzuurkool.

Oma

Mijn oma had nog een grote Keulse pot in de kelder staan. Hier werd vroeger de gesneden kool laag voor laag in gelegd met daar telkens een hand vol zout overheen. Als de pot vol was legde zij een houten deksel op de kool en een zware steen zorgde voor de nodige druk op het deksel. Oma wist het al: veel rauwe zuurkool eten helpt een mens de winter door!

Rauw

Koop bij voorkeur zuurkool ‘uit het vat’, ‘onbewerkt’. ‘Kant-en-klaar’ zuurkool, bijvoorbeeld uit blik, pot of ‘kant-en-klare’ magnetronmaaltijd bevat minder voedingsstoffen, omdat het tijdens de productie sterk verhit wordt.
Door het koken verdwijnen belangrijke voedingsstoffen. Verwerk zuurkool daarom zoveel mogelijk rauw.
Let er wel op dat je verse zuurkool niet te lang bewaard, want alleen al door contact met lucht gaan vitaminen verloren. Zolang de verpakking luchtdicht is, is het prima.

Zuurkoolkuur

Zuurkoolkuur bij darmproblemen:
Neem 3-4 weken lang iedere dag 200 á 300 gram rauwe zuurkool.  Om de kuur wat smakelijker te maken mag de zuurkool door sap, rauwkost of een warme saus of bouillon worden geroerd.

Verrassend recept ‘zuurkoolsalade’

  • 500g biologische zuurkool
  • 80g rozijnen
  • 80g pecannoten
  • 1 appel

en voor de dressing:

  • 3 à 4 lepels geitenkwark
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel korianderzaadpoeder

Bereiding: snijd de appel in stukjes en voeg die aan de zuurkool toe. Mix zuurkool met rozijnen en pecannoten in een schaal. Meng voor de dressing de ingrediënten in een kommetje en voeg deze toe aan de salade. Goed omscheppen.

Op je gezondheid!

 


Wil je meer weten over voeding, vitaliteit en verjonging? Download dan ons gratis e-Book VVV Detox:

Download ons gratis e-Book


Lees meer over onze detox kuren.

N.b.1
Heb je nog vragen over zuurkool?
Of wil jij jouw favoriete zuurkoolrecept met de wereld delen?
Reageer dan hieronder!

N.b.2
Zuurkool is een prima voedingsmiddel tijdens een detox kuur.

 

 

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kool

https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/

www.voedingscentrum.nl

www.vitamine-info.nl

www.voedingswaardetabel.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurkool

5 antwoorden
  1. Kimberley
    Kimberley zegt:

    Als ik een zuurkoolkuur zou willen volgen, van 200 a 300 gram rauwe zuurkool per dag, wanneer zou ik dan het beste de zuurkool kunnen eten? Na het ontbijt? Of juist in delen na elke maaltijd?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  2. T. Chao
    T. Chao zegt:

    Zijn alle niet-uit-het-vat varianten van zuurkool dan gepasteuriseerd? Zoals ook de naturel biologische zakjes, waar het niet expliciet op wordt vermeld?

    Beantwoorden
    • Thorsten Meininger
      Thorsten Meininger zegt:

      Nee, niet alle ‘niet-uit-het-vat-varanten’zijn gepasteuriseerd. Er bestaat geen verplichting pasteurisatie te vermelden en sommige zuurkool wordt inderdaad ongepasteuriseerd geseald (in plastic verpakt) terwijl andere fabrikanten het product eerst verhitten (en verhitting doodt de goede lactobacteriën).

      Beantwoorden
    • Thorsten Meininger
      Thorsten Meininger zegt:

      Als zuurkoolsap VERS is (dus niet gepasteuriseerd) is het net als ‘echte’ zuurkool goed voor de darmflora omdat de lactobacteriën zich in het sap bevinden. Je krijgt wel iets minder vitaminen binnen en je mist met het sap natuurlijk de lekkere beet van de witte kool.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *